Milyen ruha lenne jó kutyának?
"Nem ertem, miert valaszt valaki egy kinti tartasra abszolut alkalmatlan fajtat"
Hogy lenne már a tacskó vagy a vizsla kinti tartásra alkalmatlan? Ezek vadászkutyák, 200 évvel ezelőtt is vadászatra lettek kitenyésztve, nem öltözette őket a báró pulcsikba ahogy a kastélyban sem aludtak a kanapén. Ezek kinti munkakutyák amik sokszor télen is dolgoztak a téli vadászidényekben...
Valóban vannak kutyák amik nem bírják a hideget, de ezek jellemzően kedvtelésből tartott, kis méretű ölebek. Hidd el, az évszázadokkal korábban kitenyésztett munkakutyák, főleg a vadászkutyák remekül bírják a kinti körülményeket. Nyilván egy 14 éves, beteges kutya már fázhat, ahogy egy 2 hónapos kölyköt is be lehet takargatni, de egy felnőtt, egészséges munkakutya nem fázhat télen. Ráadásul amikor ezeket a fajtákat aktívan használták, még sokkal csípősebb telek voltak, mint most.
Mondjuk, mert nincs aljszőrzetük? Jah, lehet kibírja, mert amíg vadászik, addig mozog és pörög a kutya... más dolog viszont kint tartani őket. Meg a kibírja és jól érzi magát 2 külön dolog. Aljszőrzet nélküli rövidszőrű kutyát nem tartunk kint. Hasonlítsd össze egy farkas meg egy vizsla szőrzetét.
Én is kibírom egy ideig a hidegben, csak baromira nem vagyok tőle boldog attól függetlenül.
De van aljszőrzete a rövid szőrűeknek.
A yorkinak meg a havanesenek nincs.
Na nekem senki ne jojjon azzal, hogy vadaszkutyanak kint a helye. Nagypapam vadaszott, tacskoi es vizslai voltak, hoppacska, erdekes modon telen beengedte oket a hazba. Es ez nem ma volt, hanem ugy kb 30 eve, amire en emlekszem, de amugy meg a vadaszatot ezelott 50 evvel kezdte.
Igen, amig a kutya dolgozik, addig nem fazik, vadaszat kozben se adtak ruhat a kutyakra.
Na de utana? Nem voltak ok se kibaszva az udvarra.
Szoval ezzel nekem nem jojjon senki,koszi, puszi.
#14es mégis hol? Azért kopasz szinte a hasuk? Jah, nem... a németjuhásznak van aljszőrzete, nyugodtan hasonlítsd össze egy vizslával, tacskóval, amstaffal, agárral vagy amivel akarod
Afrikai fajtáknak (pl basenji, ridgeback) pontosan olyan szőre van, mint egy rövidszőrű vizslának és ott 30-40 fok van... :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!