Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Kinek a felelossege megelozni...

Kinek a felelossege megelozni a vemhesseget - a kan vagy a szukas gazdinak?

Figyelt kérdés

Egy lakasban elek egy masik emberrel, akitol mielott megvettem a szuka kutyamat - megkerdeztem, hogy nem lenne-e gond, ha a lakasban kutyat tartanek. Azt mondta, semmi problema, hiszen szereti a kutyakat, neki is van egy, csak a baratnoje neveli a kozos gyerekukkel egyutt.

Most mar a kiskutyam 5 honapos mulott, nem sokara tuzelni fog. A gond csak az, hogy a lakotars baratnoje es a kisfia - alberleti problemak miatt - kenytelenek idekoltozni es termeszetesen a kan kutyajukat is hozzak.

Mit tehetek ebben az esetben, ha nem akarom, hogy parosodjanak? Az en felelossegem ez ellen tenni, vagy neki kellene ivartalanittatnia az ovet? Ha megis paroznanak, akkor kotelezhetem ra, hogy teritse meg az orvosi beavatkozast, azaz az ivartalanitas koltseget?

Mi a teendo ilyen helyzetben?

Hetvegen jonne ide ez a csalad es meg ez elott szeretnem tisztazni ezt a kerdest, mert nem szeretnem, hogy ide jojjenek, ha ezt nem oldjak meg.

2010. aug. 18. 15:55
1 2 3
 11/30 A kérdező kommentje:

(Természetesen mindkét gazdának felelőssége. De én a helyedben a szuka kutyát ivartalanítanám. Ha megszületnek a kicsik Te jársz rosszabbul, nyakadon maradhatnak a kicsik, komplikáció léphet fel amikor szül stb,viszont szerintem felesbe nyomjátok a műtét árát.)

Nem ertem... Nem ugy van ez, hogy mindenkinek a sajat kutyajaert kell felelosseget vallalnia? Ha az o kutyaja felcsinalja az enyemet es vemhes lesz, akkor nem neki kellene allni az ivartalanitasi mutetet? Senkit nem lehet arra kotelezni tudtommal, hogy egy egeszseges szukat ivartalanittasson. En sem kotelezhetem ot arra, hogy az o kutyajat hereltesse ki.

De, ha az o kutyaja teherbe ejti az enyemet, az akkor miert nem ot terheli?

2010. aug. 18. 16:21
 12/30 anonim ***** válasza:
100%

Azért mert te hagytad. Egyébként ilyesmire nincs törvény, tehát itt mi csak erkölcsi értelemben beszélhetünk felelősségről. Nem értem, hogy miért gondolod, hogy a tüzelő szukádat megóvni a fedezéstől nem a te dolgod. Persze, az övé is lenne, de ha jól értem benne nem bízol. Innetől kezdve neked kell megoldani. Meg tökmindegy is, hogy kinek a felelőssége, ha már megtörtént.

Oldjátok meg, hogy ne történjen meg.

2010. aug. 18. 16:29
 13/30 anonim ***** válasza:
100%

Nem, mert a te kutyad valik termekenyithetove. Ez a ki hibas dolog meg gyerekes.

Ha nem ivarzik a kutyad, nem csinaljak fel. Ha ivarzik, akkor azzal keringore hivja a kanokat - vagyis a _te_ kutyad a hibas. Igy termeszetesen te vagy a hibas.

Egyebbkent, meg mindkettotok felelosege.

2010. aug. 18. 16:30
 14/30 anonim ***** válasza:
100%
16.21-es vagyok, még valami: évekig komoiyan kutyáztam, s a kutyapályán is az a szabály, hogy tüzelő szukát nm viszünk a többi eb közé, tréningkor az ivarzó szuka és gazdája megy utóljára a pályára, sőt, még arra is figyelünk, hogy kutyánk ne pisiljen a pályán, mert a kant megzavarhatja a szaga és nem úgy dolgozik. Bizony ha szukád van, neked kell elsősorban alkalmazkodni és odafigyelni.
2010. aug. 18. 16:44
 15/30 A kérdező kommentje:

Ha ket csalad lakik kozosen egy lakasban, akkor igenis alkalmazkodni kell egymashoz. Ha eddig nem volt itt a kutyaja, akkor igenis kernie kell a beleegyezesemet abba, hogy idehozhassa. Nekem is kernem kellett az o beleegyezeset ahhoz, hogy megvehessem a kutyamat. Ha akkor tudom, hogy ide akarja hozni a nyakunkra az ovet, akkor nem veszek kutyat. Es ha holnap egy macskat akarnek, akkor is kernem kellene a belegyezeset, kulonben nem hozhatnam ide.

Es ha mondjuk nem ez lenne a problema, hanem az, hogy az o kutyaja agressziv? Akkor is az en felelossegem, ha megoli az o kutyaja az enyemet, mert nem zartam el a kutyamat? Na nehogy mar!

2010. aug. 18. 16:48
 16/30 anonim ***** válasza:
100%

Ezt pont most olvastam, nem egészen tartozik a tárgyhoz, mert itt tenyésztés szempontjából vizsgálják a kérdést, de azért érdekes:

"De akkor hogyan tovább? Ki is az igazi tenyésztő?

Az, akinél a szuka van, vagy az, akinél a kan van? Nyílván az a tenyésztő, aki szukát tart. Hiszen ő fogja a kennel nevet kiváltani, nála születnek a kölykök, ő neveli fel őket, ő adja el és ő fogja figyelemmmel kísérni további sorsukat. Ezért az ő felelőssége és feladata olyan kanok felkutatása, akik tenyésztői szempontjainak leginkább megfelelnek, egészségesek. A kan tulajdonosok ezért ilyen értelemben nem tenyésztők, nem felelősek egy alom lehozataláért, minőségéért. Az ő felelősségük odáig terjed, ha tudott, hogy a kan genetikailag öröklődő betegséget hordoz, ne fedeztessenek vele.

Az már azonban a szuka tulajdonos felelőssége, ha nem szűrt, papírok nélküli, ezért ellenőrizhetetlen minőségű kannal fedeztet. Az alom létrejöttének felelőssége az övé. Nyílván a kiskutyákból származó bevétel is, hiszen a költségeket is mind ő viseli. Ezért a szuka tulajdonos a tenyésztő."

2010. aug. 18. 16:49
 17/30 A kérdező kommentje:

16:21-es!

Ebben igazad van, tuzelo szukat nem viszunk a ringbe. De itt nem a tuzelo szukamat akarom a kanok koze vinni, hanem valaki mas akarja az o kanjat az en szukam kozelebe vinni. Es nem egy hulye ringrol van szo, hanem az otthonomrol.

2010. aug. 18. 16:52
 18/30 anonim ***** válasza:

Csak a pontosság miatt kinek a nevén van a lakás amelyben közösen laktok?

Bár feltehetően a pasié hiszen Neked kellett az Ő beleegyezése a Te kutyádhoz.

A kérdésedre a válasz mindig a szuka gazdijának kell jobban résen lennie, hiszen a kanok messzebbről kiszökve is próbálnak a szukával párosodni hát ha még 1 lakásban vannak...

Szerintem ha Te tenyészteni akarsz a kutyáddal akkor vagy nagyon elzárod amikor tüzel vagy felesben fizetitek a kan műtétjét. (Mivel a másikfélnek nem kötelessége ivartalaníttani a saját kutyáját a saját lakásában és a lakásban ugyan a Te kutyád volt előbb de a másik kutya régebben van a családban)

2010. aug. 18. 17:03
 19/30 A kérdező kommentje:
Annak a pasinak semmi koze ehhez a lakashoz. A lakas a ferjem tesojanak a neven van.
2010. aug. 18. 17:17
 20/30 A kérdező kommentje:
Es a ferjem tesoja a mi nevunkre akarja irattatni par honap mulva.
2010. aug. 18. 17:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!