Mit gondoltok a trükkök tanításáról? Van olyan fajta, ami élvezi, vágyik arra, hogy trükköket tanuljon? Van olyan fajta, ami alkalmatlan trüközésre?
A trükk tanítás lényegében egy hihetetlen jó formája a kapcsolatépítésnek, a kutya-gazda kommunikáció fejlesztésének, a 6 féle R+ tanítási módszer megismerésének, és persze a kutya mentális lefárasztásának. Plusz elég sok trükk fontos lehet más sportokhoz, agilityhez (tolatós és hátsó lábas trükkök), obedhez (pitizés, touch feladatok, hátsó lábas trükkök), de akár még őv-hez vagy nyomkövetéshez is.
És ha belegondolsz, a kutya számára egy ültetés vagy egy pitizés közt nincs semmi különbség. Csak az ember találja az egyiket ostobának vagy aranyosnak, míg a másikat hétköznapinak.
Fajta nincs, de egyed van, amelyik nem szeret dolgozni, nem motiválható. Olyan fajta van, ahol a többség kevésbé motivált bármilyen feladat tanulására. Jellemzően a nagy testű pásztorkutyák ilyenek. És persze vannak olyan fajták is, ahol pedig a többségnek pont, hogy nagyon is igénye van új feladatok elsajátítására, munkára. Juhászkutyák, vadászkutyák nagy része ilyen.
Nekem kuvaszom van, nagyon okos kutya. Név szerint ismeri a családtagokat. Be tudom hívni, parancsra ereszt, helyére megy, marad, laza pórázon sétál, tehát ilyeneket tud, de trükköket nem akar tanulni. Nem szereti, neki nem olyan a természete.
Viszont hihetetlen megérzése vagy bölcsessége van. Látja, érzi, hogy én kit szeretek és kit nem, még akkor is, ha a felszínen udvarias vagyok vele. Nagyon önálló kutya, és ha akar, nagyon gyorsan tanul. Csak nem a trükköket :)
Ha a klikkerezest jol csinalja az ember, akkor a klikker maga a lehetoseg, hogy gondolkodasra osztonozzuk a kutyankat.
Nem kell kulon trukkokre gondolni ... csak ra kell venni a kutyat, hogy hasznalja a fejet es amikor ez bekuvetkezik, akkor a klikkerrel raerositeni es utana persze jutalmazni.
Klikkerezesnel nincs konkret feladat a kutyanak magatol kell kitalalnia, hogy a gazdi mit akar - amikor a kutya megerti a 'csapasieanyt' onnantol lehet finomitani a dolgon es akkor alakul ki maga a trukk.
Nem olyan konnyu am ezt leirni, mert sok apro dolgon mulik a siker ... de ha lemesz egy jo kutyaiskolaba ott megtanitjak a technikat. Irany egy kutyaiskola! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!