Bullrajongók, miért szeretitek ezt a típust?
Én azok közé tartozom, akik nem ismerik igazán a bulltípusú kutyákat, viszont tartanak tőlük, és alkatra sem tetszenek igazán. Sajnos a legtöbb környéken lévő elhanyagoltabb ház kertjében ilyen típusú kutya veti magát a kerítésnek, a helyi hvcs-t ilyen kutya rángatja végig az utcán. Nekem nagyon úgy tűnik, hogy a bullok elsősorban azért népszerűek, mert f@rokméregetésre, keménykedésre jók (amit nagyon szomorúnak tartok), kerti díszek, és irtóhamar menhelyesednek, ahonnan a rengeteg előítélet miatt nehezen is kerülnek ki.
De tudom, hogy amilyen a gazda, olyan a kutya... szóval mégis kíváncsi lennék, hogy aki él-hal ezekért a kutyákért, és direkt ilyen fajtát keresett, az miért szereti, miért rajong érte és miért választana legközelebb is ilyen kutyát. Ti mit láttok bennünk?
(Nem provokálni akarok, tényleg érdekel, és elsősorban olyanok válaszára lennék kíváncsi, akik nem arra vették a kutyát, hogy felvágjanak a haverok előtt, hogy mekkora alfák tudnak lenni, mer'aharcikutya is a lábánál liheg szájkosár nélkül, jujjdekemény...)
Asperger-szindrómás vagyok. Hiába végeztem jó eredménnyel iskolákat, olvasok rengeteget különféle témákban, a társadalom akkor is csak egy fogyatékos selejtként tekint rám, akinek kár volt megszületni. Ismeretlenül elítélnek minket, autistákat.
Bár én minden kutyafajtát szeretek, a valamilyen okból lenézetteket különösen. Nem tudom megérteni és elfogadni, hogy például egy fekete bunda szín vagy bull tipusú pofa miatt miért kell a kutyákat utálni. Elismerem, hogy nem minden fajta való mindenkinek, de semelyik nem vérengző vadállatnak születik. Nem egy olyan pitbullt ismerek, aki szinte ölbecicaként viselkedik, illetve Terminator-szerű csivavát. Nem a fajta hibája, ha nem szakszerű nevelést kap.
Én egyébként szépnek látom a bullokat. Cesar Millan műsorában szabályosan beleszerettem Daddy, Junior, Mr President nevezetű kutyákba. És mint mondtam, élőben is ismerek jó párat. Látom milyen szelídséggel, türelemmel viszonyulnak a család gyermekei felé. Egy tacskó előbb belemarna szerintem.
Egyreszt a kulsejuk, nagyok, izmosak, selymes a bundajuk, nem igenyel kozmetikazast sem, csak fesules, furdetes vedles idoszakaban. Masreszt kihivas, nem szeretem az egyszeru eseteket, a mindenkivel baratkozos megvesztegetheto kutyakat. Szoval a szemelyisege, a gazdaval kezesbarany kis kanapekutya, az utcan pedig nem felek vele egyedul setalni sotetben sem, biztonsagerzetet ad. Ugyanugy alkalmas sportra, szemelyvedelemre es csaladi kutyának, ezert fogadtam orokbe felnott, viselkedes problemas amstaffot. Tudom nem mindegyik ilyen, de ő tipikusan egygazdas, csak ram hallgat, illetve nas kutyakkal is jol elvan.
Azert van csak rossz hire, mert az ilyen kutyak tobbsege rossz kezekben van
Köszönöm az értékes válaszokat, igen, pont ezekre a gondolatokra, történetekre vagyok kíváncsi!
Az is igaz, hogy én még nem találkoztam kedves bullal, soha nem is simogattam, de most kedvem támadt. :)
Ízlés kérdése,hogy kinek mi tetszik.Aki szereti a rövid szőrű,izmos alkatú kutyákat az ilyet fog venni,nem farok méregetésért,hanem mert ez a szimpatikus neki.Nem csak bull típusúak néznek így ki,de ők az úgymond kis kategória.
Ameddig egy ilyen alkatú Roti 80kg is lehet és nagytestű,addig egy pit nem több 15-30kg-nál és mindössze közepes termetű.(igen,van több méretben is már a Pockettől az XXL-ig,de az eredeti pit se nem apró,se nem nagy.közepes)
Valaki a vékony agarakat szereti,valaki a zömök bulldogokat,valaki a hosszú szőrű kutyákat,valaki a rövideket,és így tovább..
Rossz kezekben egy csivava is veszélyes,nem csak a bull típusúak.
Jellemzően egy szembe jövő Akitától,Csautól,vagy Shar peitől jobban kell tartanod,divatfajták de nevelni senki nem tudja őket és nagyon agresszív,domináns jellemük van főleg más kutyákkal szemben.
Nekem elso latasra szerelem az amstaff . Egyszeruen gyonyoruek. Lenyugozo az erejuk a gyorsasaguk es harapasuk. Osztonosen vonzodok hozzajuk. Kesobb kiderult,h o az aki az en igenyeimet 100%-ban teljesiti: imadja,h parancsolok ,imad velem orakig kocogni,olelgethetem regneteget,simogathatom.
Megbizhatoan teljesiti a (udvarias hangnrmu kedves !!!) parancsokat.
Kezjelet ,fejmozgas jelet,parancsszavakat magyarul es idegen nyelven megtsnitottam neki. Neman is elutasitgatom akar seta kozben is.
Az USA-ban az amstaffot hasznaljak hivatalos vakvezetonek ,rendirkutyanak,bombakereso,kabszerkereso, gyerek vigyazo,hullakereso. Egyszeruen mindent meg lehet neki tanitani.
Ha gyerek setal mellettunk es rangatozik stb,nem tamad ra. Mindenre lehet szocializalni.
Mindig jolfesult. Gyonyoru. Telen oltoztetni kell az utcara,mert fazik. Szerencsere jol elvan velunk a lakasban 28 fokon is. Imadja a gyakori fizikai kozelsegem.
Uszni is jarna velem,ha oda akarnek menni.
Az en kutyam olyan kennelbol szarmazik,ahol porazra nyakorvre kerites mellett ugato kutyakhoz szoktattak. Tud utazni jarmuveken kocsiban. Nem ugat az utcan semmire. Otthon is csak ritkan. Azt is a kulon keresemre. Igy csendesre lett tanitva!!
Miert szeretem a bull tipusu kutyakat? :))) Megmondom: mert minden kutyat szeretek, a bull tipusut is :)))
De amugy ... baromi karakterek, batrak, erosek, bolondok es szepek! Igaz nekem kozepazsiaim van, de egy amerikai bulldogal nevelkedett es egy argentin dog is segitett, hogy komoly kutyava erjen ... szoval en szeretem a bull tipusu kutyakat is - kar, hogy olyan kicsik :)))
#1, senki nem ítéli el az autistákat, ne sajnáltasd már magad. Amúgy te is elítéled, lenézed a csivavákat, tacskókat. Semmivel sem vagy jobb, sőt, te még álszenteskedsz is.
Én is menhelyen beragadt, esélytelennek tűnő, fekete kis angyalt fogadtam örökbe. Csodálatos kutya, és mivel jól van nevelve, kedves, senki nem ítéli el csak a színe miatt. Annyi történik, hogy a felnőtt emberek nem nagyon veszik észre, nem látják a szépségét, viszont a gyerekek imádják.
Én nem szeretem a bullokat, mert a kutyám kiakad tőlük. Egyszerűen nem akarják venni a jelzéseit, hiába fejezi ki egyértelműen hogy kényelmetlen neki a helyzet, pofátlankodnak tovább, amire sokszor - teljesen jogosan - a torkuknak esne ha hagynám. A gazdáik is pontosan ilyenek, vissza se próbálják hívni a kutyáikat, akkor se ha a másik már hörög.
A bull típusúak főleg a Staffi és pit mindig kötekedőek,és hergelőek játék közben,erről nehéz őket leszoktatni.Le lehet,de nem egyszerű.Szeretik a durvább játékot,mert miután jól felbosszantottak legyűrhetnek,bár ez egy nagyobb testű esetében mindig balul sül el és ők maradnak alul. :D
Nem rossz szándékból teszik,szimplán nekik ez az ösztönös.Fogókutya.
Vaddisznó vadászatra ezért is kiválóak,ugyan ezt csinálják velük.Üldözik,csipkedik,bökdösik őket,azok lefáradnak és ezután leszorítják a földre őket.(a fogókutyákat mindig csoportosan küldik ki,egy-kettő nem igazán állna helyt egy vaddisznó ellen.)
Kutya iskola sem mindig segít,mert olyan oktatóra van szükség akinek van tapasztalata bull típusúval,utána ha az alapok megvannak a gazdának kell tudni mikor kell közbe lépni.Ha ez a két dolog nincs meg nem is érdemes bull típusúakat kis termetűek közé vinni.
Semmi agresszió nincs a legtöbben,szimplán bosszantóak a többi kutyának.
Úgyhogy "normális személyiségűt" te nem fogsz találni.Vagy tudod kezelni a fajtát vagy beszereztél valamit ami neked és másoknak is gyakran fog kellemetlenséget okozni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!