Mit gondoltok? Igaza volt/van a válaszolónak? (falkavezérség)
"p.csába a falkavezárséggel meg ezzel a szarsággal.
nem fogok egy befélemlített robotkutyával élni, aki csak azt csinálja, amit mondanak neki.
azt szeretem a kutyámban, hogy van egyénisége!
És egyáltalán nem ő a főnök, tudja mit szabad és mit nem, de ettől még belefér a bolondozás!!
nem kell nekem agyontanított robotkutya...
pl.
sose láttam még vakvezető kutyát boldognak!!"
Ezt egy nemrégi kérdésből másoltam ki,mert nagyon megfogott.(válaszoló remélem nem baj,hogy idéztelek).
Valamilyen szinten igaza van,de valamilyen szinten nem.Ti,hogy gondoljátok ezt az elvet??
Lilu2107 :
100 évvel ezelőtt, a juhász, az természetes alapon volt falkavezér. Akkoriban, ez egyszerűen a természetes tekintély miatt megvolt. Nem kellet ezen gondolkodnia, tudta hogy kell bánni a kutyával.
Azonban mi már nem úgy élünk mint 100 éve. A kutyákból családi kedvenc lett. A legtöbb kutyának semmi dolga. Nem kell mennie mondjuk terelni a juhokat, nem kell éjszaka elkergetni a farkasokat.
Megváltozott a világ, megváltozunk mi emberek.
De kutyák nem változtak meg. Ugyanolyanok, és ugyanúgy szükségük lenne, egy természetes, határozott , tekintélyes gazdára, aki a falka vezére lehet. Csak épp, ezt ma már, sok esetben nem kapják meg!
Imádja ha foglalkozol vele, ha focizol vele, vagy ha megtanítod hogy odahozza a botot, de szépen nehogy megharapja a kezed. Aztán meg arany középút. Úgy kell bánni vele mint egy emberrel.
Lehet tanítani hülyeségekre, ami neked tetszik, de akkor finomsággal jutalmazni, vagy megvakarni a fejecskéjét, annak örül, és akkor szívesen fog csinálni mindent.
Nem éheztetni, nem kiabálni, nem ütni, szóval lehet ezt normálisan is.
Én pl azt nem szeretem ha rászólnak, hogy szépen menjen melletted az utcán, mert ha visszagondolok, hogy én kiskoromban mit csináltam. Pl mentünk szüleimmel az utcán, de ők olyan lassan jöttek, hogy közben mi gyerekek versenyt futottunk a sarokig, meg vissza. A szüleim hagyták ezt, szép lassan jöttek, aztán az úgy tök jó volt. Boldogok voltunk, mi kirohangásztuk magunkat, ők meg cammogtak szép lassan :) Szóval egy kis bolondozás belefér én szerintem.
,,Aztán meg arany középút. Úgy kell bánni vele mint egy emberrel. "
Első fele igaz , második nem. Kutyaként kell vele bánni, nem emberként. De az első fele az jó, az igaz.
Dantes:
Ebben is igazad van,viszont mégis azt gondolom,nem feltétlenül kell minden esetben diploma ahhoz,hogy valaki megfelelően tartson vagy helyesen neveljen egy kutyát.Persze,igaz,száz évekkel ezelőtt mások voltak az emberek is,a körülmények is.A tekintély viszont...Szerintem kutyafüggő is.Vannak dominánsabb és kevésbé domináns kutyák,ezt már a gazdának kell meglátni.Valóban fontos a falkavezérség kérdése,de azt hiszem,néhány esetben ennek tudatos alkalmazása nélkül is lehet kutyát nevelni.Persze,a tekintélynek ettől függetlenül meg kell lenni a gazdával szemben...
Először én is ezt hittem, hogy elveszik a kutya egyénisége, ha meg van nevelve, de mióta eljárunk kutyasuliba, betartjuk a szabályokat, tehát van tekintélyem a kutyám előtt, látom, hogy ő is sokkal boldogabb, hallgat rám, sokkal "kedvesebb" és a egyénisége cseppet sem változott. Sokkal jobban megértjük egymást, harmonikusabban élünk együtt. A gyakorlást, feladatokat pedig nagyon élvezi.
A kutya nem gyerek, nem ember, máshogy látja a dolgokat mint mi és ezt sok ember nem képes megérteni.
100 éve az embereknek eszükbe sem jutott úgy bánni a kutyájukkal, mint a gyerekükkel, azért nem volt szükség ilyen "szabályokra", mert az emberek ösztönösen falkavezérként viselkedtek velük, nem egyenjogú társat láttak a kutyákban (ma is vannak még ilyen emberek, csak kevesen)
Amúgy az én kutyám is láb mellett kell, hogy jöjjön sétánál, de mivel így meg van nevelve, zöld területen, parkban el is tudom engedni, és ott játszhat, szaglászhat, "bolondozhat".
Szóval szerintem egyáltalán nincs igaza a válaszolónak, de ha neki így jó, akkor ne nevelje meg a kutyáját, csak akkor tartsa pórázon, hogy ne menjen neki másnak.
Persze hogy nem kell. Nem is írtam hogy kell. Sőt. Az embernek magának kell megtanulnia, és ráéreznie erre.
A kutya meg, -és ezt mindig elmondom- csak egy természetesen viselkedő, nyugodt, határozott, kiegyensúlyozott embert fogad el vezérnek. Hiába akar valaki főnök lenni, és hiába tanulja meg hogy kell, ha nem lesz természetes, aki görcsösen akar falkavezér lenni, abból nem lesz semmi. A kutya csak a görcsös erőlködést látja.
És igen, nem kell különben ezt kihangsúlyozni, sok embernek ez megy magától. De nem ők az érdekesek.
Azok az érdekesek akiknek nem megy, a kutya neveletlen, és gondok vannak vele. Egyre több ilyen van. Nekik pedig ha kell, akkor százszor is el kell magyarázni, meg kell mutatni, hogy miért fontos a falkavezérség.
Most látom, hogy mire irták ezt a választ,(Szerintem ez egyáltalán nem cuki... Véghez akarja vinni az akaratát (amikor reggel ébresztget), ő akarja eldönteni mikor menj sétálni, kelj föl. és az, hogy folyton követ az is akkor szokott lenni amikor nincs rendben a falkavezérség.)
és igy mar én is igazadt adok a válaszadónak. Basszus a kutya azért nyalogat mert szeret, nem azért mert falkavezérnek képzeli magát.
Sajnos nagy igazság van abban, hogy a vakvezető kutyák nem túl boldogok, mert rengeteg vak van, aki nem társként tekint kutyájára, hanem mint utolsó esélyére, hogy tudjon közlekedni. Megigényelnek egy kutyát, de zéró tapasztalatuk van ezen a téren, ráadásul félnek tőle és türelmetlenek az állattal.(Volt már olyan vak is, akitől megpróbáltuk elvetetni a kutyáját; össze-vissza verte, rugdosta a kutyáját, ha hibázott, emiatt tiszta stressz volt a kutya) De azért ez szerencsére nem általános. Az én nejem is kutyás vak és én beszéltem rá. A lehetőségeimhez képest (nem vagyok pedagógus, ha az lennék akkor is csapnivaló)megtanítottam együtt élni egy kutyával és csak ezután igényeltünk "szemet". Persze az utcán munka közben nem látszik a kutyán a boldogság, hiszen nagy rajta a nyomás, ráadásul nem mindig van kedve dolgozni és ilyenkor egy kicsit életuntnak is látszik. (Mint egy másnapos kőműves a 6 méteres álláson)
De otthon a kertben imád rohangálni, szétharapdálja a kaumat és heti 2 labdát tesz tönkre. :)
Ennek ellenére egyébként én is jobban szeretem azokat a kutyákat,(20 éve vannak kaukázusiaim) amelyek kissé kevésbé "talpnyalók" és az sem zavar, ha nem nyerek velük agilitit. Egyébként most is itt fekszik mellettem és esze ágában sincs kimenni. Na sebaj! Ma éjszaka én őrzöm a házat. :)))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!