Mikor lehet ivartalanitani?
Van egy 4 honapos lany kiskutyank, aki egy 3 eves kan kutya melle jott. A kan kutya nincs ivartalanitva, sajnos parom parhuzamot von a kannal, igy nem akarja ivartalanittattni. Raeroltetni nem akarom, hiaba tudom, hogy nem tul korrekt a gondolkodasa, de valahol muszaj kompromisszumot is kotni. En teljesen ivartalanitas parti vagyok, minden allatunkon el lett vegezve ez a mutet, mivel szaporitani nem akarunk.
A kislany kutyara is var meg ez a beavatkozas, mert veletlenul sem akarunk meglepi almot (ezert nem is ertem, hogy akkor miert nem lehet a kan kutyat is megmuteni...), de nem tudom, hogy mikortol ajnalott ezt elvegeztetni. Ugy tudom, hogy ameddig nem tuzel addig nem ivarerett, igy addig nem is lehet vemhes. Gondolom szuka kutyaknal is valamivel kesobb kezdheto meg a mutet, mint a kanoknal, ez oyan 8 honapos kor? Nem akarom megvarni az elso tuzelest, de nem is akarom kockaztatni az egeszseget sem, hogy ha tul koran vegzik el rajta. Mi az altalanosan elfogadott kor?
5-6 hónap az átlag. De nyilván te is tudod, hogy a kan ivartalanítása se hátrány, sőt...
Férfiaknál tipikus önzőség, hogy a kan kutyát nem ivartalanítják, mert jaaaj szegénytől elveszik az "élvezetet".
A párod biztos örülne, ha tombolnának benne a hormonok, de semmi módja nem lenne ezt kiélni. Biztos nagy élmény lenne így élnie neki, hát a kutya ugyanezt érzi. Szóval a párhuzam az eléggé instabil talajokon áll.
Általában 6-8 hónap között szokták.
Nekunk anno azt mondta meg evekkel ezelott, mikor erdeklodtem nala, hogy kan kutyaknal mennyire ajanlott, hogy ha ivareres elott tortenik a mutet, akkor ugymond "orok kolyok" marad, viszont ha mar kialakult rossz szokas az ivareres miatt (pl. szokes), akkor azt mar nem oldja meg a mutet sem.
Szuka kutyaknal olvastam olyat, hogy meg kell varni az elso tuzelest, valahol olyat irtak, hogy egy almot szulnie kell es utana lehet, valahol meg azt irjak, amit en is gondoltam, hogy elso tuzeles elott. Gondolom ahany orvos, annyi velemeny.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!