Normális hogy 9 hetes kutyus folyton lábat,bokát harapna?csak arra megy és nem fogja vissza magát.Hogyan szoktassam le erről?
Nekem is ez jutott eszembe, 10-es.
Bár az igaz, hogy az anyakutya nem rázza kölyköt. Grabancánál fogva megkapja, vagy lenyomja, de rázni nem rázza.
10-es elárulod, hogy miért lenne ez jutalmazás? Ezzel egész egyszerűen azt tanítod meg a kutyának, hogy téged nem buli rágni, mert akkor van játék móka kacagás, ha egy játékot gyűrünk.
Köze nincs a jutalmazáshoz. A jutalmazás az lenne ha rádicsérnél a kutya viselkedésére.
Sőt elárulom neked, hogy a reaktív kutyák figyelmét is kajával vagy játékkal tereljük el. Ami nem jutalmazás, hanem ELTERELÉS.
A kutya leül, eldobom a labdát. A kutya bejön hívásra, megkapja a kedvenc játékát. A kutya harapja a lábamat, a szájába adom a játékot és egy nagyot küzdünk. Tanulja csak meg, hogy ha akciót, figyelmet, játékot akar, akkor ahhoz harapnia kell a lábamat.
A reaktív kutyánál sem akkor toljuk a falatot a szájába, ha épp őrjöng. Hanem ha elnéz és ránk figyel, kapja a jutalmat.
De ha nem értesz a kutyákhoz nem baj, csak ne adj buta tanácsot.
Nem tudom, miért pontozták le a 13-ast, igaza van: ha a kutya nemkívánatos viselkedést mutat, akkor nem arra jutalmazunk, hanem ha egy pillanatra sikerül ettől eltéríteni, arra. Ezt klikkertréninggel kapcsolatban tanultam, ahol a klikk a megerősítő jel, a tulajdonképpeni jutalom később következik.
Tehát én adott esetben azt csinálnám, hogy ha a kutya bokámat harapja, tiltom, félretolom, megpróbálom másra felhívni a figyelmét - akár a kezemben egy játékra, ÉS amikor arra figyel, akkor megkapja. De nem közvetlen a bokaharapáskor tolnám a szájába.
"A reaktív kutyánál sem akkor toljuk a falatot a szájába, ha épp őrjöng. Hanem ha elnéz és ránk figyel, kapja a jutalmat."
Őrjöngő kutya szájába már nem tudsz falatot nyomni, mert akkor már késő kizökkenteni. Akkor tereljük el a kutyát, amikor még abban az állapotban van, hogy képes megosztani a figyelmét.
Az a baj veled, hogy teljesen érdemtelen vagy akár egy normális vitára is, mert minden hozzászólásodból süt a sértegetés.
Vezesd le a frusztrációd valahogy, aztán h sikerül majd visszatérünk a dologra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!