Hol lehet akita kutyát venni?
Előbb talán nézz utána a fajta igényeinek és gondolkozz el tudod-e biztosítani neki a szükségleteit. Az akita nem kezdő kutyásnak való, nem elég, hogy a filmben a cuki kutya tetszett neked. Az akita akaratos fajta, érteni kell a neveléshez, ha jó kutyát akarsz magad mellett tudni. A fogalmazásodból úgy gondolom nem igazán volt még kutyád, szóval én a helyedben nagyon átgondolnám, hogy akitát vegyek első kutyának.
Egyébként tenyésztőtől tudsz akitát venni, beírod google-be, hogy akita kennel vagy akita tenyésztő és kapsz egy csomó találatot. Vedd fel a kapcsolatot több tenyésztővel is, érdeklődj a kutyákról, magáról a fajtáról is. A kutya vásárlás nem egy elkapkodandó dolog. Olvass, érdeklődj, járj utána mindennek. Keress a városodban jó állatorvost is, akiben megbízol. Tudd hol van legközelebb kisállatpatika a városodban.
És azt is gondold át, hogy a tenyésztős kutyák manapság 250 ezernél kezdődnek, de szerintem egy akita ennél drágább, mivel nem olyan elterjedt kutya. Lesz pénzed a havi etetésére? Lesz elég szabadidőd a vele való foglalkozásra? Ha felmerül egy költségesebb állatorvosi kezelés az mennyire jelentene számodra anyagi gondot?
Ezeken mind el kell gondolkozni, és szerintem még nem is írtam le mindent, amire a fejedben kielégítő választ kell adnod mielőtt bármilyen állatot magadhoz veszel.
En ismerek shibakat es akitakat, hat nem ajanlanam senkinek.
Szepek - de ennyi. Makacsok, nehezen kezelhetoek.
Persze kikepzessel megnevelhetoek, de annak aki egy film miatt akar egy fajtat, nem hiszem hogy sok tapasztalata lenne. Vegyel plusskutyat!
Kutyakiképzőnek tanulok, 30-an leszünk gyakorlaton 30 kutyával. Megkérdeztem az oktatónkat, aki 20 éve kiképző, hogy milyen fajta kutyákat nem ajánl a gyakorlatra.
Sorolom: Akita, Shiba, Husky, Alaszkai Malamut. Makacsak, munkakutyák, önállóan szeretnek dolgozni, könyörögni kell még egy ül-ért is... Pl a Huskynak nagyon durva terepen saját döntéseket kellett hoznia anno, hogy hogyan irányítsa a szánt, hogy ne essenek szakadékba és társai. Ezek a fajta ősi típusú kutyák rendkívül nehezen képezhetőek, csakis kemény kezű gazda melle valóak, makacsak és szétkapják a lakást, kertet, ha nincsenek megfelelően lemozgatva. Egy ismerősöm napi 3 órákat foglalkozik a huskyjával, kutyasuli meg futás, túrázás és agyi lefárasztás, de még így is szétkapta a bőrkanapét unalmában.
Minden tapasztalatlan kutyás huskyt, akitát akar, mert jajj de szép meg cuki, farkasképű és itt megáll a tudományuk. Aztán 1 éves kor körül meg megy szépen az összes a fajtamentőkhöz. Arról meg nem is beszélve, hogy ezek a fajták nem a tipikus szerethiányos bújós kutyák, mint egy vizsla vagy golden, hanem full macska személyiségük van, majd ők azt tudják mikor kell nekik a simi, inkább menekülnek a szeretgetés elől. Menj el pár kutyafutiba és próbálj megsimogatni egy-egy ilyen fajtát, menekülni fognak előled és átnéznek rajtad. Az összes többi kutya meg bújik hozzád még ismeretlenül is...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!