Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Hirtelen jelentkező agresszió,...

Hirtelen jelentkező agresszió, bármi előjel nélkül? Mit tehetnék?

Figyelt kérdés

Üdvözletem! Bocsi, ha hosszú lesz;

Egy hónapja van nálunk idibe egy 5 éves kopó-keverék kan.

Egyszerűen nem tudnék rá rosszat mondani, nagyon nagyon okos, engedelmes felém, engem tekint vezetőnek a családban, (bár én vagyok a nő, de többet vagyok vele, mint párom).

A többi kutyussal is nagyon türelmes, nyugodt a pórázon ismerkedéskor, pedig főleg a kisebbek ugatják, ugrálnak rá, tőle egy hang se jön.

Emberközpontú, imádja a szomszédokat is, farokcsóválva megy a simiért, szóval nem is ragoznám..

Történt viszont, hogy utazásból megérkezett férfi lakótársunk. Megjött hozzánk, eleinte semmi gond, majd mikor elkezdett kipakolni és jött-ment a lakásban, elhaladt a fekvő kutyusunk mellett, aki felugrott utána kapott morogni és ugatni kezdte, tehát egyértelműen agresszív viselkedésre váltott.

Eleinte kissé ledermedtem - nyilván - de egyből rászóltam és pórázon kaptam. Nekem úgy tűnt, mintha félelemből támadt volna, le volt dermedve. Felém nem volt az, szemtől szemben voltam vele, mikor tiltottam és magyaráztam. Mikor újra mozdult mellette lakótársam, újra támadt volna rá. Földre vittem és hagytam lenyugodni.

Mondtam barátunknak, hogy gőzöm sincs mi a fene üthetett belé, mert senkivel szemben nem viselkedett még ilyen vehemensen. Pedig már tömegközlekedtünk is, semmi jele sem volt. Sokan simogatták is.

Azonnal felhívtam az érte felelős menhelyest, hogy volt e erre példa, mi lehetett az ok. Megtudtam, hogy férfi bántotta régen a kutyust, bár eddig egy férfivel sem volt kicsit sem agresszív.

Mit gondoltok, mi lehetett az ok? Illetve jogos bennem az érzés, hogy kissé elbizonytalanodtam vele és az eddigi jámborságával szemben? Tudom, hogy nem szabadna, de azért eléggé megijedtem abban a pillanatban. Van ok attól aggódni, hogy gazdi felé lenne ilyen?

Bocsi a sok kérdésért, örülök, ha tudtok valamit írni/segíteni. Köszi!

2022. aug. 9. 16:00
1 2 3 4
 21/33 anonim ***** válasza:
79%

Egyik ideiglenesem az első pár órában "rátámadt" a váratlanul betoppanó nagypapámra, az utolsó előtti pillanatban tudtam rászólni, ő meg vissza is fordult szerencsére, de nem sok választotta el, hogy bokán csípje. Nagypapám viszont jófej, pár perc múlva összehaverkodtak, a kutyát meg fél év múlva örökbe is fogadtam.

Főleg az első időben nagyon figyeltem, hogy "én mutassak be neki mindenkit", ne pedig csak betoppanjanak hozzánk random emberek és mindenkit kértem, hogy etesse, simogassa, meg rengeteget viszem változatos helyekre sétálni, szocializálni. Mára amúgy egész szuper kutya vált belőle.

Nekem persze volt előtte is kutyás tapasztalatom és szerintem egyáltalán nem egy extrém kirívó eset, ha egy kutya megmorog egy számára idegent a sajátjának képzelt területén.

2022. aug. 9. 22:23
 22/33 A kérdező kommentje:

Gratulálok a kutyushoz! Jó, hogy gazdira talált.

Persze a morgással nem lenne nagy gond, nem ijedtem volna meg. Csak esetemben nem csak ennyiről volt szó. A kutya felpattant és konkrétan támadt. A kettőt nagyon más megélni.

Ilyenkor a kutyus vicsorítva ugat, mélyebb hangon és folyamatosan harapná az illetőt.

2022. aug. 9. 23:20
 23/33 anonim ***** válasza:
0%

Őszintén nem értem a kérdést. Úgy látom, csak buksisimot vársz, hogy jól teszed, hogy azon kívül, hogy jelezted a problémát a menhelynek nem tervezel tenni semmit, kivéve persze, hogy visszadobod.

Legközelebb csak plusskutyaval próbálkozz, az valo neked.

Őszintén nem értem, mire szamotottal, a legtöbb menhelyi kutya előtörténetében van valamilyen trauma.

2022. aug. 10. 09:00
 24/33 anonim ***** válasza:
51%
Leirtad a kutyamat, szinten mentett, pont igy viselkedik nagyobb darab, szoros ferfiakkal. Amugy meg egy tündér. Sajnos akire ramorog, az osszeszarja magat, mert nem eppen kis kutya, es ritka amikor a masik fel partner a baratkozasban, jutalomfalattal azert ertunk el jo eredmenyeket, a csaladomat elfogadja, baratokat is, de sosem lesz az a kutya, aki onkent megy farokcsovalva a dogonyozesert idegenekhez. Bizalmatlan, es az agresszio is a felelem miatt van, mert regebben bantottak. Nem lehet 100%-ig lekuzdeni, egy a regi eletebol ismert szag, parfum is siman beindithatja, vagy az illeto ismeros mozgasa, testalkata. Dolgozzatok rajta, akivel ellenseges, probalj meg jo elmenyt szerezni vele kapcsolatban.
2022. aug. 10. 10:15
 25/33 A kérdező kommentje:

Fu nem én pontoztalak le ennyire, de úgy érzem, ez mindent elmond a hozzászólásodról.

Nagyon komoly dologról van szó, ha egy kutya agresszív magatartást mutat akár egyszer is. Tudod, ha nem húzom el, vihetjük le az ügyeletre a lakótársat.

Senki nem vár "buksisimit", veled van valami probléma, ha a kérdésből ezt szűröd le. Nagyon felelőtlenül gondolkozol. Amellett, hogy még sértő kommentet is hagysz a kérdés alatt.

2022. aug. 10. 13:25
 26/33 A kérdező kommentje:

És emellé hangsúlyoznáü, hogy nem vagyok tréner! Újra kiemelném. Szerintem mindenki, aki gazdi, az vérbeli "kutyasuttogó" és tudja orvosolni a problémát?

Ahogy írták előttem is ez komoly munkát igényel, hozzáértő kézzel.

Senki nem akarná direktbe visszaküldeni ezt a szegény kutyust, elhiheted én vagyok vele, hogy mennyire megszerettem. A legjobbat szeretnénk neki, jó gazdit, akiknek nem árt, ha nagy tapasztalatuk van.

De senkire nem erőltethetném rá őt, nem is tenném.

2022. aug. 10. 13:29
 27/33 anonim ***** válasza:
0%

Nyugodtan le lehet pontozni meg kioktatni, ha már rejtett agresszióról szól a kérdés, kedves kérdező. De ha a kutyát hosszú távon megtartani nem akarod, akkor lényegében arra egyszerűsödik a kérdés, hogy 1 vagy 3 hét múlva add-e vissza. Pont ezért bátorkodtam nemtudomhanyadik válaszban alázatosan megkérdezni, hogy örökbe akarod-e fogadni. Cserébe kaptam egy kör kioktatást.

1, de 3 hét alatt se lehet stabil eredményeket elérni, tehát azt javaslom, add vissza.

2022. aug. 10. 17:12
 28/33 A kérdező kommentje:

Te most miért nekem címzed a lepontozást? Meg milyen "rejtett agresszióról" írogatsz? Nyugodj már meg egy kicsit. Még jó, hogy nem szépen fogok neked vissza reagálni, miután kiosztottál egy kommentben teljesen idokolatlanul. Aztán te vagy kioktatva? (amennyiben a 23-as voltál) Édesem, nem kell meglepődni, ha ilyeneket írsz egy embernek, hogy "buksisimi" meg "az való neked". Kicsit le kellene szállnod a magas lóról, mert így nem illik beszélni egy idegennel, csak mondom.

"Ha a kutyát hosszú távon megtartani nem akarod" - tudod, hogy mit jelent az idigazdiság? Ott semmilyen hosszú távról nincsen szó, ergo értelmetlen a kérdés. Szocializálod, tanítgatod a kutyust, közösen kerestek neki gazdit, akinek köteles vagy átadni az ebet.

Amit leírtál most utolsó mondatban, na erre voltam kíváncsi igen és ezt le lehetett volna írni bármi jellegű személyeskedés nélkül is.

2022. aug. 10. 17:34
 29/33 anonim ***** válasza:
0%

Ne haragudj, de lenyugodni itt bizony nem nekem kell. Nem én vagyok a 23-as, sehol sem állítottam. A 14-es vagyok, akinek ugyan válaszolni nem válaszoltál, de azt azért leírtad, hogy hogy működik az ideiglenes örökbefogadás. Miért gondolod, hogy a hosszútávú megtartásra irányuló kérdés célzás arra, hogy azt *kellene* tenned? Engem egyszerűen csak érdekelt a szándékod, mert mást javasoltam volna akkor is, ha igen, akkor is ha nem: olyan szépen írtál a kutyáról, gondoltam, benne van a pakliban ez is, de ha te ezt sértésnek veszed, akkor nincs veled mit tenni. Nekem volt olyan ideiglenes kutyám, akibe beleszerettem és megtartottam, és olyan is, akiről nem. De persze, nekem lövésem sincs erről, bocsánat.

Az idegállapotodról ez a 28-as kommented mindent elmond, de amúgy az összes többi is, add vissza a kutyát, csak átragasztod rá a hülyeséget.

2022. aug. 10. 17:51
 30/33 A kérdező kommentje:

Nem haragszom, de.. Mivan?? :D

Ott van feketén-fehéren: "amennyiben te voltál a 23-as"

Azt mondod nem te voltál a 23-as.

Kérdem én: akkor mit veszel ezen magadra?

Vagy kamuzol és te voltál (mert különben nem reagáltál volna az írásra, de végképp nem ilyen hangvételben), vagy félreértetted az egész írást.

Konkrétan az egész kommentem a 23-asnak szólt! :D

(Btw full nyugodt ember vagyok, engem nagy ritkán tud bárki is felhúzni, de az illetlen bunkó sértegetéseket azért nem hagyom szó nélkül, amit ő tett. Hát hülye lennék, az ilyeneket helyre kell tenni, mert azt hiszi bárkivel megteheti. Volt már dolgom nem egy ilyen emberrel, én többet ilyet nem nyelek le. Az, hogy kiállsz magadért, ha valaki sérteget, nem "hülyeség", hanem józan ész. Józan eszet meg szívesen ragasztok a kutyámra. (:

Kérdésedre a válasz: terveztük-e véglegesen befogadni - idigazdik vagyunk. Ideiglenes gazdik. Azért lettünk ideiglenesek, mert nem szerettünk volna még örökbefogadni. Ha a kutyát eleve szerettük volna már örökbe, akkor örökbefogadók lennénk. (: nálunk pedig teljesen más a rendszer működése, ezért írtam le, amit írtam. Imádjuk a kutyust, de mivel felelőségteljesek vagyunk és nem önös érdekeinket nézzük, ezért nem örökbe hoztuk el. Olyan gazdit akarok neki, aki a maximumot tudja neki nyújtani. Mi ezt több okból kifolyólag se tudnánk még megadni, de szeretetet azt igen és annál mindenképp többet, amit a kennelben kapott.

2022. aug. 10. 19:49
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!