1 éves kor alatt nem ajánlott ivartalanítani?
Sokszor azt írják hogy minél hamarabb, viszont azt olvastam hogy az 1 éves kort érdemes megvárni mert összezavarja a hormonháztartást ha idő előtt ivartalan lesz.
Most mi az igazság? Én is hajlok arra hogy 1-2 éves kora közt legyen inkább ezek alapján, viszont nem tudok biztos döntést hozni.
Első tüzelés előtt, még az ivarzást megelőzően 6-8 hónapos korban javasolja a legtöbb állatorvos. Itt is lehetnek véleménybeli különbségek, néhányan azt mondják, hogy meg kell várni az első tüzelést, de sajnos még mindig vannak olyan elmaradott orvosok, akik azt mondják, hogy a kutyának kell egyszer szülnie.
Én 8 hónapos korában, első tüzelés előtt ivartalaníttattam a kutyámat, most 8 éves és semmilyen hátrányát nem tapasztaltam.
Családi kutyànàl lehet korán, de mi sportkutyàknàl (amelyeket nem hagyunk ivarosan, mert zömèt tenyèsztèsbe vesszük, igy ivarosak maradnak) viszont mindig megvárjuk minimum az 1, de inkàbb a két éves kort. Ez amiatt van, mivel akkora terhelèst kapnak èletük során, hogy az erös csontizat, itomzat ès inak/porcok nagyon fontosak, illetve az jo testarànyok. Namost, ezek kifejlödèsèhez a nemi hormonok is sokat tesznek, kellenek a teljes kifejlödèshez. Plusz, a csuklójukban 18 honapos korban zàródik be a legkèsöbb behùzódó porc ès inszalagja, ergo ezek miatt ilyen koràn mi speciel nem ivartalanitunk.
De a hobbikutyàt nyugodtan lehet hamarabb is.
Még az orvosok sincsenek egyforma állásponton.
Vannak nézetek, hogy nagytestűeknél szükség van a nemi hormonokra a teljes testi kifejlődéshez.
A kamara régi (nagyon régi) álláspotja szerint meg kell várni az egy éves kort, a jelenlegi ajánlás 6 hónapos kort ír.
Így általában az idősebb, nyugdíjazás előtt álló orvosok az egyéves kort ajánlják, a fiatalabbak a korábbi ivartanaítást.
Nekem már volt kutyám akit 6 hónaposan ivartalanítottak, és olyan is akit egyéves korában, igazából nem tapazstaltam semmi különbséget sem a viselkedésük, sem a fejlődésük tekintetében.
Mindkettő mellett vannak pro és kontra érvek, gyakorlatilag csak rajtad múlik hogy melyik mellett döntesz.
Az ivartalanítás MINDIG összezavarja a hormonháztartást, ez a célja.
A többit már előttem leírták.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!