Mennyi idős kortól lehet ivartalanítani border colliet?
Nekünk 5 hónapot mondott az állatorvos, hogy akkor lehet a legkorábban.
Túl is estünk rajta az első adandó alkalommal.
Nekem egy jelenleg 7 és fél hónapos kan borderem van.
A kant és a szukát is kölyökkorban viseli meg legkevésbé.Egy már működő,ivaros szervezetet jobban megvisel.
Nyugaton már bevett szokás akár 6 hetesen ivartalanítani,semmi baj nem származik belőle.A késői ivartalanításból annál több gond lehet.
Pl. az emlődaganat esélyét szinte 0-ra lehet csökkenteni,ivarérés előtti ivartalanítással.
Ivarérés utánival pedig csak szimplán csökkented az esélyt,de nem redukálódik 0-ra.
Mi kevesebb mint egy hónap múlva költözünk ki Németországba, ahol a ház után első dolgunk volt kutyát nézni, és lefoglalózni :)
A tenyésztőtől majd 10 hetesen, és már ivartalanítva fogjuk megkapni a kutyulit. Én is csak azok táborát erősítem, akik szerint igenis lehet ivartalanítani korán kutyát, sőt, ekkor viseli meg legkevésbé a szervezetüket. Annak, hogy itthon még mindig a tüzelések utáni ivartalanítás (és hagyjuk a kutyát szülni/fedezni mentalitás) az elfogadott, az sok mindennek köszönhető, többek között a profithajhász, vagy csak tudatlan, esetleg berögzült tudatú állatorvosoknak. Minden tiszteletem a tényleg jó állatorvosoknak, de sosem fogom elfelejteni, hogy mikor az előző kutyámat akartam ivartalanítani, akkor 5 állatorvosból 4 azt ajánlotta, hogy hagyjam egyszer fialni. Grrr...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!