Elavult, régimódi, téves elmélet a falkavezérség?
Ezt modnja Victoria Stilvell A 3. évad 18. részében. (amelyikben benne van Nicole Sullivan)
Akkor mi az új, teória, ami megállja a helyét?
Bevallom ez a nagy falkavezéres őrület nekem már kezd az agyamra menni, örülnék, ha tényleg megdőlne és lenne helyette valami más, valami ésszerübb.
Én nem mondom, hogy a jutalmazás, vagy a pozitív megerősítés rossz, csak azt hogy ez így önmagában nem működik minden esetben.
Büntetésről meg abszolút nem beszéltem, hiszen a kutyák között sincs olyan hogy megbüntetik a másikat.
Olyan van csak, ha túl megy egy határon, akkor a feljebb lévő, helyre teszi a másikat.
A dominánsabb fajták mikor lassan felnőttek lesznek, gyakran próbálgatják az erejüket, hogy mit lehet, meg mit nem, meddig lehet lemenni.
Ilyenkor keményen, határozottan kell tudatosítani ,hogy mik a szabályok.
Ha teszem azt, séta közben majd kitépi a karom, úgy rángat, akkor megmutatom, hogy nem rángathat. Ha nagyon makacskodik, lekényszerítem a földre.
Ez nem büntetés, vagy verés, csak megmutatom csak akkor megyünk tovább, ha rendesen viselkedik, és az van amit én mondok, nem az amit ő gondol.
Aztán ha rendesen sétál, jöhet a jutalmazás.
Persze tényleg könnyebb megelőzni a bajt, de vannak dolgok amiket nem lehet megelőzni, mint mondjuk egy másik kutya váratlan felbukkanása.
Ezt nem lehet kiszámítani, de ilyen esetben sem rohanhat el, vagy ránthat fel pórázzal.
Anno a kutyánknak már, nem kellet rántani egy kicsit se pórázon, csak épp meg kellet csörrenteni a lánc végét, és egyből tudta hogy most le kell ülni, és megvárjuk amíg a másik kutya elmegy. Miután szép nyugodtan leüld, jött a dicséret.
Oké akkor itt most definíciós problémába ütköztünk :) Etológiai értelemben a büntetés az, amitől egy nem kiváncs viselkedés a jövőben ritkábban, vagy egyáltalán nem fordul elő.
Én sem verést értek alatta, az is büntetés, ha visszafordulsz, és lassabban jut el a céljához, mert húzta a pórázt, meg az is, ha felugrál és te nem veszel róla figyelmet, meg az is, ha csúnyán nézel rá.
Mindegy, a lényeg, hogy akkor alapvetően egyetértünk, csak akartam ezt tisztázni, mert mindig ágálsz a jutalmazás ellen. De akkor mostmár vili.
Nézitek ezeket a baromságokat, és tévéből neveltek.
Inkább foglalkozzatok a kutyákkal minden szabadidőtökben, hogy megismerjétek őt, hisz mindegyiknek más az egyénisége, más nevelést igényel. Be kell tartani a fokozatosság, és a következetesség elvét, már pici kortól, és bizni a kutyában. Intelligenciája lévén , hamar elsajátitja a szabályokat, és tökéletesen beilleszkedik a "falka" családjába
07:04
Legnagyobb tisztelettel,
nekem a családomra, és a barátaimra is kell időt szakítanom a "minden szabadidő"-mböl.
Szóval... Inkább nevelem a tv-böl, ha nem ordas baromságot akarnak megetetni velem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!