1. kutyának, de mégis komolyabban kutyázni akaró gazdának milyen fajtát javasolnátok?
Még nem volt kutyám, de szeretném kutyasuliban az alapengedelmességit mindenképp letenni, illetve obedience, canicross-t kipróbálni, ha ügyesek vagyunk versenyekre is eljutni.
Ja és lakás.
Első kutyának bordert semmiképp sem! Golden, labi jó ötlet lehet, megfelelő helyről.
De amíg nem dolgoztál kutyás sportokban, addig nem tudod, hogy valóban neked való-e. Azért ez nem egy könnyű út, nagyon kevesen sportolnak a kutyájukkal - nem véletlenül. Ha meg csak próbálgatni akarod ezt, oda nem egy komoly ösztönökkel megáldott kutya való. Az akkor kell, ha már konkrét elképzelésed, valós tudásod és tapasztalatod van.
Erre akár egy keverék is jó lehet, arra figyelj, hogy keresse veled a kapcsolatot, pörögjön és érdekelje a kaja vagy a játék, meg persze legyen atletikus felépítése - hosszú, egyenes láb, vékony test, minimúm normál hosszú orr.
Canicross versenyre (hazai szinten) nem kell extra kutya, ott inkább az ember szokott lenni a gyenge láncszem, alapengedelmességit szintén bármelyikkel meg lehet csinálni, de az obedhez már szükség van egy veleszületetett munkamániára.
Nekem border volt az első kutyám és teljesen jól elvoltunk, csak mi az agility felé indultunk el. Tény, hogy rengeteg energiája volt, de nagyon egyszerűen le lehetett fárasztani, séta közben megálltunk egy réten, parkban és dobáltam neki a labdát/frizbit meg rámutogattam a fákra, hogy kerülje meg, aztán folytattuk a sétát. Van még két kutyám, nekik kevesebb az energiájuk, de néha már szenvedés a lefárasztásuk, mert labdázni nem akarnak annyit, a biciklit nem húzzák és évek voltak, mire a kaja motivációjukat felépítettem annyira, hogy el tudjanak fáradni a feladatokban. Otthon meg "pörögnének a fejemen". Szóval munkára munkakutyát... vagy persze egy jól sikerült mentett keveréket :)
Azon felül, amiket írtak jó lehet még a hovawart, beauceron, vizslák, vizi vadászok.
Malinois első kutyának... Ösztönerős, nagyon magas agresszió szintű munkakutyát egy teljesen kezdőnek... Gratulálok, látszik, kedves utolsó, hogy ilyen kutyát csak filmekben láttál.
Német juhászból is legfeljebb csak egy küllem vonalú való első kutyának - könnyen lehet, hogy még az is sok lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!