Három éves Border collie nem behívható. Ez még beleférhet, vagy komolyabb problémára utal?
A gazdái nagyon keveset tudnak foglalkozni a kutyával, de még így is ez a tudatlanság azért nagyon gyanús a számomra. Félek, hogy ez egy túltenyésztett szaporítós kutya.
A befogadásán gondolkodom, ingyen ideadnák, mert nem tudnak foglalkozni vele. Nem törzskönyvezett.
Nekem még nem volt kutyám, de menhelyeken már nagyon sokat sétáltattam. Meg utána is olvastam, tehát amúgy tudom, hogy milyen elkötelezettséget jelent egy Border collie. A problémám inkább csak az, hogy nem igazán akarom támogatni a szaporítókat még közvetve sem, azáltal hogy befogadok egy túltenyésztett példányt.
Mennyire „kell” okosnak lennie egy Border collie-nak, tehát ha nem behívható a kutya, az azt jelenti, hogy dilis, vagy az is elképzelhető, hogy tényleg csak nem szántak elég időt a tanítására? (Néha azért viszik sétáltatni, tehát valamennyit azért foglalkoznak vele.)
A válaszaitokból úgy érzem, ez a nem behívhatóság közel sem olyan súlyos probléma, mint ahogy én elsőre gondoltam. Úgyhogy ezt a kérdést már teljesen eleresztettem. Legfeljebb majd mindig pórázon (akár bicikli mellett) sétáltatom, ha nem sikerül erre megtanítanom.
Egyre többen írjátok, hogy makacs, pedig itt is „Engedelmes” az egyik jellemzője:
De tény, azt is írják, hogy tapasztalt tulajdonosra van szüksége. Valszeg ott lehet valahol az igazság, hogy ha nem foglalkoznak vele eleget, vagy ha kezdő a tulaj, akkor makacs.
Másik probléma, hogy állítólag nagyon félős ez a konkrét példány (holnap fogom először meglátogatni, kíváncsi vagyok az első kölcsönös benyomásunkra). A félősség miatt azért aggódom egy kicsit mert valahol olvastam, hogy a túltenyésztett példányok egyik jellegzetessége ez.
Egyelőre ennek a konkrét kutyának a problémáira fókuszálok elsősorban. De ezzel párhuzamosan az is foglalkoztat, hogy én személy szerint mennyire vagyok alkalmas a feladatra. Ha úgy döntöttem, hogy nekem kellene ez a kutya, akkor térek rá teljes erőbedobással a saját alkalmasságom vizsgálatára. De azért köszi a figyelmeztetéseket, mert tényleg nem lehet egyszerű egy felnőtt Border befogadása.

A border nem makacs, aki így vélekedik, ajánlom figyelmébe a jack russellt vagy bármilyen kotorékozásra kitenyésztett terriert.
Egy szapis kutya befogadásával akkor támogatod csak a szaporítókat, ha a szapinak közvetlenül adsz érte pénzt. így, hogy mástól kapod, szerintem nem támogatás.
Az okosság és, hogy mennyire kooperatív egy kutya, két teljesen más fogalom. Ismerősöm beagleje addig ugrált a székre, amíg azt az asztalhoz nem tolta, majd a segítségével levette az asztalon lévő kaját. Behívása csak időszakosan volt, mert, ha a bunkó talált valamilyen érdekes szagot, pont nem érdekelte, hogy a gazdája mit kér tőle.
Ez a kutya lehet, hogy nem a fajtájának egy ösztönileg jó reprezentáns példánya, de így, a leírtakból, még nem biztos, hogy teljesen reménytelen, sőtt. Menj el, próbáld ki, tölts vele pár órát, vigyél magaddal egy rakat kaját, játékot és egy hosszú, erősebb kötelet, zsinórt, amit a nyakörvére kötsz és gyakorolgatjátok a behívást. (lehet már 2-3 ezer ft-ért 10 m-es pórázokat is kapni, de jó a szárító kötél is) Mindig nagyon örülj neki, játszál vele vagy adj neki kaját, ha egy már felfedezett placcon működik a kutya, az már jó alap.
Az első kutyám border volt, gyerekként kaptam, voltak vele problémák, de túl tudtunk rajtuk lendülni és a mai napig egy csodálatos kutya.

Kérdező!
A border azért igényel tapasztalt gazdát, mert egy kezdőnek fogalma sincs, hogy hogyan állítsa le, ha túl nagy ösztönszintbe kerül. Mit teszel akkor, ha bekapcsol az ugatós kutyákra és elkezd őrjöngeni? Tipikus borded probléma. Ott sem az étel, sem a játék nem fogja érdekelni. Ott üthetnéd, foghatnád a grabancát, rángathatod pórázon, büntetgethetnéd egyéb módon, az sem fogja érdekelni. Tudod, hogy hogyan kezelnéd?
Másik tipik border viselkedési zavar a minden mozgó/minden zajos tárgyra bekapcsolás. Hasonló a fentihez. Hogyan oldanád meg?
A border akkor engedelmes, ha megfelelő a kpacsolata a gazdával és a megfelelően le van fárasztva fizikailag és szellemileg is. Pórázon nem lehet egy bordert tartani és fárasztani egész életében! Ez nem így működik, ez édes kevés neki!

Te megnézted egy olyan fajta leírását amiben a jól nevelt,gondozott,tenyész állatok leírása található.
Neked van egy menhelyi problémás kutyád.Mi a kérdés?
Sose lesz amúgy sem olyan teljesen mint egy border collie,hiszen ez egy border collie jellegű keverék kutya,nem pedig egy fajtatiszta border collie akiről biztosan állíthatnál bármit is.
Nevelési gondjai vannak.Pont.
Az,hogy figyelmen kívül hagyod és majd behívás helyett bicikli mellé kötöd nem oldja meg a problémát.Nem értem minek erőltetése ezt,ha egyszer nem hozzád való a kutya és nem tudom milyen elcseszett menhely ad ki ilyen kutyát ennyire alapszintű problémákkal,ha egyszer alkalmatlan leszel arra,hogy jó gazdája legyél és megneveld.
De tudod mit? Te tudod.Szerencsétlen állat..remélem azért más átgondolja mit vesz magához és a kutya érdekeit is nézi,nem így önző módon haza visz akármit akkor is ha az bőven meghaladja a képességeit.:D

Amit a könyvben, leírásban olvasol, engedd el. Ad1. Ha sokadíziglen nem dolgoztak a kutyád őseivel, akkor nem lesz okos. Apropó, magától egy kutya se lesz okos, ahhoz okítani kell. Mármint amiket leírnak, meg látsz fajszbuk posztot, azokban mind-mind kölyökként egy gazdánál levő, nevelt kutyakról van szó.
Tökmindegy milyen kutya, olyan okosnak kell lennie, mint amennyi elvárás van vele szemben. Ha sok, akkor okos. Ha nem, akkor neveletlen. (Btw, a neveletlen és a buta kutya nem ugyanaz!)
Az hogy vitték sétálni, hát azt lehet úgy is, hogy a kutya végigrángatta a gazdáit, vagy ténylegesen sétáltatva volt keretek között.
Szerintem nem ő lesz a te kutyád. Ne hozd el. Mindkettőtöknek jobb lesz.
12-es, köszi a tanácsokat, már be is készítettem egy erősebb műanyag spárgát és kötelet. Holnap reggel veszek jutalom falatokat (a tulaj is mondta, hogy nagyon korrupt a kutya, kajával bármikor megvesztegethető). Arra kíváncsi vagyok, játszani lehet-e vele. Mert több kutyánál is láttam már olyat, hogy nem tud játszani, csak néz rám, hogy mit akarok.
Nem biztos hogy jól értelmezem ezt a gyakori kérdések oldalt, de mintha lepontozták volna a többiek ezt a 12-es választ. Ha így van, akkor mi a kifogás ellene?
13-as, köszi a biztatást, hogy nem feltétlenül reménytelen egy relatív kezdő számára a Border! Az ismerősödnek mi nem tetszhetett a Border jellemén, ha egyszer sportos? Én ha találkozom néha az utcán, vagy az erdőben sétáltatott Borderrel, nem látok rajtuk semmi különöset, hogy esetleg félnének, támadnának, fegyelmezetlenül futnának, felugrálnának az emberre, vagy összevesznének más kutyákkal, tök nyugisaknak tűnnek.
14-es, jó a felvetésed, majd utánanézek a tipikus Border viselkedési problémáknak, mert valószínűleg bármikor előjöhetnek, különösen szapis kutyáknál. Illetve holnap a sétáltatás előtt megkérdem a jelenlegi gazdit, hogy mikre kell figyeljek. Az jó kérdés, hogy mit csinálnék ha őrjöngeni kezd egy ugatós kutya miatt, és nem guglizhatom meg, hogy mi a teendő. Az Amstaffom esetében az vált be, hogy megfogtam a grabancát, léptem vele egyenesen tovább kb húsz centit, és ez már nála elég volt hogy tovább menjünk, sosem nézett vissza, hogy neki még van egy kis verekednivalója. És igen, mindenhol írják, hogy a Bordert szellemileg és fizikailag is le kell fárasztani, ami persze nem egyszerű, ha nem akarok neki egy nyájat venni a születésnapjára.
16-os, igen a sétáltatása abból állt, hogy végig rángatta a pórázt; ezt mondta a gazdi is, hogy ez is egy gond.

Nem behivhato,mert a mozgasigenye nincs kielegitve futassal szabadon a termeszetben.
Masik,az a fonok,akinek magasabb az energiaszintje.
A sorrendisegi szabalyok betartasaval kozlod meg ,h te akarsz lenni a fonok es o fog kovetni teged.
Te egy lusta oreg megado jellegu kutyat akarsz.
A fiatal eleteros kutyak (mint sz a border) mind rendszeres poraz nelkuli sajat tempoju futkarozast jatekot stb igenyelnek a porazas setan kivul.
A terelo (border c.) es vadaszkutyak ( vizsla,spaniel,golden,labrador,foxi,jack russel,) rengeteg mozgast igenyelnek surun. Onfejuek,nehezen teljesitenek parancsot.
Az orzovedok rendszeres lassubb mozgasformakat (kocogas ) igenyelnek, kivanjak ,hogy parancsolj nekik. Mindig es egesz nap. A tested kozeleben erzik jol magukat. Oket konnyebben visszahivod (sorrendiseg betartasa,jutfalattal tanitas) . Foleg,ha pl 8-10 eves amstaff,6 eves cane corso.

"Az ismerősödnek mi nem tetszhetett a Border jellemén, ha egyszer sportos?"
Az volt a probléma, hogy a kölykök még rajta is túltett, munkavonalból származott, nem az a szebb, nagy bundás, hanem a rövidebb szőrű, aki egész nap pörög ezerrel, és pihenni is meg kell tanítani. Ilyennel az ismerősömnek nem volt tapasztalata.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!