Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Kuvasznevelésben valaki tud...

Kuvasznevelésben valaki tud tanácsot adni?

Figyelt kérdés
Szóval van egy egy éves kuvasz szuka. Alapból nem rossz természetű, barátságos (szinte már túlságosan) és játékos. A lényeg, hogy nagyon neveletlen, mert a bátyám - akié a kutya - elég ostoba illúziókba kergette magát. Régebben gyerkkorunkban is voltak kuvaszaink - én például totyogós kisbabaként velük hemperegtem a porban :D - de azóta eltelt vagy 20 év. Nos a bátyám nem vette figyelembe, hogy ez egy munkakutya és édeskevés neki 500 négyzetméter, hiába viszik sétálni, rángat. Alapból pedig egy nagyon kedves kutya, csak le kell nyomni, hogy ne ugráljon össze. Ma találkoztam vele, persze muszáj volt dominálnom, hogy ne tiporjon el a szeretetével (nem ütöttem meg de olyan vastag a bundája, hogy nem is érezné). Meg is sétáltattam, van kutyasétáltatásban gyakorlatom, ügyeltem arra, hogy tartsa velem a tempót, nem engedtem, hogy húzzon, és végül sikerült elérnem vele azt a szintet, hogy nem kellett feszítenem a pórázt, mert jött mellettem. Viszont iszonyatosan sok energia van benne, nem is tudja magát kirohangálni a kerteben, mert nem elég 500 négyzetméter neki. Meg igényli, hogy feladatokat adjunk neki, mert unatkozik. Szerintetek, ha ivartalanításra kerül sor, akkor mennyivel lesz nyugodtabb? Nyílván egy farmon lenne a legjobb helye, de nem mondhatom meg a bátyámnak, hogy adja hozzáértőbb kezebe. Én meg csak havi egyszer tudnám meglátogatni, és foglalkozni vele. De valójában az lenne a legjobb, ha minden héten elvinnék kirándulni, megtanítanák rendesen sétáltatni, nemcsak pórázzal, hanem póráz nélkül is. Az utóbbinál pedig ez azért fontos, mert akkor el lehetne vinni egy rétre, hogy kirohangálja magát. Ti hogy kezdenétek neki? Hogyan lehet egy kevésbé civilizált környezetre specializált fajt kompatibilissá tenni a civilizáltabb világgal? Ráadasul úgy hogy neveletlen és elmúlt már egy éves.

2021. ápr. 25. 21:09
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
100%
Egy egy éves kutya még nem kifejlett kutya.Ha be fog érni több bajotok lesz vele.Ez még egy kölyök.Még nem késő foglalkozni vele.
2021. ápr. 25. 22:42
 22/28 A kérdező kommentje:
Meg persze elég kioktató arogáns stílusotok van, de nem ér nekem ez annyit, hogy felidegesítsem magam rajta. Egyenlőre tanácsokat szeretnék kérni, akiknek VAN TAPASZTALATA EGY ÉVES NEVELETLEN NAGYTESTŰ KUTYÁKkal kapcsolatban. Még a nagyon lekezelő stílusotok ellenére is kaptam tőletek érdekes és hasznos információkat, fő az alázat. Szóval ha tudtok még nevelési tanácsot adni, egy egy éves 50 kilós kuvasz esetében akkor nagyon megköszönném. Tőlem akár még anyázhattok is, csak érdemben szóljatok hozzá, ha lehetséges.
2021. ápr. 25. 22:47
 23/28 A kérdező kommentje:
21. Válaszoló: köszönöm. Akkor meg nem késő. Ez már megnyugtatóbb válasz.
2021. ápr. 25. 22:48
 24/28 A kérdező kommentje:
De amúgy foglalkoznak a kutyával, de nem jól. Meg én személyszerint nem értek azzal egyet, hogy jutalomfalattal is próbálnak rá hatni. Nem mindig sikertelen, de szerintem nem kéne kérdésnek lennie, hogy viselkedjem jól. A fő probléma az, hogy nem voltak lefektetve a szabályok. Merthát ezt kiskutya korában kellett volna el kezdeni (Én ezzel tisztában vagyok, nem ma kutyákkal). De ő már nem kiskutya, egy kifejlett példány, és nagyon nincs tisztában a méreteivel.
2021. ápr. 25. 22:55
 25/28 anonim ***** válasza:

Na fasza. akkor azért csak kaptál jó tanácsot.

Megtudhatom melyik tenyésztőtől van a kutya? Szeretnék ráguglizni ha lehet.

Mivel ez a kedvenc fajtám.

2021. ápr. 25. 22:56
 26/28 anonim ***** válasza:

Az ilyen nagy kutyáknál,főleg azoknál amik alkalmasak őrkutyának (pont ettől alkalmasak rá..) van egy korszak amikor még nagyon nyitottak,nagyon fejleszthetőek.Addig tudod nekik bemutatni az idegeneket gond nélkül,addig tudod megtanítani a fontos dolgokra.Aztán egyszer csak be fog zárni ez úgy..szerintem 2-2,5 éves kor körül (kanoknál 1,5-2 év) és akkor fogjátok érezhetően tapasztalni ahogy egyre jobban komolyodik a kutya személyisége.El fogja hagyni azt a hebrencs kölyök viselkedést amit most produkál,de ebben nektek is segítenetek kell neki.

Akkor válik belőle tipikus őrkutya jellem,ha eljött ez a záró korszak.Nem fog beengedni akárkit,nem fog csak így felugrálni mert azzal lesz elfoglalva köszöntés helyett hogy szemmel tartson,gyanakvóbb lesz mindenkivel szemben..

Akár mennyire szocializálsz,viszed a közösségbe az ilyen kutyát pont ezért is nem valóak városba.Nem tudnak nyitottak maradni életük végéig,kiveszik belőlük ez a játékosság,ez a nyitottság és onnantól komoly,megbízható egy gazdás munka kutyák válnak belőlük.

A kuvasz ettől az egyik legjobb és legmegbízhatóbb munkakutya.De egyben a legfélelmetesebb is.Mert,ha nem neveled meg időben akkor sajnos egy 50-70 kilós kutyával kell szembe nézned,és harcolni vele az igazadért.

2021. ápr. 25. 22:57
 27/28 A kérdező kommentje:

26-os

Nagyon szépen köszönöm, ezzel nagyon sokat segítettél. Amiket mondtál, mindenképp figyelembe veszem.

2021. ápr. 25. 23:08
 28/28 anonim ***** válasza:
0%

Kerdezo,a kertedbe nem tudsz venni neki allatokat,amit terelhet orizhet? Baranyokat szokott asszem terelgetni. Lenyeg,h tarsasaga legyen,akik munkat adnak.

Olyan tarsallatok,akik lemozgatnak.

2021. ápr. 26. 00:48
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!