Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Hogyan tudnám leszoktatni 4...

Hogyan tudnám leszoktatni 4 éves kan rottweileremet arról h állandóan morogjon?

Figyelt kérdés
Ha megakarom kötni, mert épp jön vki morog. Ha odahajolok fölé akár kedvesen mosolyogva akkor is morog. Ha leszidom, morog. Hogyan szoktathatnám le erről? Apukám az aki ad neki enni, gondolom őt nézi "főnöknek" ő a gazdi. Én voltam az aki kiskorában mindig játszott vele, ha apum leszidta akkor én "vigasztaltam" meg. Kiskorában mindig áttudtam ölelni, néha még puszit is kaptam tőle akkor, most meg semmi. Ha hátbaakart volna már támadni megtehette volna már, mert sokszor lett volna rá alkalma, de olyankor inkább csak odajön hozzám és annyira bújik h seggre ülök :)) Mit tehetnék mégis?
2008. dec. 9. 19:35
1 2 3 4 5
 21/41 A kérdező kommentje:
Sokszor próbáltam már vele szemkontaktust kialakítani. Sokszor néztünk egymás szemébe, de a legtöbbször hátracsapta a füleit és elnézett és nem is foglalkozott velem. Párszor meg ugyanez volt a helyzet, de amikor a kutya elnézett lehajtotta a fejét és odajött hozzám. Nem bírja sokáig h a szemembe nézzen. Mindig ő néz el pár mp múlva. Amúgy amikor emgakarom őt kötni akkor nagyon óvatosan jön oda, néz le a földre és ha odaemelem a láncot a nyakához akkor kezd el morogni és ha sokáig bénázok ott a nyaka körül, mert mondjuk nem találom a lyukat :D akkor még hangosabban, még hörgősebben kezd el morogni.
2008. dec. 11. 14:36
 22/41 anonim ***** válasza:
91%

11 évig volt rotim,9 évig óriás snacim. 6 hetes koruktól neveltem, gondoztam Őket, a snacival kiképzésre jártam,

dolgoztam Vele.A rotit otthon tanítgattam engedelmességre,

mert csípőficamos, műtött kutyaként nem járhatott iskolába.

Mindkét kutyámat szerettem, tiszteltem,Ők viszont, DE nő létemre nehezen tudtam megtartani a falkavezér pozíciót, DE sikerült, elfogadtak.Szinte naponta kellett bizonyítanom. Miért (kérdezed), mert nem érezték bennem az

erőt a vezetéshez.Egyetértek azzal a véleménnyel, hogy férfi kézbe valók, főleg a kanok (nekem is azok voltak).

Az állatorvos mikor először meglátta, hogy rotim van:"sürgősen vegyen mellé egy könyvet!"-tanáccsal engedett el a rendelésről.Segített! Osztom az előttem szóló véleményét: szakember segítségére van szükség, de

nem árt 1-2 könyv elolvasása a témában.

A testbeszéd megértése nagyon fontos (nekem könnyű dolgom volt, mert lakásban tartottam Őket, sokat voltak velem.)

A fenyítésről: a kutya számára átlátható szabályok esetén,következetes nevelés mellett ritkán van szükség,de

akkor éreznie kell, hogy jogos.Rotinál- nálam bevált az- erős hangerő, szidás, néha egy-egy pofon. A nyers erejével

soha nem szabad szembeszállni,, inkább "elterelő hadművelet", ha megmakacsolja magát. SOHA nem szabad megtörni az akaratát és az önbecsülését veréssel vagy életterének korlátozásával!Bocs,hogy ilyen sokat írtam!

2008. dec. 11. 15:22
 23/41 anonim ***** válasza:
32%

Előző hsz-hez:

Felejtsük el a pofont, mint kutyafegyelmezésre alkalmas módszert. Ezek miatt csak félelem alakul ki benne a kéz iránt. Ha nagyon muszáj a grabanc rázásával lehet büntetni, de csak nagyon indokolt esetben.

A hangos kiabálás ugyanúgy értelmetlen; a kutya a hangsúlyból ért, nem a hangerőből.

2008. dec. 11. 20:28
 24/41 anonim ***** válasza:
100%
A kérdés feltevőjének: a rotid bármelyik pillanatban megharaphat, ebben az állapotában egy időzített bomba! Vidd el egy jó kutyasuliba engedelmességi gyakorlatokat végezni (és nem "csibászelni"!)
2008. dec. 11. 20:30
 25/41 anonim ***** válasza:
68%

Elözö vagyok, aki a félelmi agresszióról írt. Ez súlyos! A kutya lassan, kitérni akaróan közelít, majd amikor hozzád ér, a földre szegezi a tekintetét. Ezek, föleg az utóbbi, nagyon erös jelzések, azt jelentik, a kutya kerülni akarja a konfliktust. Gondolom, teljesen szoborrá is mered.

Szerintem ez a kutya nem akar itt falkavezér lenni. Ez retteg! Figyelj, ha egy kutya fél, 3 lehetösége van: kitér, ha ez nem lehetséges, akkor behódol vagy támad. Ezt ö dönti el, melyiket alkalmazza. Az elöttem szólót vedd szó szerint: idözített bomba! Ha kitör, az nem harapás lesz! Amikor egy kutya a támadást választja mint utolsó lehetöséget, mindent egy lapra tesz fel: a támadás, amit ilyenkor indít, teljes eröböl történik, brutális és elsöprö!! Pár mp-ig tart, de ilyenkor az állat mintha az életéért küzdene!

Légy szíves, többet ne kösd meg! Meg se közelítsd, amikor a kutyának nincs módja elszaladni töled. Ne érj többet a fejéhez, nyakához és a hátához! Eldobálós játékot játszhatsz vele, ha elégséges tér van körülöttetek (a kutya meg tudjon kerülni téged úgy, hogy 5 m-nél távolabb maradhasson töled).

Szakembert, méghozzá olyant, aki már dolgozott problémás kutyával. Ebböl nagy baj lehet!

2008. dec. 12. 01:57
 26/41 A kérdező kommentje:
milyen nagy bajra gondolsz? szeritem félni nem fél semmitől, csak a lánctól. Egy normális kutya nem úgy közeledik a lánc felé hogy "úristen, jön a halál" és leszegezi a tekintetét a földre és lassan közelít. Ez sztem egyértelműen a félelem jele ahogy írtátok. Csak az a helyzet hogy amióta idehoztunk magunkhoz (kb 3-4-5 hónaposan), már akkor ilyen volt. Van neki egy féltestvére ami a nagybátyáméknál van és aő lány és ő még a nyakörvtől is fél, mert fut és ott csörög a nyakában és eltudná ásni magát, és ha megkötjük őt/őket, csak leülnek akár esőben akár szélviharban, legyen bármi, mozdulatlanul fekszenek.
2008. dec. 12. 18:43
 27/41 anonim ***** válasza:

Konkrétan arra gondolok, hogy amikor egy ilyen kutya önvédelemből támad emberre, azt nem minden esetben élik túl.

Hogy a te kutyusod mitől fél, azt csak ő tudja. Illetve meg lehet állapítani, ha tudjuk, mire kell figyelni. Ha egy kutya fél egy bizonyos dologtól, először mindig békülni próbál. Az ők testbeszédükben erre vannak konkrét "szavak", illetve mozdulatok, amiket a szaknyelv csillapító jelzéseknek nevez. Ezekből kb. 30 féle van, ha nem tévedek, a kutya mindig alkalmazza, ha olyan helyzetbe kerül, ahol konfliktus legapróbb lehetőségét is gyanítja. Pl. ha egy kutya bemegy egy idegen szobába, ahol mások is vannak, azonnal jelez, tulajdonképpen a békés szándékát fejezi ki vele, mintegy közli a többivel, hogy nem akar zavarni; ha nem fogadják szívesen, akkor tovább is áll.

Ha a kutyát konkrét helyzeteknek teszik ki, megfigyelve, hogy milyen jelzéseket és milyen intenzítással közöl, meg lehet állapítani, hogy mitől fél és mennyire. A te kutyád vagy a lánctól vagy a megkötés műveletétől minden bizonnyal nagyon fél. A mereven a földre bámulás már egy nagyon erős jelzés. Ha pl. két kutya kap össze, és az egyik ilyen pózba vágja magát, a másik rendszerint azonnal abbahagyja a verekedést, mert megértette, hogy a másik feladta. Ilyen erős jelzés az is, ha lassan közelít, rendszerint kitérően, biztosítva magának a menekülési lehetőséget (pl. ilyenkor az egyik fülét mindig a menekülés irányába fordítja, a másikat a potenciális veszélyre).

A nagy baj akkor van, ha már a kutyának nincsen menekülési lehetősége (vagyis már a nyakán van a lánc), és ő továbbra is nagyon fél. Azért morog, mert tudja, hogy menekülni már nem igazán van hová, és ő nem akar konfliktust veled, de ha továbbra sem szűnik meg a számára félelmetes dolog, akkor kénytelen lesz megvédeni magát. Ezt egyre nyomatékosabban adja értésedre az erősödő morgásával. Ez az időzített bomba. Ha az állat ilyenkor megijed valamitől, bármitől, azonnal pánik állapotba kapcsol, beindul az önvédelmi reflex, és azt már nem igazán lehet leállítani. Ha egyet tüsszentesz, leejtesz egy zörgő tárgyat, megszólal a zsebedben a telefon, becsapják a lakás ajtaját, beindítanak egy hangos autót az utcán, leszáll egy galamb az udvarra, dörög egyet az ég, apud kiszól neked az ajtón, vagy bármi történik, ami váratlanul éri, bármitől kitörhet. Szerintem ez nagyon veszélyes.

Vannak kutyás oldalak, ahol szakemberek válaszolnak ilyen kérdésekre. Írd meg nekik, lám, ők hogy látják a helyzetet.

2008. dec. 12. 19:58
 28/41 A kérdező kommentje:

Szal azért morog amikor megakarom kötni, mert fél és a morgással akarja a tuttomra adni, hogy "kérlek, ne.."?

Amikor elengedem annyira boldog, h 3x körbefutná a házat legszívesebben. :) Amúgy nem igazán tudunk más módszert alkalmazni a megkötésen kívül, mert a legtöbbször még apukámat is elhúzná és ha jön vki bizony bevadul és teljes életével védi az ő területét. Tudsz mondani kutyás oldalakat?

2008. dec. 12. 20:22
 29/41 anonim ***** válasza:
Én arra gondoltam, hogy te ne kösd meg. Bízd apudra például. Kutyás oldalt holnap megnézem, mit találok.
2008. dec. 13. 03:14
 30/41 anonim ***** válasza:

Nem tudok aludni..:) Találtam egy ilyen oldalt:

[link]

Ide írd le minél részletesebben, szerintem pár napon belül választ is kapsz.:)

2008. dec. 13. 04:29
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!