Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Egy tenyésztőnek mennyi a...

Egy tenyésztőnek mennyi a kutyánkénti profitja?

Figyelt kérdés

Nyilván változó, nyilván mindenhol más, nyilván egyedenként is eltér, nem ezekre vagyok kíváncsi. Csak érdekel, hogy átlagban hány százalék megy zsebbe, és mennyi a költségek fedezése. Mivel vitatkoztam valakivel, szerinte ebből nagyon jól megélnek, szerintem meg abszolút nem tudnának ebből megélni.

Ha valaki kutyagyártásból nonstop elleti a nőstényeket és óriási összegekért ad el (de törzskönyvvel), akkor oké, biztos óriási a profit, de ezeket én nem is tartom igazi tenyésztőnek.

2021. szept. 1. 13:42
1 2 3
 1/25 anonim ***** válasza:
31%

Figyelj, általában elég haszon van rajta, hogy megérje.

De ezt itt SENKI nem fogja bevallani! Félnek, hogy rájuk száll a NAV.

Úgyis azt fogják írni, hogy hasznuk csak a szaporítóknak van. Pedig ez nagyon nincs így.

2021. szept. 1. 13:46
 2/25 A kérdező kommentje:
Azt gondolom, hogy meg kell érnie, de pl 250 ezres kutyán mondjuk 100ezer a haszon vagy 25ezer? Mert az orvosi költség, teljes kutyaállomány etetése, eltartása, kiállítások is sokat elvesznek.
2021. szept. 1. 13:53
 3/25 anonim válasza:
79%
Én sem tudom a választ,viszont nagyjából ki tudod logikázni.Az is kérdés,hogy mekkora tenyésztö.De ugye kell egy infrastruktura,kennelek,telephely,stb.Kaja ,ami nyilván nem a leggagyibb.Függ a fajtától is.Orvosi költségek..Adózás..Szerintem ilyen 10-15 százalék nyereségük lehet,persze,jobban élnek,mintha gyárban melóznának.
2021. szept. 1. 13:59
 4/25 anonim ***** válasza:
33%

Maga a kölyök orvosi ellátásán és felnevelésén 150 ezer haszon is van. De a tenyésztő a "saját házi kedvenc/ családtag" trnyesz kutyájának minden költségét is bele számítja. Pont mintha árucikk lenne ő is, és nem családtag, ugyanis ha az lenne azon nem szeretne nyerészkedni.

Sajnos a kutyákon nagy pénz van és ezt ki is aknázzák

2021. szept. 1. 13:59
 5/25 anonim ***** válasza:
66%

Aki valóban a fajta jobbításán munkálkodó tenyésztő, és a kutyáit családtagnak tekinti, annak nincs egy fillér haszna, örül, ha nullszaldósra kijön. Ismerek egy jó párat ebből a fajtából személyesen, 30 év kutyás múlttal. Egyikük sem a tenyésztésből él, hanem rendes, civil munkájuk van, és a tenyésztésre ugyanúgy költenek, mint más ember a másmilyen hobbijára, a kiskutyák ára is a további tenyészprogramba lesz visszaforgatva. Aki szerint egy igazi tenyésztő "nyerészkedik", meg "jobban él, mintha gyárban melózna", az nem látott még közelről valódi tenyésztőt.

Egyébként tegyük fel, hogy létezik profit, akkor sem lehet olyat mondani, hogy "kutyánkénti profit", mert teljesen kiszámíthatatlan, hogy egy fedezésből pl. hány kölyök lesz, abból hány tenyészminőségű, hány megy külföldre esetleg drágábban, mint amennyiért itthon eladható, hány megy hobbikutyának ivartalanítási kötelezettséggel, hány fog elhullani (sajnos, ilyen is előfordul), baromira nem mindegy, hogy egy alom házi vagy külföldi fedezésből származik, hogy csak két végletet említsek, hogy a szülőknek megcsináltak-e minden szűrést, vagy csak a legszükségesebb kötelezőeket, hogy a vemhesség komplikációmentesen zajlott-e, hogy a kölyköket mire szűretik (pl. genetikai vizsgálatok), és ezek csak néhány számba veendő, költségmódosító tényező.

2021. szept. 1. 14:34
 6/25 anonim ***** válasza:
43%
Egyik kutyatenyeszto sem CSAK a kutyakbol el ... kutyatenyesztes egy draga hobbi ... nem penzbeli nyeresegben kell gondolkodni ... siker/hirnev/kapcsolati toke! - errol szol a dolog.
2021. szept. 1. 14:58
 7/25 anonim ***** válasza:
31%

Akkor pontosan kit tekintünk tenyésztőnek? Szerintem ez alá a fogalom alá pontosan azok tartoznak sajnos, akiket leírtál.

Németjuhászoknál így lehet nagyjából:

Aki komolyabban foglalkozni akar vele, az törzskönyvessel csinálja, mert akár 4-5-szörös pénz van benne, nem fog kihagyni egy lehetőséget sem. Ha olyan színtre ér el a szukával, és fizet egy jó kan gazdájának, akkor még több.

Megvannak a kapcsolatok is. Tápot szerintem nem vesz, hanem kap, cserébe a versenyeken, kiállításokon azt reklámozza, az új gazdiknak is ajánlja. Vagy egyszerűen a legolcsóbb tápot kapják a kutyák.

Ha beoltat egy csomó kutyát mindig ugyan azzal az állatorvossal, akkor ott is biztosan van egy megállapodás kettőjük között. Csak azt kapnak a kutyák, ami kötelező, semmi plusz költséget nem fizetnek.

Utána 3-400.000 Ft-ért adják darabját (vagy többért), mikor jó ha 200.000-et költöttek rájuk, és ebbe benne van elosztva a fedeztetés, oltás, táp. Van 8 kutya, az közel egy millió egy alomból.

Aki hobbiból csinálja, az nem tenyésztő, ő nem ebből él.

Törzskönyvvel megint többről beszélünk. Ott kaphatnak húst is, nem csak tápot, és 2-3 féregtelenítéssel, 2 oltással vihetőek el 100.000 körül. Itt is meg lehet oldani, hogy sok maradjon, de olyan 50-et tartok reálisnak kutyánként.

Törzskönyv nélkül is inkább hobbi, ugyan olyan feltételek vannak, mint törrzskönyvvel, de itt nem lehet nagyon keresni. 30-70.000 körül mozognak a kutyák, de ez a pénz el is megy rájuk. Talán százezret ha össze lehet szedni összesen, de az a nagyon maximum, sokan örülnek, ha nem kerülnek mínuszba.

Inkább a papír ára a nagy, nem a kutyáké, és ki is használják a lehetőségeket.

2021. szept. 1. 15:01
 8/25 anonim ***** válasza:
22%

Most nyilván egy fedeztetés elég nagy haszonnal jár. Onnan is lejönnek a vizsgálati díjak (brucellózis, herpesz vizsgálat), illetve a tenyésztéshez szükséges követelmények, de azért értelem szerűen abból több a tiszta haszon.

Egy alomnál viszont a kölykök nevelése nem olcsó mulatság. A szukának is kellenek a fedeztetés előtt szűrések, másfajta orvosi kezelés kell neki, másfajta etetés stb. A védőoltás, féreghajtás, chip kölykönként 50-60e ft körül van (vagy drágább orvosnál még több), a megfelelő etetés sem olcsó. És még szóba sem került az, hogy ha kisebb-nagyobb betegség van az alomban, ami nem nagyon kivédhető. Nyilván van rajta valamennyi nyereség, de ha beleszámítják azt az időt, amit a kiskutyák mellett kell tölteni, az éjszakázásokat, a munkát, nem biztos, hogy anyagilag megéri.

2021. szept. 1. 15:07
 9/25 anonim ***** válasza:
69%

Amíg a szaporítók alávernek az áraknak, addig nem sok.

Lehet azt mondani, hogy a szaporítók árai nem befolyásolják a piacot, csak hazugság lenne. Az átlagember meg inkább választ kölyköt a szaporítótól, mert minek költene ugyanúgy kinéző kutyára többet? Pont nem érdekli a többséget, hogy milyen csilivili oltást és kezelést kapott az a kölyök, ha amiatt tízszer annyiba kerül. Macskát se vesznek tömegével tenyésztőtől csak emiatt, max azért, mert az adott fajta nem elérhető máshol. A szaporító még ott is előnyben van és lesz is mindig.

És a lényeg:

"How much a dog breeding business can make depends on the quality of its dogs and how many litters it breeds in a year. A high-end breeder may have just four litters a year, but sell their dogs for $2,500 each. If each litter had six dogs, the business would have an annual revenue of $60,000."

És ez az amerikai csúcsminőség, tehát a magyar ennek a töredékét kapja. Nem ebből lesz nyaralója, az tuti, hacsak nem ad le a minőségből.

2021. szept. 1. 15:16
 10/25 A kérdező kommentje:

#7 "Akkor pontosan kit tekintünk tenyésztőnek? Szerintem ez alá a fogalom alá pontosan azok tartoznak sajnos, akiket leírtál."

Én a kérdésben csak tenyésztőkről beszéltem, csak azon belül is vannak, akiknél nagyon kevés kutya születik, csak a minőség számít, meg vannak olyan tenyésztők, akik szintén törzskönyvvel adják a kutyákat, de mondjuk kéthavonta van alom és ezerrel jönnek a kutyák. Utólag belátom picit félreérthető volt.

A szaporítóknak kb 95% lehet a haszon. :(

2021. szept. 1. 15:50
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!