Hogy van ez? Első kutya komolyabb fajta miért nem lehet?
Ha valaki feltesz egy kérdést, hogy milyen fajta illene hozzá, de nincs kutyás tapasztalata, akkor mindenki csak a labradort meg a goldent nyomja.
Ha komolyabb fajtát szeretne, akkor azt nem lehet első kutyának. Ha meg csak retrieveres tapasztalatod van, akkor az meg nem elég. Tehát 20-30+ évet is el kéne kutyázni (GYIk népe szerint), mire az álomfajtát tarthatja az ember
"Ha valakinke nincs semmi kutyás tapasztalata, fogalma sem lesz, hogy hogyan kezelje, ha a kauja nem engedi ki az ajtón. Fogalma sincs hogy kezelje, ha a bull típusúja elkezd kutyákra vadászni. Fogalma sincs, hogy mit tegyen, ha a bordere elkezd autókat terelni. Ahogy azt se fogja tudni, hogy mit tegyen, ha a huskyja nem jön vissza hívásra.
Nem kell 30 éves kutyás tapasztalat, pont elég, ha egy kutyát megnevelt normálisan és fogalmat kap arról, hogy mit jelent a következetesség, szocializáció, tiltás, szabályfelállítás, képzés. Ez normál esetben 2-4 év."
Ezzel nagyon nem értek egyet. Egyik szomszédomnak volt máltai selyemkutyája, nem 1-2 évig, hanem pici kortól a kutya idős koráig. Ettől még nem fog jobban érteni egy kauhoz, bull típusúhoz, borderhez, az én mentett border keverékemet sem bíznám rá, pedig a kutya imádja, de a kutya reaktív, ő pedig nem venné észre időben azokat a jeleket a kutyán, amit én észreveszek, mert rászántam az időt, hogy a kutyát kiismerjem, és ezért időben közbe tudok avatkozni, hogy ne történjen baj. Első kutyám, sose volt gyerekkoromban sem kutya a családban, mert a szüleim nem akartak kutyát.
Elso kutyam foxi volt. Csak 9 kg. Tul nagy seruleseket nem okozott a kutyakkal verekedes soran. Aztan rajta keresztul megtsnultam felismerni tavolrol,h orulni fog-e a masik kutyaaz enyemnek.
Most amstaffom van es nem keveredik verekedesbe porazon az en jovoltambol. Sokat koszonhet a tapasztalatomnak.
Illetve,h ne essek el seta kozben.
Nagy szerencse,h nem az amstaff volt az elso kutyam.
"Nagy szerencse,h nem az amstaff volt az elso kutyam."
De a foxi sem a legegyszerűbb fajta attól, hogy kicsi.
#11, nekem mrg van ismerősöm, aki szintén bichonnal kezdett, versenyzett is vele aktívan évekig és mindent kihozott a kutyából. Utána vett egy malit és teljesen jól tudta kezelni. De ő akart, tanult, fejlődött. Nem a fajtán múlik.
És fordítva is, attól, hogy valakinek van kutyája, nem jelenti azt, hogy tapasztalatot is szerez. Van, aki rögtön borderrel kezd, amit nem tud nevelni, kontrollálni és a kutya teljesen kezelhetetlenné válik. Az ilyen ember nem lesz alkalmas második borderre - sem.
De ha valaki rögtön nehéz fajtával kezd és kiderül róla, hogy tehetsége, elszántsága sincs a neveléshez, legalább nem veszélyezteti tízen évig a környezetét egy veszélyes kutyával.
14-es, pont erre próbáltam kilyukadni, hogy itt a gazdin múlik legtöbbször, hogy ő mennyire hajlandó belefektetni azt az energiát, munkát, ami kell adott kutyához, fajtához. Olvasok én itt olyat is, hogy valaki mentettet egyáltalán nem is ajánlana első kutyának.
Egyébként azt is sokszor rossz hozzáállásnak tartom, hogy hozd el menhelyről a legesélytelenebbet, ez is gyakran visz tévútra, az esélytelen okkal az, nem csak annyi, hogy "fekete, de azért cukimuki". Az én kutyámnak volt két kölyke. Az egyikről nem tudok semmit, a másik lovardába került végül, de mint megtudtam a mostani gazditól, nehezen gazdisodott, lehet, hogy vissza is került korábban az egyesülethez, és mikor mellette döntöttek, nem értették, miért volt nehéz gazdát találni neki. Aztán mikor hozzájuk került, akkor jöttek elő a dolgok, ő is fekete kiskutya, meg még kicsi és cuki is, nem a feketeséggel volt gond, a viselkedésében volt kihívás, de ők ezt vállalták, és most szuper dolga van.
Nem, csak siránkozol és hisztizel. Ebben a kommentedben szerinted mégis milyen hasznos dolog volt?
"Utolsó vagyok. Na, erről beszéltem. 1 órája írtam ki, de már megjött 4 lepontozó, aki mindenki mást felpontozott. Észre sem veszik, hogy akaratlanul is megerősítik az igazamat..."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!