Nem javul a kutyusom, mit tegyek?
Szerdán étvágytalan és kedvetlen volt, éves oltásra mentünk volna, de megemlítettem, hogy nem teljesen van jól. Láza nem volt, azt az egyet találta a vizsgálat során, hogy a veséinél érzékeny, ha megnyomja. Kapott egy Imizolt, meg egy B-komplex injekciót. Tegnap reggelre kaptunk időpontot szívféreg tesztre, ami negatív volt, viszont szerda óta nemhogy javult volna, még a hasmenés is befigyelt. Tegnap kapott még egy Imizolt, meg még 2 valami injekciót, plusz tablettába anti és probiotikumot meg még valami vízben feloldós tabit. Tegnap szépen el is kezdtem adagolni neki, mindent ahogy mondtak, plusz egész nap fecskendővel itattam, mert magától nem is iszik már, enni meg főleg nem. Ma reggel hallom, hogy iszik magától, mondom, na végre, valami megmozdult. Erre 3 perc múlva az egészet visszabukja a padlóra. Levittem pisilni, erre piros a hasmenése. Kerestem a gyógyszerek mellékhatását, de sehol nem írja a széklet elszíneződést, a vízen kívül meg mást nem evett/ivott, szóval szerintem ez nem lehet más, csak vér. Azt mondták, ha 3 napon belül nem kezd javulni, akkor hétfőn vigyem vissza.
Most mi a fenét tegyek? Eddig mind2* amikor orvoshoz fordultam, csak rosszabb lett.
Tipmixre kapta a babézia oltást, ráadásul 2*, mikor az is hasmenést okoz, pedig láza sem volt és a vizelete tiszta. Aztán tipmixre antibiotikum. Mi van, ha nem is az a baja és csak tetézi a hasmenést?
Én bírom a dokinkat, de most nem ő vizsgálta, hanem azt hiszem gyakornok lehetett ez a srác, de valahogy nem győzött meg. Félek visszamenni, de ha nem viszem és miattam lesz rosszabbul...
Ja utána olvastam, az imizol oltásnak vannak mellékhatásai köztük az egyik a hasmenés.
És első amit csinálnia kellett volna, hogy vért vesz és úgy állapítja meg.
De amúgy a B-komplexel nem árt semmit a kutyának, amiatt nem kell aggódnod.
A vizsgálatok hiánya a kérdésed és a probléma, de lehet hogy ez a problémája a kutyádnak, de vidd el másik orvoshoz. Volt benne kullancs mostanában? Mert olyankor a kullancsot is szokták vinni állatorvoshoz, mert ugy még könnyebben tudja a diagnózist felállítani.
Igen, kombinált oltást is kap évente a veszettségivel együtt.
Abban úgy tudom benne van a parvo meg a corona is. De ugye írtam, hogy lejárt már az egy év 2 hónapja. Csak mivel még kapta az előző baja miatt a bogyókat, ezért kicsit kitoltam.
13 év körüli, 8 éve fogadtuk örökbe, a menhelyen veszettségre oltották csak, mi kezdtük el a kombináltat adatni a veszettségi mellé minden évben.
Drontalt néhány hete kapott, nem hiszem, hogy férges.
Ilyen vizsgálatokról, tesztekről, amiket Ti írtatok, szó sem volt.
Én nem ítélem el, de úgy tűnt, mintha fogalma sem lenne mi baja, csak tipmixre adott valamit.
De legalább nincs szívférge, ennek örülök.
Nem a B-komplex miatt aggódom, azon túl, hogy nem használt, ártani sem árt, azt tudom.
Csak a dupla Imizol miatt. Hasmenésre egy olyan szer, aminek a mellékhatása hasmenés.
3 hete volt benne 2 kullancs, nem tartottam meg őket.
Azt írták csak kivételes esetben kellhet a 2.Imizol.
Még láza sem volt, a vizelete is tiszta, pedig ezek az egyértelmű babézia jelek, nem?
Oké, a doki tudja, nem is akarom kérdőre vonni, csak szeretném megérteni mit miért tesz, mert nem ismerem ezt a dokit.
Ha volt benne kullancs akkor indokolt volt az imizol oltas de kellett volna a vérvizsgálat mert ez adja a pontos diagnózist, de ha nem kap időben oltást ellene belepusztul a kutya. Ha időben kap oltást akkor nem.
Szóval idegrendszeri problémája volt. Volt háttéroka? Mennyire volt súllyos? Időskorban ez előfordul. Nem baj hogy később vitted oltasra. Azert ezzel az előzménnyel így felelősségteljesen gondolkodtál nem akartad felesleges stresznek kitenni ilyen állapotban a kutyád, és amiatt nem kell aggódni azért ott már van bőven antitest hiszen nem első oltását kapta, hiszen 13 éves gondolom már régóta veletek van.
Én sem azt mondtam hogy elitélem csak attól függetlenül a babéziát csekkolnia kellett volna vérvizsgálattal mert ez ad pontos diagnózist.
A másik tippem a Lyme-kór de ugye az előző betegségéről se tudjuk, hogy van-e háttéroka vagy nincs.
Az előző betegség előtt volt benne kullancs vagy utána csak mert írtad hogy 4 hétig szedte a gyógyszert de 3 hete volt benne kullancs nem lehet hogy ezt a problémát is a kullancs okozta? A vese problémát szintén okozhatta a babézia. Bár kellett volna a röntgen vagy uh és vérvizsgálat.
Ha tud az ember segít de én sem vagyok állatorvos ezt jelzem, de vannak alapvető vizsgálatok amivel kizárnak több betegséget így nem csak tippel hanem tudja mi a gyógyítas menete.
Tanultam anno állategészségügyet és a babéziáról is tanultunk többek között több betegségről nem is beszélve. Érettségiztem is belőle, de már rég volt időnként egy-egy kérdésnél utána kell olvasnom. Szóval nehogy azt hidd hogy én állatorvos vagyok.
Ja ne haragudj a babézia tüneteiről a kérdésedet most láttam.
Először is a lappangási idő 1 nap vagy 2 nap vagy 1 hét ritkábbik esetben 2-3 hét után jelentkeznek a tünetek.
Tünetei:
- bágyadtság, levertség, kimerültség, étvágytalanság, fogyás
- láz
- szapora légzés és pulzus
- duzzadt nyirokcsomók
- sötét barnás vizelet
- nyálkahártyák színe elhalványul
- súlyosabb esetben hányás
- hasmenés
- gyulladások a nyálkahártyán
- bevérzés
- vérszegénység
- sárgaság
- idegrendszeri problémák és ennek következtében mozgászavarok
- remegés
De amúgy először a vörösvértesteket támadja vervizsgalatnal mikroszkop alatt a vorosvertestek közepen egy fekete pont lathato es azert barnas a vizelete mert a virus szetroncsolta a vorosvertestet aminek kovetkezteben a vizelet hemoglobin tartalma miatt lesz barna színű a vizelete. A vese is ezért károsul mert nem tud szűrni mert a hemoglobin molekulák elzárják az apróbb csatornákat amelyek a vér megtisztitasat vegzik. Igen ezek árulkodó tünetek ugyanúgy a láz is azt meg kellett volna kérdezni hogy miért adott 2 Imizol oltást a kutyádnak ugy hogy nem is csinált semmilyen műszeres diagnózist.
Es nem volt se láz se barnas vizelet ezert megjobban indokolt lett volna a nem vaktaban lovoldozes a korokozokra.
Vissza kene vinned az állatorvoshoz de lehet hogy masikhoz kene vinned hogy adjon masodlagos szakvelemenyt vagy az orvosoddal kene beszelned hogy nyugtasson meg hogy a gyakornok kollega jol tippelt-e. Ha hozza viszed vissza akkor viszont bizony tobb mindent kerdezned kell mit miert milyen indokkal.
Köszi, igen, ezaz, én is úgy tudtam , hogy az első jelek a láz és a vizelet elszíneződés, de neki egyik sem volt. Egy Imizol mondjuk a biztonság kedvéért oké, de azt olvastam, hogy csak kivételes esetben duplázzák 2 nap múlva. Plusz azt is mondta a gyakornok srác, hogy ha babézia, akkor 2 nap múlva, a szívféreg tesztig javulnia kell, de semmit nem lett jobban, sőt társult a hasmenés is, mégis beadta a 2.-at. Ezt nem értettem egyáltalán. Aztán azóta is hasmenés meg közben hányt is 2*, bár ez lehet a sav, napok óta nem eszik.
Most antibiotikumot kapott, ez mondjuk oké, vagyis szerintem lehet, hogy valami féle bélfertőzés vagy ilyesmi, amire jó az anti. Legalábbis esélyesebb, mint a babézia. Szerintem, de hát ugye én sem vagyok orvos, csak fura volt.
Az első imizol előtt kellett volna csekkolnia vérvizsgálattal minimum, mert az a legpontosabb diagnózis. Igen ezek az első tünetek. Azt utólag olvastam a beszámolódba, ne haragudj nem vettem észre.
Abban szerintem hibázott, hogy semmit nem csinált csak rámondta, és ezt nem bántásból írom, kellett volna a vérvizsgálat, de ugye nem volt barna a vizelet,se láz. Mondania kellett volna hogy vérvizsgálat is lesz és ennyi és ennyi forint. A véres széklet meg parvo gyanús vagy koronas bélgyulladás gyanus, vagy ahogy a többiek írták bélparazita is okozhatja, olyan tesztet se csinált, csak szívférgességre csekkolta. A Lyme-kórt nem csekkoltam még, azt embernél tudom hogy, de kutyánál ott vannak egyéb tünetek csak már nagyon rég olvastam, de majd csekkolom neked. Ezeket se kútfőből szedtem elő, hanem szakmai oldalakon utána olvastam gyorsan.
Többféle betegséget kellett volna kizárnia. Hát igen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!