Ki számít szaporítónak? (Bővebben lent. )
"És nem azzal van a gond,hogy nem tudom elfogadni azt,ha valaki leírja a véleményét,azt nem tudom elfogadni,ha mindezt úgy teszi,hogy elvből lenézi a kérdezőt."
Én nem néztelek le. De nehezen tudom elfogadni és tolerálni, ha valaki az ész érvek ellenére hajtogatja a saját véleményét. És amikor az ember nap mint nao találkozik ugyanazzal..az már néha sok.
És valószínű ő is úgy kezdte az életét, h akinél megszületett úgy gondolta jó helyre kerül....és mégsem...
Aki nem lát nap mint nap ilyen kutyákat és sorsokat, az képtelen elfogadni h nem szükséges h akár egyszer is legyen alma a saját - ki tudja milyen genetikai háttérrel rendelkező - kutyájának.
Azért néha már túlzás, hogy mindenkit "leszaporítóznak" egyesek. A szónak nagyon negatív felhangja van és nem kéne egy kalap alá venni azokat az embereket, akik tényleg haszonszerzés miatt képesek a kutyát félévente pároztatni és kis ketrecekben tartják, állatorvoshoz nem viszik a kutyákat stb. és az olyanokat, mint a kérdező.
Ettől függetlenül nem támogatom ezt sem, de egy alkalom még nem a világ vége, ha utána tényleg nem lesz több kölyök és ivartalanítják a kutyát.
Ja és valaki írta, hogy a kutyának milyen szenvedés, hogy a frissen császározott hasát "gyűrik" a kölykök. Miben más, ha ez egy tenyésztőnél történik meg? Vagy ott már nem kell a kutyát sajnálni, mert tenyésztőnél van? Meg ott már nem szenvedés a kutyának az ellés és nem kell azonnal ivartalanítani, mert begyulladhat a méhe?
A nagy állatbarátok valahogy ezt sosem említik, ha tenyésztésről van szó.
A tenyésztőknek van saját orvosuk, aki folyamatosan ellenőrzi a kutyákat, a tenyésztőnek van fogalmuk a szaporodásbiológiáról, és nem ide járnak kérdezgetni, hogy miért folyik zöld váladék a kutyából, meg hogy mit tegyenek ha halva született 8 kiskutya. A tenyésztők pontosan tudják mivel jár az ellés, és nem hiszik, hogy a kutyának egyszer át kell élnie az anyaság örömét, meg hasonló butaságokat. Ők tisztában vannak azzal, hogy mit vállalnak, és normális tenyésztő nem nagyon hoz le 3 alomnál többet egy kutyaélet alatt.
Sajnos tényleg az itt a gond, hogyha csak egy szuka kutyus kerül rossz gazdihoz, szaporítóhoz, már annak beláthatatlan következményei vannak a teljes állományra nézve.
Szaporítás,igen.
Miért?Mert olyan kutyákat szeretnél pároztatni,akik felmenői ismeretlenek,így azt sem tudjátok,nem rokonok-e.
A francia bulldog betegségekre hajlamos fajta.Mivel a szülőjelöltek ismeretlen származásúak,így nem tudhatjátok,milyen betegségeket hordoznak,örökítenek,a wesenről nem is beszélve.Egyre több ilyen fajtájú kutya kerül menhelyre vagy gyepire azért,mert idegileg problémás,kezelhetetlen.Ideggyenge kutya emberre is veszélyes lehet!Nem egy bulldit altattak már le azért,mert végigmarta a családot.
Egyre több ilyen kutya van,akik más kutyákkal képtelenek összeférni fenti problémák miatt,és végzik náluk nagyobb,általuk megtámadott kutya szájában.
Hajlamosak továbbá mindenféle csúnya és nehezen kikezelhető bőrbetegségre.
A tenyésztők(igazi tenyésztők,nem "mesterszaporítók")ismerik a fajta vérvonalait,a kutyáik egészségügyileg szűrtek,és odafigyelnek az idegrendszerre is.
Fentiek tükrében meg kéne gondolnod a dolgot.Az nem igaz,hogy a kutyának legalább egyszer ellenie kell!
És gondolj bele abba is,hogy a fajtamentőkhöz nem egyszer egész almok érkeznek,mert ingyen sem kellenek.
Mivel felelős vagy a megszülető kicsikért egész életükben,mit csinálsz,ha egy vevő vissza akar adni egy felnőtt,idegbeteg vagy egészségileg problémás kutyát?Gazdit nem fogsz neki találni,mit csinálsz vele?
Az általad leírt szaporítót nevezik haszonlesésből szaporítónak.Az egyszeri almot lehozó a tudatlanságból szaporító,és igenis,ártanak a fajtának.
Mielőtt valaki belekötne:gyönyörű,két és fél éves IVARTALANÍTOTT bullterrier szukám van.Én is lehozhattam volna tőle almot,nálunk papír nélkül 50 ezerért veszik az ilyen kölyköket,de NEM vagyok hajlandó szaporítani!
A kutya jól van,egészséges.
Egyébként belegondoltál abba,hogy a kutyád könnyen bele is halhat az ellésbe?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!