Miért használják az "ellik" szót a kutyára?
Figyelt kérdés
Évszázadokon keresztül (vidéken most is) a kevés, többnyire egy utódot világra hozó állatokra volt használatos ez a szó, pl a szarvasmarhára. A kutya fial. Először csak azt hittem trollkodás itt GYK-n, hogy "ellett a kutyám", de már látom, hogy tényleg ezt a szót használják.2021. nov. 14. 11:03
21/40 anonim válasza:
Kiskutyál!? ... es nem jo??? :))))))))))
23/40 anonim válasza:
A Wikipédia ellésnek írja: Ha a vemhesség rendben lezajlik, a 60. nap környékén megindul az ellés. A szuka hozzávetőleg óránként hozza világra kölykeit, majd megszoptatja őket.
24/40 A kérdező kommentje:
Közben megtaláltam szótárban.
Ellik szó jelentése
ellik (ige)
Világra hozza kicsinyét egy nagyobb emlősállat.
Pl.: 1. A tehén az istállóban hajnalban ellett.
2. Mindjárt ellik a kanca, szerencsére megjött már az állatorvos.
Fial szó jelentése fial, fiazik (ige)
Utódot hoz a világra; emlősállatnak kölyke születik.
Pl.: 1. A disznó egyszerre nyolc kismalacot fial.
2. A macska tavasszal fial.
2021. nov. 14. 18:01
25/40 A kérdező kommentje:
Szóval elvileg nem is csak amiatt nem helyes kutyusra, cicára használni, mert több utódot hoznak világra, hanem mert az ellik ige nagytestű állatokra használatos.
2021. nov. 14. 18:02
26/40 anonim válasza:
Azért elég relatív,hogy mit tartunk nagy emlősnek.:D
27/40 anonim válasza:
#25 Szerintem mindkét tényezőn múlik, hogy melyik igét használjuk, de általában a nagyobb állatoknak kevesebb kicsinyük születik, a kisebbeknek pedig több.
De pl. egy pandára mit mondanátok?
28/40 anonim válasza:
Mi az, hogy általában? A tehén ellik ha kettőt is ellik, a macska fial ha egyet is fial, ez így helyes, soha nem hallottam még az ellést kutyára macskára, miért nem lehet elfogadni a helyes változatot? Fájdalmas mennyi hülyeséget összebeszélnek itt sokan. 🤦♂️
29/40 anonim válasza:
Helyenként eltérő,hogy mire mit mondanak.Attól,hogy te még nem hallottad kutyára is mondják,hogy ellik.Fial,kölykezik,vajúdik,mind helyes.Mert mind ugyan azt takarja,ezek szinonímák.Tudom,hogy nagy értelmiséged már nem igazán jut el a szinoníma szó jelentéséig sem,de nyugodtan rákereshetsz mik azok,rá fogsz jönni,hogy feleslegesen hitted magad egy pillanatra okosnak.
30/40 A kérdező kommentje:
Tudom mi a szinoníma. De attól, hogy valami szinoníma, még nem feltétlenül helyes. Egy barna bőrű embert sem hívunk boxosnak...
2021. nov. 15. 00:29
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!