Megevett a vizslám egy használt betétet és egy tampont. Mit tegyek?
Nem tudom pontosan mikor történt, valószínűleg maximum 1-2 órával azelőtt, mielőtt észrevettük.
A kukából szedte ki és nyomtalanul eltüntette. Általában a legnagyobb falatokat is azonnal lenyeli, nem szokása megrágni, attól tartok, hogy ezeket is egészben ette meg, ráadásul elég nagy betét volt, a tampon miatt nagyon aggódok.
Adtam neki sós vizet, hogy hányjon,(valahol ezt olvastam). Később adtam neki zsírt is, de egyelőre csak kicsit meghajtotta, de nyilván ennyi idő alatt nem megy át rajta. Most elvittem sétálni, hogy mozogjon.
Nagyon aggódok, kicsit lassabban is sétált.
Lehet ebből komoly baja? Járt már valaki így? Sajnos késő este már nincs nálunk állatorvos, ügyelet is másik városban van, de ha rosszabbul lesz, hívni fogom. Tudok még magamtól valamit tenni?
Mondjuk a tampon meg a betet kb mereg, szoval csinalhatunk ugy nyugodtan! Alapvetoen ezeket vegyszerekkel kezelik, de ez egy dolog, a betetben van egy nedvszivo zsele reteg, ami talan mondanom se kell, de nem fogyasztasra lett kitalalva.
De oke, legyunk lazak, persze.
Ha nem sikerül az ügyeletessel beszélned, éjjel 1-ig nálunk működik egy rendelő. Igaz, BP, de talán telefonon csak mondani tudnak valamit.
Felesleges volt lepontozni az utolsó két választ, tökéletesen igaza van. Ezek a nedvszívó anyagok, ha még nem voltak megtelve, akkor a gyomornedv hatására megtelnek és megduzzadnak, ami okozhat többek között bélelzáródást, de mélyebb mellkasú kutyáknál, mint pl. a vizsla is, akár gyomorcsavarodást is előidézhet. Hogy esetleg milyen vegyi anyag van még bennük, pl. ha mondjuk illatosítottak, az megint egy másik kérdés.
Továbbá, egy nyolc éves kutyáról van szó, nem egy kölyökről, ebben a korban már lehet renyhébb az emésztőrendszer működése, szóval nagyon is jogos az aggodalom.
Kérdező, remélem, jól van a kutyád. Hashajtót nem szabad adni neki, mert ha kialakul némi elzáródás, az erőlködéstől megrepedhet a bélfal, és az csak tetézi a bajt. Kérlek, írd majd meg, mit mondott az orvos, ha sikerült beszélned eggyel.
Sajnos az ügyeletest nem sikerült elérnem éjszaka, hívtam és sms-t is írtam neki, de csak reggel válaszolt..
Hajnalban öklendezett a kutya, de nem jött ki semmi, utána visszament aludni.
Reggel vittük a rendelésre, de nagyon lazán kezelte az orvos (másikhoz vittük), mondta, hogy nem kell aggódni, szinte biztos, hogy ki fog belőle jönni ma/holnap. Megtapogatta, nincs puffadás, nem kemény a hasa, nem is fájt neki. Szerinte nem kell ilyenkor pánikolni, nem is gondolnánk, hogy a kutya emésztése mennyire durva és mennyi mindent meg tud emészteni, ha mégsem, akkor is a legtöbb esetben kijön belőle egészben. (Bízok benne, mert nagyon jó és tapasztalt orvos, de azért mégis aggódok ezen)
Azt ő is mondta, hogy nem szabad ilyenkor mindent megetetni vele, inkább hagyni kell, még itatni sem szükséges. Magától is megoldja, de azért adott két gyógyszert, ami kicsit segíti, hogy könnyebben kicsusszanjon belőle. Nem hashajtó, hanem inkább a belet nyálkásítja.
Azóta semmi baja, jön utánunk mindenhova, eszik is, úgyhogy most várunk, hátha kijön belőle.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!