Milyen fajta illik egy border mellé?
3 éve került hozzánk egy border collie fiúcska,akivel 2 éves kora óta agilityzek, illetve elég sokat kirandulunk is. Egyszóval aktív életet élünk. Mostanra egyértelművé vált, hogy szeretnénk egy második kutyust is a családunkba, viszont az nem ilyen egyértelmű, hogy milyen fajta illene bele ebbe az életmódba, egy ilyen duracel nyuszi mellé.
Nagyon gondolkozunk egy második borderen, hiszen ott a fajta jellegek azonosak. Illetve nálam két szerelem kutya van még, a dobermann és a malinois. Ezt a két fajtát első kutyusnak nem mertük vállalni, de mostanra úgy érzem egy jó oktató mellett "megbirkóznánk" velük.
Van esetleg tapasztalat border-mali és/vagy border-dobi párossal? Mentális és fizikai fárasztás szinten úgy olvastam, hasonlóan működnek, mint egy border.
Kedves első hozzászóló! Hidd el, én is megtapasztaltam azt, amikor lelőhetetlen volt a kutyus (főleg kamasz korában, a hajamat téptem) fe kitapasztaltuk egymást. Lehet szerencsénk van vele, lehet ő a kivétel (bár ezt nem hiszem) de egy alapos agility edzés és a rendszeres feladatozás meghozza a hatását, ugyanis a kutyus kellően lefárad. Ha hagynánk, biztos vagyok benne, hogy ő is tudna 24 órát pörögni, sőt valószínű addig menne és addig csinálná, amíg össze nem esik, de a gazdi felelőssége, hogy megtanítsa a kutyát pihenni. Egy bordert pedig igenis meg kell, bár még mindig azt mondom, ha az agya kellő képp lefárad a feladatoktól, akkor a kutyus se fog tovább pörögni.
Mi a jövőben két kutyát akarunk kirándulni, programokra, edzésre hordani. Ha nem lenne erre alkalmas munkánk és életünk, nem akarnánk bevállalni másikat (főleg nem egy hasonlóan duracell kutyát) :)
Ha folytatni szeretnéd az agilitit, akkor mali vagy border, ha viszont van kapacitásod még valamilyen öv sportra is, akkor dobi. Természetesen a malival is lehetne az utóbbit csinálni (amúgy messze eredményesebbek, mint a dobik).
Off: nekem egy terrier jött a border mellé, akivel szintén agilitiztünk :) igenis lehet két ilyen aktív kutyával élni. Szerintem az csinál valamit rosszul, aki nem képes a borderjét (vagy akármilyen kutyáját) kifárasztani (és megnevelni...), hogy egy kiegyensúlyozott életet élhessenek együtt.
Nekem labrador (munkakennel-vadász anyuka) mellé jött a border. A labim elég nyugott de ha munka van akkor kegyetlen mintha két személyisége lenne, a border meg elvetemült de a hétköznapokban a labi szépen “lerángatja a földre” a bordert, biztos nem lenne ennyire könnyen kezelhető ha nem a labink lenne mellette viszont játéknál egyik sem ismer határokat de a inkább a border nem hagyja lustálkodni a labit. Szerintem szépen kiegészítik egymást.
Nekem nem volt egyik fajta sem amit szeretnél, ezért róluk nem tudok nyilatkozni:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!