Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Kinek a felelossege megelozni...

Kinek a felelossege megelozni a vemhesseget - a kan vagy a szukas gazdinak?

Figyelt kérdés

Egy lakasban elek egy masik emberrel, akitol mielott megvettem a szuka kutyamat - megkerdeztem, hogy nem lenne-e gond, ha a lakasban kutyat tartanek. Azt mondta, semmi problema, hiszen szereti a kutyakat, neki is van egy, csak a baratnoje neveli a kozos gyerekukkel egyutt.

Most mar a kiskutyam 5 honapos mulott, nem sokara tuzelni fog. A gond csak az, hogy a lakotars baratnoje es a kisfia - alberleti problemak miatt - kenytelenek idekoltozni es termeszetesen a kan kutyajukat is hozzak.

Mit tehetek ebben az esetben, ha nem akarom, hogy parosodjanak? Az en felelossegem ez ellen tenni, vagy neki kellene ivartalanittatnia az ovet? Ha megis paroznanak, akkor kotelezhetem ra, hogy teritse meg az orvosi beavatkozast, azaz az ivartalanitas koltseget?

Mi a teendo ilyen helyzetben?

Hetvegen jonne ide ez a csalad es meg ez elott szeretnem tisztazni ezt a kerdest, mert nem szeretnem, hogy ide jojjenek, ha ezt nem oldjak meg.

2010. aug. 18. 15:55
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:
65%

Beszéltél már vele erről a dologról egyáltalán, vagy már jó előre igyekszel felhúzni magad rajta?

Egyébként meg mindkettőtök felelőssége, mert ahhoz a te szukád is kell, hogy kölykök legyenek, nem csak az ő kanja.

Ez az én voltam itt előbb duma, meg nehari elég gyerekes. Mi lenne ha egyáltalán megkérdeznéd őket, hogy ők hogyan gondolják?

2010. aug. 18. 17:24
 22/30 A kérdező kommentje:

A ki volt ott elobb egyaltalan nem gyerekes dolog egy olyan kornyezetben, ahol ket csalad lakik kozos lakasban, de mar kifejtettem korabban, hogy miert.Aki alberletben lakik, az tudja, hogy nem csinalhat akarmit, hanem mindig ki kell kernie a tobbi lako velemenyet.

Tegyuk fel, hogy te laksz valakivel igy alberletben es van egy kutyakra alergias gyereked, mikozben a lakotarsad oda akarja koltoztetni a kutyajat. Akkor is azt mondod, hogy gyerekes dolog azt mondani neki, hogy "ne haragudj, de tudod, hogy itt az allergias gyerekem, akkor miert hozod ide a kutyadat"?

2010. aug. 18. 17:40
 23/30 A kérdező kommentje:
De akkor ugy tunik, az az egyetlen megoldas, ha nem engedem meg, hogy idehozza. Azt is tehetnem, hogy alairatok vele egy szerzodest, akar ugyved elott is, hogy ha megtermekenyiti a kutyamat az o kanja, akkor teljes egeszeben allja az ivartalanittatasi koltsegeket.
2010. aug. 18. 17:43
 24/30 A kérdező kommentje:
Mert kulonben, ha mar beengedtem ide a lakasba, akkor az en felelossegem is, de ha elore kkotom a felteteleimet, meg mielott idejonnek, akkor azt be kell tartania.
2010. aug. 18. 17:44
 25/30 anonim ***** válasza:
100%

...azonban itt nem arról van szó, hogy allergiás a gyerek, vagy agresszív a kutya.

TE vállaltál felelősséget egy szuka kutyára. Azaz vállaltad, hogy évente kétszer 4 hétig tüzelni fog. Pont. Ilyen a természet.

Vállaltad, hogy ekkor is sétáltatni kell majd, ahol bármikor utólérhet titeket casanova kutya kiadásban. Mint már korábban említették, a tüzelés 4 hete alatt csupán pár napig termékeny, a többi napon pedig kellemetlen tényező.

Az hogy a te kutyád időrendben előbb volt ott, nem jelenti azt, hogy ha kölykök lesznek a dologból a kan tulajdonosa a felelős egyedül. Sorry.

A te kutyád a te felelősséged. Minden téren. Így az is, hogy ne legyen nem előre tervezett alom!

Az egy másik kérdés, hogy kultúr emberek ezt meg tudják beszélni egymás között, és szerintem nem ekkora probléma két különböző nemü kutya tartása egy lakásban, csupán ODAFIGYELÉST IGÉNYEL!

Ezt azonbán már sokan mondták előttem...

2010. aug. 18. 17:51
 26/30 anonim ***** válasza:

A kutyák csak úgy cselekednek, és azt teszik ami a vérükben van,vagyis ha tüzel egy szuka egy idő után ő maga is keresheti a kan társaságát és felkínálkozhat neki!

Ugyan úgy ha a kan érzi a tüzelő szukát az megy neki udvarolni!

Most azért is áll rajtad a felelősség,mert a szukád fiatal ha most tüzelne be,semmiképp nem lehetne neki alom,ha fajtatiszta alomról beszélünk ha véletlen alomról,mert a szuka is fiatal!

A tüzelés 21napig tart általában, és itt is középidőben a legfogékonyabb!

Esetleg az lenne a legbiztonságosabb ha 1-2 hétre úgy a tüzelésének első hete után a végéig a kan valamelyik rokonnál lenne,vagy a te szukád lenen máshol!

Tudnak érdekes dolgot produkálni,az én nagyszüleim hiába zárták le a pincébe a szukát a kan betörte az ablakot,csak mert menni akart!

2010. aug. 18. 18:34
 27/30 anonim ***** válasza:

Most mégis mi a bajod? Vettél egy szukát és fel vagy háborodva hogy vigyáznod kell rá vagy mi? Nem csak akkor csinálhatják fel ha együtt laknak veled, akárhonnan beszökhet egy kan...

Mindkét félnek EGYFORMA felelőssége van és ne próbáld kihúzni magad alóla. Ha a ház a tiéd akkor mondd meg neki hogy ne hozza ide a kutyáját. Amúgy pedig zárd el amikor tüzel, vagy a kant zárjátok el. De akármit csináltok egyforma felelősség mindkettőtöké, nem értem mit kell így idegeskedni meg ezt a ki hibája gyerekes szöveget nyomni.

2010. aug. 18. 21:16
 28/30 anonim ***** válasza:

Próbáld meg ésérvekkel rábeszélni a kan gazdáit,hogy ivartalaníttassák.

Ha nem tenyész kutya,akkor minek maradna ivaros,úgyse fedezhet.

Ha ivartalanítva van,akkor nem lesz here-prosztatarákos,kisebb az esélye,hogy cukorbeteg lesz,és a végbél környéki ráknak is kisebb az esélye.

Tehát csak előnye van,nem szökik el tüzelő kutyák után stb..

Meg mond meg nekik,hogy milyen lenne nekik,hogy ha nem fedezhetnének soha,csak nézhetnék a tüzelő kutyát.

Mert hobbi kutyával nem illik fedeztetni,ezzel ők is tisztában vannak.

Próbálj meg ebszélni velük.

2010. aug. 18. 22:02
 29/30 anonim ***** válasza:

Már bocs, de jól értem, hogy neked az egésszel az a legnagyobb problémád, hogyha vemhesül a kutyád, akkor ki állja az ivartalanítás költségét? Dehát az előbb még azt mondtad, hogy kiállításra akarsz vele járni, és a tenyésztője segítségével fedeztetni. Ha meg vemhesülne, akkor nem az lenne a legnagyobb gondod, hogy a kutyával való terveid füstbe mentek, hanem az, hogy ki állja az ivartalanítást szaros 20 ezer forintját?

Ez azért így elég furcsa! Tudod a tenyésztők is tartanak ám együtt kant szukával, és általában nem a saját kanjuk fedezi a kutyát, ha éppen fedeztetnek, ráadásul nem is minden tüzelésnél van fedezés. Mégis megoldják, hogy csak akkor és ott és azzal vemhesüljön, akivel akarják.

Nem olyan borzasztóan kivitelezhetetlen ez az egész.

Nem értem, beszéltetek már erről egyáltalán? Honnan tudod, hogy ha beszélnél vele, nem az lenne a válasza, hogy jó persze, egyébként is gondoltam már rá? Minek idegesíted magad előre, és keresel felelőst olyasmiért ami még meg sem történt? Miért nem próbálsz meg valami ésszerű megoldást találni arra, hogy ne történjen meg, és ne kelljen felelőst keresni? És az ésszerű megoldás nem az, hogy nem engeded oda a kutyáját. Te hogy éreznéd magad, ha bajban lennél, költöznöd kéne, és egy olyan helyre ahol amúgy már van kutya, tehát senki nem allergiás rá, senki nem utálja a kutyáka, te nem viheted oda a sajátod? És mégis mit csináljanak a kutyájukkal? Altassák el, vagy menjen menhelyre, csak azért mert te nem bírsz ki évi 6 hetet, amíg mondjuk kennelbe zárod a kutyádat,és kicsit jobban figyelsz rá?

Valamiért az az érzésem, hogy te alapból utálod ezt az embert, és ez most újabb ok a dühöngésre. Ha a legjobb barátod költözne hozzásd az ivaros kanjával, akkor is így gondolkodnál?

2010. aug. 19. 09:26
 30/30 anonim ***** válasza:

Van egy kan kutyám, akitől a szomszéd kutyája lekölykezett. Szomszéddal amúgy se szeretjük egymást, nagyon ki volt bukva. A kicsiket elajándékoztattuk, de még az sem tetszett neki. Végülis heréltetve lett, pénzt én gyűjtöttem rá nyári munkával, mert nem akartam még egy ilyen balhét... Nem lábadozott sokat, és nem érzete úgy hogy megfosztották valamitől... szerintem fel se tűnt neki az egész.

15/l

2010. aug. 19. 17:42
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!