Tervezzük a kutyánk ivartalanitását, de rettegek az altatástól?
Az altatás miatt nagyon félek. Ismerős egészséges, fiatal, törzskönyves kutyáját műteni kellett, mert megevvett egy kavicsot, és nem bírta szíve az altatást.
2,5 éves a kutyám, 30 kg, kan.
Tudtok valami megnyugtató tapasztalatot mondani?
Általában nem szokott baj lenni, ha mégis... a rizikó sajnos minden műtétben benne van, úgyhogy nem, nem tudunk megnyugtatni.
Most mondhatjuk azt, hogy nem nem lesz baj, 1000% - és ha épp nálatok mégis?
Elhiszem, hogy félsz, én is utálom, mikor valakit vagy egyik állatomat altatni kell, de nem azon gondolkozok, hogy bele is halhat, hanem, hogy hogyan tegyem könnyebbé a lábadozását.
Kutyusomat pénteken pivartalanították, 6 hós 3.9kg. Alá kellett írni a beleegyező nyilatkozatot, az egy kicsit ijesztő volt, de mondta a doki, hogy 0.05% az esély, hogy komplikációk adódnak, és meghal. Ha a szívféreg tesztet elvégezteted, akkor csökken az esély a bajra, mi elvégeztettük, most kezdtük a Nexgardot is adni neki.
Nagyon kómás, ijesztő volt a műtét után, csak úgy lógott a nyelve. Mondták, hogy reggelre semmi baja nem lesz, éjszaka ébren voltam vele kb. fél 2ig, akkor még egyáltalán nem tudott magáról, nyitott szemmel horkolt a drágám. (Amúgy horkolni sem szokott.) Reggel mikor 6.40kor felébredtem, hamarabb felugrott az ágyából a mocorgásomra, mint ahogy én kimásztam az ágyamból. :) Azóta is jól van, élénk, a védő ruhán kívül nem is látszik, hogy most lett ivartalanítva.
Az altatásnak nagyon minimális a veszélye, kanoknál még alacsonyabb.
Az ivarosságnak is vannak kockázatai, ahhoz képest nem olyan rossz az altatás.
Ismerősöd kutyája milyen fajta volt? Mert pl hatalmas divat kutyák, de kevesen tudják, hogy a nyomott orrú kutyák altatásához spéci doki kell, és nem tudja őket minden orvos megfelelően altatni (persze megpróbálják) és ezért nagyon sok francia bulldog stb ott marad a műtőasztalon.
Kockázat mindig van, de minimális. Inkább fiatalon és életerősen legyen altatva mint majd idősen az ivartalanítás elmaradása miatti problémák végett.
És valóban jó klinikába vidd aminek neve is van, de a sarki oltós dokihoz.
#9 A kutyát herélik, nem a kérdezőt.
Utóbbi képes felelősen viselkedni, míg az előbbi nem - ő csak szaporodik, ha az ösztön beüt, de a gazdi felelőssége a populáció szabályozása (ergo ne csináljon kóbor kutyákat) és hogy a kutyája biztonságba legyen (ne verekedjen más hímekkel, ne kapjon el nemi fertőzést, ilyenek)
Láttam már kutyát az állatklinikán, aki konkrétan felnyársalta magát egy kerítésre, mert egy tüzelő szuka volt a környéken, és mindenképp oda akart jutni hozzá.
(Felépült a kutyus, de attól még elég durva volt)
2# “ ha muszáj.”
Ez a kulcsszó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!