Miért morog rám a kutyám amikor eszik?
Mennyi idős? Milyen fajta?
Azért, mielőtt elkezded követni a tanácsokat (hogy hogyan verd a kutyád), vedd figyelembe, hogy ha rosszul csinálod, még baj is lehet belőle és lesz egy full agresszív kutyád... Én mondjuk nem álldogálnék mellette, miközben kajál és így nem is indulna be a kajaféltés...
Sajnos annó, több, mint 10 éve én is belecsúsztam ebbe, azt hittem, hogy az a szuper, ha a kutya szájában tudok turkálni, miközben enne és ezt minimúm hetente el kell játszanom... Bármilyen keményen toroltam meg a morgásokat és az odakapást, a probléma nem oldódott meg és csak rosszabb lett. Aztán valamiért feladtam, békén hagytam evésnél, majd néha előfordult, hogy raktam még valamit a kajájához. Az elején még morgott, majd rájött, hogy nem fogom elvenni, sőtt még ő jár jól és most lazán elvehetem a tálját, átlépegethetem, félretolhatom, ha épp kaja közben átmegyek a folyosón, ő meg zokszó nélkül tűri.
Az első tanacsa csak meg tobb agressziot szül, ha elveszed tole, jobban fogja felteni a kajat, es mar lehet harapni is fog, nem csak morogni.
Etesd kézből, amikor van ra idod, leulsz a talja melle, es adod neki a falatkakat vagy a tanyerjaba, vagy a szajaba, szepen hozzaszokik, hogy nem kell tartania attol, hogy elveszed. De direktben nem kell stresszelni a kutyat azzal, hogy simogatod kozben vagy turkalsz a talban, tok felesleges, forditott helyzetben neked sem tetszene.
Ez a ne nyúlj oda baromságot hagyjuk már. És ha a kutya olyat eszik, amit nem kellene? Akkor majd hagyom, hogy pl. megmérgezze magát? Vagy gond van, majd ráhagyom? Millió és egy szituáció lehet, ahol oda kell nyúlnom a kutyához, miközben eszik! És nem belemenni abba az itt javasolt hülyeségbe, hogy ha eszik, még a lakásból is kimegyek!
A kutya soha nem mutathat agressziót a gazda felé! És pont! Kérdező, miért hagyod ezt és erősíted meg ezt hónapok óta? Miért nem állítottad le a legelső alkalommal? Így mit vársz el tőle, ha te ezt ráhagyod?
Az étel elvétel a lehető legrosszabb ötlet, hisz ha véd valamit, amit elveszek tőle, attól csak nő a frusztráció és a féltés benne. De amikor nálam a kutyáim kölyökként megpróbálkoztak ezzel, kaptak érte egy akkora tockost, hogy a tál alján koppant a fejük. Majd a tálat a kezembe vettem és úgy fojtatták az evést. És napok teltek el, hogy csak úgy ettek, hogy közben belenyúltam a tálba, plusz falatokat raktam mellé, fogtam a szárított rágcsát, elkértem, visszaadtam stb. Mindegyik kutyámnál volt kicsinek egy-egy tiltás az ételféltésre, majd megmutatás, hogy nem kell félteni semmit tőlem. És utána soha az életükben nem volt ilyennel gond.
Verni nem is kell, de az, ha a kutya a saját gazdájàtól félti az erőforrásait (kaja, jàték - resource guarding), az egy hatalmas nagy hiba.
Mivel mostanában kezdődött, gondolom most cseperedik a kutya. Mennyi idő? Egy év körüli, ugye?
Nos, már eleve szomorú, hogy ez kialakul benne, de ha ráhagyod, idővel mèg rosszabb lesz. A kaját csak kézből és csak feladatra kapja. Ez alap. Nem kell veszett nehéz feladatokra gondolni, sima pózos is lehet, trükkök is, ujakat is nyilván lehet neki tanítani.
Így megtanulja a kutya, hogy egyrészt a kaja az tőled jön csak ès kizárólag, nem birtokolhatja, illetve, hogy nem is jár bizony ingyen, hanem meg kell érte dolgozni.
Ez valóban több meó, minthogy pofozgatjuk meg verjük a kutyàt (ahogy az itteni önjelölt cesar millanok irogatjàk 🤡), de így nem fog tőled félni a kutya, nincs rà lehetőség, hogy még több agressziót provokálsz ki a verekedéssel, a kapcsolatotok erősödni fog a kutyaval, és a kajaféltés is meg fog oldodni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!