Miért akarhatott megharapni a pitbull?
Egy rokonomat mentem meglátogatni, akinek ivartalanítatlan kan (nyilván), csak kint tartott pitbullja van, és elég nagy. Még soha nem jártam nála, így ez volt az első alkalom, hogy találkoztam a kutyával, aki először nagyon barátságosnak tűnt, odajött üdvözölni, és felemeltem a kezem, hogy megszagolhassa (nem toltam az orra alá, csak felemeltem). Szerintem meg sem szagolta igazán, csak hirtelen abbahagyta a farkcsóválást, és csak azért nem tudott megharapni, mert láttam a szemén, hogy valami megváltozott, és pont egy tizedmásodperccel előbb rántottam el a kezem, mint hogy odakapott. Szerintem nekem is jött volna, ha nem áll azonnal közénk a gazdája (akinek rögtön visszaváltozott a barátságos kisangyallá).
Most jöhetnek a vicces válaszok, hogy biztos büdös volt a kezem, de soha egyetlen kutya sem akart még megharapni kézszimat előtt, után, közben, meg amúgy máskor sem. :) Egy lépcsőfokon álltam fölötte, és belenéztem a szemébe, nem tudom, nem-e a neveletlen, agresszív, túl domináns oldalát "aktiváltam" ezzel a két dologgal.
Nekem is volt és van kutyám, ők sem haraptak meg még soha az életben senkit, nem is próbálkoztak vele. Fogalmam sincs, mitől akarhat egy gazdis, nem traumatizált kutya nekimenni egy embernek.
Srácok, ez iszonyúan túl van tolva, ha ez a kutya "kiválasztja a leggyengébbet és támad" vagy az "élete árán is védi a házat" akkor a kérdező most az intenzíven lógna, nem a gyakorikérdéseken...
Volt egy morranás, egy sikertelen odakapás (amiről nehéz megítélni, hogy a gazda ügyessége vagy a kutya egyébként csak figyelmeztetésnek szánt gesztusértékű megmozdulása miatt lett sikertelen), aztán a gazda egyetlen pillantással leállította a kutyát. Komolyan kérdezem, láttatok már őv edzést? Amikor magas ösztönszinten pörög a kutya? Hallottátok, hogy hogyan ordít torkaszakadtából az agyon képzett malijára (egy juhászkutyára, nem egy ezerrel arcon pörgő terrierre) a gazdája? Akik évek óta erre tréningeznek hetente többször? Szerintetek ezek után ha ebben a bullban bármilyen komoly szándék lett volna a gazdája egy pillantással le tudja állítani? Mert ha igen, akkor holnaptól ő fogja edzeni a vb válogatottat is.
A kérdező hülyén közelített a kutyához, ő ugyan nem akarja ezt elfogadni, mert az ő kutyái máshogy reagálnak, a kutya adott egy jelzést, hogy öreg, lépj már kettőt hátra, a gazda közéjük állt és a kutya lehiggadt, mert elérte a célját, az idegen arrébb ment. Felesleges ezt ennyire felfújni.
A kéznyújtogatásról meg, kérdező, örülj neki, hogy a te kutyáid erre ilyen jól reagálnak, ennyire elvannak idegen ember társaságában és igen, nyilván ha amúgy közeledni akar az emberhez akkor a hozzá legközelebb eső testrészét fogja megszagolni. HA közeledni akar. Az én kutyám nem akar közeledni idegenekhez, így ha felé nyújtja valaki a kezét, inkább elkerüli, ahogyan valószínűleg ez a bull sem akart hozzád közeledni, csak ő nem kerül, hanem odamorrant, odacsattant egyet. Szóval mielőtt általánosítasz a saját kutyáid alapján olvass egy kis szakirodalmat és ne a nőklapjából tanulj kutyázni. Ez most egy jó tanulság lesz, idegen, ismeretlen kutyák arca felé nem kell kezet nyújtogatni, érezni fogja a szagodat anélkül is.
Na, akkor még egyszer leírom, hogy nem nyújtottam oda a kezemet. Szuper, ezen is túl vagyunk.
A gazda nem egy pillantásával állította le, hanem figyelj, kimásolom neked:
"ha nem áll azonnal közénk a gazdája"
Ezt nem költői túlzásnak írtam, akkor hagyta abba a feszülést, amikor engem már nem látott a gazdájától, és fel kellett néznie rá.
A kutya nem jelzést adott, figyelj, ezt is kimásolom neked, mert annyira okoskodni akarsz, hogy kifordítasz és figyelmen kívül hagyd konkrét részeket, amiket leírtam:
"és pont egy tizedmásodperccel előbb rántottam el a kezem, mint hogy odakapott"
A szája pont ott csattant, ahol a kezem volt, nem figyelmeztetni akart.
Ez a kutya AKART közeledni, ezt is kimásolom neked, de jó lenne, ha legközelebb inkább elolvasnád a kérdést, de értő módon:
"először nagyon barátságosnak tűnt, odajött üdvözölni"
"hirtelen abbahagyta a farkcsóválást"
Ezt a kettőt összerakod, és kijön a matek: a kutya először nagyon akart bratyizni, egy másodperc alatt változott meg az egész. Miután ki lett kötve, megint elkezdte csóválni a farkát, és kíváncsian nézett (több méter távolságból, nyilván), mintha ez az incidens nem történt volna meg.
Ha ő nem jön oda hozzám először ennyire haverkodva, én sem így reagáltam volna.
"Egy lépcsőfokon álltam fölötte, és belenéztem a szemébe"
Ezt is amúgy elkúrtad, mert nem szabad belenézni a szemébe, az számára a kihívás jele.
Jajj kerdezo!! A csattanos szaj: hirtelen nyulkalasra azt hiszi jatszol! Enyem is pont ezt csinalja! Szoktunk birkozni,ramfog,kek zold folt vagyok es jatszuk tovabb. A hirtelen mozdulatra ramozdul ,h az biztos jatek.
Ha tamado szandeku lett volna,akkor megy rad tovabb. Biztos,h azt hitte jatszani akarsz. Ok jgy jatszanak. Ok nem finomkodo kutyak.
Egyebkent a gazdit kerdezd meg.
27-es, komolyan mondom nem hiszem el, hogy neked van kutyad. Annyi faszsagot szoktal ide osszehordani, hogy az hihetetlen.
Vagy kozod nincs a kutyakhoz vagy borzaszto rosszul tartod oket.
Remelem az elobbi.
1 liftben utaztam tegnap egy xxl pitbullal. Még a kezem is megnyalta :) De ő 100%-osan szocializált.
Ami téged meg akart harapni,ott valami nincs rendben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!