Intellingens, könnyen tanítható kutyafajták?
Mit akarsz kezdeni a kutya tudásával ?
Amúgy az nagyon nem mindegy, hogy milyen kutyát választasz. Ha például gondozott kerted van, akkor kerüld az ásós kutyákat.
A pulik, pumik, mudik is iszonyatosan okosak.
Nekem most egy terrier keverékem van (soha nem gondoltam volna, h ilyen kutyám lesz... nekem pl. az ausztrál pásztor [nem ausztál juhász] az abszolút kedvenc) és nagyon okos.
Hogy könnyen tanítható ugye tipikusan azokra a fajtákra mondják akik emberi utasítással dolgoztak, pl a nyájat terelő kutyák, mondjuk a border collie. Ők hamar megtanulják a parancsok jelentését, és teljesítik az új trükköket. De ez nem jelenti azt hogy ők a legokosabbak és emiatt mindenki ezt a fajtát válassza.
A "nehezebb" fajták az ösztönerősebb fajták, akiknek egyedül kellett dönteniük miközben dolgoztak, ilyenek a pásztorkutyák és a vadászkutyák is, jack russel terrier, agár és a kaukázusi juhász pl. De ez nem azt jelenti hogy buták persze, hanem el kell érni hogy ők is együtt akarjanak veled dolgozni, mert nem biztos hogy lesik minden kívánságodat alapból mint egy collie.
Inkább habitusra, mozgásigény szerint válassz fajtát, ami illik az életviteledhez. Mindegyik kutya nevelhető és tanítható.
Ja, belga juhász.
Tehát azok a kutyák, akik a katasztrófavédelemnél dolgoznak ill. segítő kutyák, na ő nyilván mind az okos kategória: tehát uszkár, németjuhász, belga juhász, border collie (pont ma láttam egy segítő border collie-t), golden retriever, labrador retriever.
Azt azért gondold át, hogy az itt felsorolt "könnyen tanítható, intelligens" fajták pont azért könnyen taníthatóak, mert ún. munkakutyák, erre vannak tenyésztve, hogy jobban együtt tudjanak működni az emberrel, de ez azt jelenti, hogy megfelelő mennyiségű munkát igényelnek, és ha ezt nem tudod nekik megadni (rendszeres szellemi és fizikai lefárasztás), akkor "elszórakoztatják" magukat (a kertásástól kezdve az autóterelésen vagy a folyamatos ugatáson át akár az aggresszív megnyilvánulásig bármivel).
Odafigyeléssel, türelemmel, következetességgel és sok-sok szeretettel a legtöbb átlag kutya teljesen jól megtanítható a hétköznapi kellemes együttéléshez szükséges dolgokra, és még egy csomó vicces/cuki trükkre is. :)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!