Némelyik kutyás miért nem tudja felfogni, hogy erdőben elengedni a kutyát nem helyes? Én reagálnám túl?
“ A németjuhász mozgásigényét pórázon ki lehet elégíteni.”
A egy diszpláziás show vonalét igen.
Amikor napi 5 km-t futok vele, ő menne még.
15 kilométer túrázás hegyek közt sem nagyon kottyan meg neki. 30-on nem voltunk még vele.
“ ha német ha nem akkor is porázon lehet vele futni, ha nem lusta a gazdi de valszeg az”
Ld. feljebb. De biztos a kommentet egy olimpikon maratonista írta. Ja nem.
28 logikai bukfenc. Ha futtatóban a nj lefárasztotta az agarakat. De a nj lefárasztható pórázon. Akkor nem lehet, hogy az agarakat ne lehetne lefárasztani pórázon. (Legalábbis ez alapján)
Mondjuk most csak a futásról beszélünk, mert ugye egy kutyát feladatokkal is le lehet fárasztani, akár jobban mint a futással.
Nem reagálod túl, de a póráz kérdés örök vitatéma kutyás körökben is. Nekem mentett kutyám van, és nem vadászkutyának látszik, mégis elmenne a szag után, ha nem lenne pórázon, pedig amúgy a legtöbb helyzetben szót fogad, szépen jön mellettem. Másrészt jogszabályok is köteleznek a pórázhasználatra.
Én úgy vagyok vele, hogy addig engedik el a felelőtlen kutyások a kutyájukat, amíg nem történik baj, pl. lelövik, elütik a kutyát, felnyársalja egy vadkan, behúzza kerítés mellett egy nagyobb kutya, beesik egy szakadékba... stb.
Én le tudom fárasztani az enyémet pórázon is, és nem tartom fárasztásnak azt, amikor a gazdi engedi, hogy a kutya mehet, amerre akar, van, amelyiket nem is lehet így lefárasztani, akkor sem, ha hajnaltól késő estig mennek, de a gazdi túl kényelmes ahhoz, hogy agyi fárasztást, feladatozást, tanítást is csináljanak, pedig sokszor az többet ér az egész napos mászkálásnál.
"Azagarakon kívül egy kutyafajt mondjatok aminek póráz nélkül nem lehet a mozgásigényét kielégíteni.."
Német juhász, és az összes juhászkutya!
Szerintem se szabadna elengedni. Oké, hogy nem harap, de megijeszthet arra járókat, lovakat, felzavarhatja a vadat, beleeshet szakadékba, bármi történhet.
Vagy akik elengedik, azok nem bánják ha a kutyájukat elintézi egy vaddisznó, mert véletlenül belebotlott a kismalacokba? Tök oké, majd szerez új kutyát?
Én a póráz nélküli kutyák többségét nem látom behívhatónak, nagyon kevés gazdi foglalkozik ezzel komolyan. Volt olyan, hogy ismerős kutya szaladt át hozzánk az úton, a gazdira oda sem figyelt, aki megpróbálta visszahívni. Ha autó jön, a kutyának annyi. Ha mind behívható lenne, egy szavam sem lenne, de a többség nem az.
Van egy klikk a környéken, a gazdik csevegnek egy kupacban a parkban, nyitott játszótér is van, parkoló, autóforgalom, busz a közelben. A kutyák mennek, amerre akarnak. Egyszer az egyik beleharapott az én kutyám fülébe, én álltam közéjük, hogy ne legyen verekedés, mert az enyém meg nem vette jó néven a haveri szimatolás után ezt az agresszívabb gesztust (mily meglepő). A másik kutya gazdája füle botját sem mozdította.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!