Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Hirtelen jelentkező agresszió,...

Hirtelen jelentkező agresszió, bármi előjel nélkül? Mit tehetnék?

Figyelt kérdés

Üdvözletem! Bocsi, ha hosszú lesz;

Egy hónapja van nálunk idibe egy 5 éves kopó-keverék kan.

Egyszerűen nem tudnék rá rosszat mondani, nagyon nagyon okos, engedelmes felém, engem tekint vezetőnek a családban, (bár én vagyok a nő, de többet vagyok vele, mint párom).

A többi kutyussal is nagyon türelmes, nyugodt a pórázon ismerkedéskor, pedig főleg a kisebbek ugatják, ugrálnak rá, tőle egy hang se jön.

Emberközpontú, imádja a szomszédokat is, farokcsóválva megy a simiért, szóval nem is ragoznám..

Történt viszont, hogy utazásból megérkezett férfi lakótársunk. Megjött hozzánk, eleinte semmi gond, majd mikor elkezdett kipakolni és jött-ment a lakásban, elhaladt a fekvő kutyusunk mellett, aki felugrott utána kapott morogni és ugatni kezdte, tehát egyértelműen agresszív viselkedésre váltott.

Eleinte kissé ledermedtem - nyilván - de egyből rászóltam és pórázon kaptam. Nekem úgy tűnt, mintha félelemből támadt volna, le volt dermedve. Felém nem volt az, szemtől szemben voltam vele, mikor tiltottam és magyaráztam. Mikor újra mozdult mellette lakótársam, újra támadt volna rá. Földre vittem és hagytam lenyugodni.

Mondtam barátunknak, hogy gőzöm sincs mi a fene üthetett belé, mert senkivel szemben nem viselkedett még ilyen vehemensen. Pedig már tömegközlekedtünk is, semmi jele sem volt. Sokan simogatták is.

Azonnal felhívtam az érte felelős menhelyest, hogy volt e erre példa, mi lehetett az ok. Megtudtam, hogy férfi bántotta régen a kutyust, bár eddig egy férfivel sem volt kicsit sem agresszív.

Mit gondoltok, mi lehetett az ok? Illetve jogos bennem az érzés, hogy kissé elbizonytalanodtam vele és az eddigi jámborságával szemben? Tudom, hogy nem szabadna, de azért eléggé megijedtem abban a pillanatban. Van ok attól aggódni, hogy gazdi felé lenne ilyen?

Bocsi a sok kérdésért, örülök, ha tudtok valamit írni/segíteni. Köszi!

2022. aug. 9. 16:00
1 2 3 4
 11/33 anonim ***** válasza:
67%

Mit tennék? Dolgoznék a problémán. Még el sem jutottam odáig a szövegben, hogy mit mondott a korábbi bántalmazó férfiról a menhely, azonnal világos volt számomra, hogy valami ilyesmi történt, ez annyira tipikus.

Biztos, hogy ezért nem hagynám én (is) cserben ezt a kutyát.

De ahogy látom, nektek a gondtalan nyaralás fontosabb - amit valahol meg is értek. Csak amikor elhoztátok, ideiglenesen vagy nem, akkor is tudtátok, hogy mikor mentek nyaralni, szóval ez így a szememben akkor sincs rendben.

2022. aug. 9. 17:09
 12/33 A kérdező kommentje:

Én ezt értem, de te azt értsd meg, hogy azért nem szólhatsz meg, mert féltem a családom épségét, ne haragudj. Azért nehogy mi legyünk a hibásak.

Mi csak idik vagyunk, nem trénerek, tehát bármi olyan történik ne adj' Isten, nem tudunk professzionálisan fellépni.

Az idiség 2 hét és 2 hó között szól. Ezzel ők is tisztában vannak, az idik maguk döntenek e felől.

2022. aug. 9. 17:27
 13/33 Szandi4 válasza:
76%

Szia!

Véleményem szerint a bizonyos kutya traumatizálva lett. Egy bantalmazott kutyusnál az emlékek nem múlnak el teljesen soha, akárcsak az embereknél. Valami volt abban a személyben akivel agresszíven viselkedett, ami a bántalmazójára emlémeztette. Ez valószínűleg a szaga lesz, de a testbeszede, testfelépítése stb. is lehet akár hasonló. Szerintem ha eddig csak ezzel az emberrel volt agresszív, mással nem lesz az, de rajtad múlik mit teszel. Ne csak ezt az esetet vedd figyelembe, hanem amikor barátságosan viselkedett mindenkivel. De az is lehet a kutyában agresszív hajlam lakozik. Ezt így távolról nem lehet megmondani, egy dolog fog segíteni, a tapasztalat.

Ki kell tapasztalni a viselkedését. Például,egyszeri alkalom volt, vagy sem? Kikkel viselkedik így? Amikor agresszív állapotba kerül, egy emberrel ilyen, vagy mindenkivel? Engedi, hogy lefogják? Ilyen, és ehhez hasonló dolgokkal ki lehet ismerni. Szerintem egy eset miatt ne ajándékozd el. Ugyanúgy élőlény, ő sem tökéletes, és nagyon nem tenne jót neki ha eldobnák. De ha így döntesz, szerintem ne vidd vissza a menhelyre, próbáld valakinek elajándékozni. De én mindenképp megtartanám még. Értem, hogy félted a családod, de szerintem érdemes megpróbálni. De a TE kutyád a TE döntésed. Inkább ismerősökkel, barátokkal, családdal beszéld ezt meg, vagy olyannal aki ért a kutyák viselkedéséhez, keress egy ilyen embert, akár interneten is. Ne idegenek véleménye alapján dönts, akik lehet nem értenek hozzá, és nem ismerik az ilyesmi gondokkal rendelkező kutyákat/gazdikat.

2022. aug. 9. 17:59
 14/33 anonim ***** válasza:
82%

A 2 hónap nálunk azt jelentette, hogy addig volt előjogunk örökbe fogadni, aztán hirdették volna. Volt kutya, aki 2 éve volt ideiglenesnél, semmi értelme visszarakni a kennelbe, csak mert letelt az idő, ha az idi vállalná tovább.

Ti egyáltalán terveztétek véglegesen befogadni?

2022. aug. 9. 18:26
 15/33 anonim ***** válasza:
27%
A 12-es kommented alapján elég felelőtlenül fogadtátok be:(
2022. aug. 9. 19:11
 16/33 anonim ***** válasza:
89%
Ha én visszavittem volna a menhelyi kutyámat, amikor idegen emberre morgott, már rég nem lakna itt... előéletéről nem tudok semmit, 2 éves, de a férfiakra kimondottan haragszik. Engem teljes mértékben elfogad, soha egy rossz mozdulata felém, de idegeneket nem csípi. Családomat is időbe telt mire elfogadta. Most már eljutottunk oda, hogy semlegesen viselkedik és csak nagyon unszimpatikus férfiakra kezd ugatni, morogni. Nőkre abszolút nem reagál, férfiakra is olyan 80%-ban semleges. A maradék 20% biztosan emlékezteti valakire, valami korábbi negatív emlékre. Ettől függetlenül a gazdára nem vészelyes, teljesen bízom benne.
2022. aug. 9. 19:16
 17/33 anonim ***** válasza:
100%

Jogosak az érzéseid.

Ezen dolgozni kell.

Menhelyen, sokszor összekeverik a nyugalmat a passzivált stresszel- kutya ugyanúgy "nyugodt" csak épp más a mögöttes ok: relaxált állapot vagy félelem? Gondolom nem kell magyaráznom, miért nincs egy kutya sem a menhelyeken relaxált állapotban.

És a menhelyesnek igaza lehet, lakótársad és a mozgása emlékeztethette egy korábbi traumára- lakótársad magassága, testalkata könnyen megegyezhet a traumatikus emberével, mi t ahogyan a mozdulata is (lehet épp alvás közben bánthatta valaki?).

Neked kell eldöntsd vállalod-e a terápiázását, vagy nem. Ezek mindenképp hosszadalmas és nagy odafigyelést igénylő munkák, amik tréner esetében is könnyen lehet hogy "csak" tüneti kezelés lehet. De az is lehet, hogy megváltozik. Neked kell eldöntened, hogy az effajta bizonytalanság és az addig járó fokozott figyelem neked komfortos-e, alkalmasnak érzed-e magadat, vagy inkább visszautasítod (amivel semmi gond nincs).

2022. aug. 9. 19:41
 18/33 anonim ***** válasza:
89%
Én ezt a 2 hónapot nem értem. Ha nincs 2 hónapig gazdi, a kutya megy vissza a menhelyre?
2022. aug. 9. 20:07
 19/33 A kérdező kommentje:

Kérlek ilyenekkel hagyjatok, köszi. Egy az, hogy nem igaz, kettő, érted, hogy a kérdésem egyáltalán nem ilyemsire és az ezzel kapcsolatos véleményedre irányult, hanem arról van szó, hogy a kutyus agresszíven viselkedett? Ezt nagyon nem szabad félvállról venni és valamit tenni kell.

NEM örökbefogadók vagyunk, éppen azért, hogy ne hozzunk felelőtlen döntést. Az idik gazdi keresnek együtt ismerik ki a kutyát és szocializálják őt.

Bármely jellegű probléma felmerülne, köteles vagyok jelezni ezt feléjük és amennyiben számára, vagy számunkra valami veszélyt jelenthet, azt meg kell érteniük. Akivel beszéltem cseppet sem lepődött meg a jogos reakciómon. Ha valakit ne adja ég megsebesít, engem vennének elő. Csak szerettem volna azért ezt is tisztázni annak ellenére, hogy szeretjük őt nagyon.

#14 itt időközben megy már a hirdetés. Sok menhelynél örökbe se fogadhat az idi, hanem köteles átadni a kutyát a jelölt gazdinak. De a lényeget akkor is vegyük észre: minden előjel nélkül agresszív lett, ha nem fogom meg, szétharapja a lakótársunkat. Nem kis morgásra kell gondolni, olyan előfordul persze.

Ilyenkor az ember - úgy gondolom, logikusan - mérlegel mit tegyen. Azt szeretném a legjobban, ha szerető otthonba kerülne, ez egyértelmű. De sajnos nem rajtunk múlik a procedúra hossza.

Köszi amúgy, sok válasz nagyon hasznos!

2022. aug. 9. 20:20
 20/33 A kérdező kommentje:

#18 írom:

"Általában 1 hét max 2 hónapig terjedően találunk gazdit minden kutyának... ezért 1 hét és max. 2 hónap lehet."

Valószínű, ha egy idi azt mondja figyelj, maradjon tovább, akkor lehetne, de nem vagyok benne biztos, hogy onnantól nem csak örökbefogadás jöhetne-e már szóba. Ezért idi az idi ugye, végtelenségig nem húzhatja, mivel addig ők állják a felmerülő költségeket (mármint a menhely).

2022. aug. 9. 20:36
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!