Szeretnék venni egy stabil idegrendszerű, minőségi tenyészetből származó kutyát, társnak. Az alábbi fajták közül mit ajánlotok: amstaff, akita inu, dobi, németjuhász, esetleg border collie?
Amstaffra gondoltam, de a fajta szinte mindegy, csak legalább akkora legyen, mint egy dalmata. Annyit szeretnék mindenképpen, hogy őrizze az értékeket és adott esetben engem is, ha szükséges. Legyen egészséges, de nagyon intelligens.
A rottweilertől félek, ha esetleg elrontanám a nevelését, akkor bizonyosan a saját bőrömön érezném meg a következményt.
"Annyit szeretnék mindenképpen, hogy őrizze az értékeket és adott esetben engem is, ha szükséges."
Képzés nélkül erre jó lehet egy jó ösztönű dobi, vagy nj, képzéssel egy jó amstaff is. A border az összes elvárás közül az intelligenciának felel csak meg, házat őrizni, védeni nem nagyon fog.
"A rottweilertől félek, ha esetleg elrontanám a nevelését, akkor bizonyosan a saját bőrömön érezném meg a következményt."
Az a nagy helyzet, hogy ha elrontod a nevelését, a borderen kívül az összes többi is épp olyan veszélyes lehet, mint egy roti. Ha nem bízol magadban ilyen szempontból (meg ilyen habitusú, jó ösztönű kutyával egyébként is), keress egy jó kutyaiskolát.
Igazából ami tényleg tetszene, az a német juhászkutya és a border collie. A dobermann valamiért nem fog meg annyira, az akitáról meg túl sok az egymásnak ellentmondó leírás a neten.
A staffordshire terrier esetében meg sajnos nem tudom, hogy valóban létezik-e olyan vérvonal, amilyet keresek: a kifejezetten vékony, szép, problémamentesen szelíddé szocializált, intelligens változat. Ebben esetleg van valaki, aki nálam jártasabb?
Az előző kutyámmal napi 3 órát sétáltunk, lakásban laktunk, szerintem olykor kicsit kevesellte. Sajnos eleve viselkedészavarosan kaptam meg, és szellemileg nem tudtam lekötni. Egy középtermetü pincser volt.
A német juhászkutya hihetetlenül kedves és intelligens, viszont rendesen el kell foglalni. A mozgás az nem probléma számomra, maximum lecserélem a biciklizés egy részét a kutyára, vagy egy nagyobb részét.
A border collieban az egyedisége és az alkalmazkodókészsége fogott meg, és az intelligenciája, ez esetben talán szemet hunynék afölött, hogy nem őrzi a házat. (Bár a késő esti sétáltatásoknál sokkal nyugodtabb lennék egy olyan kutyával, aki ha kell, morogni is tud, bár ne legyen rá szükség).
Amstaffos ismerőseim első kézből csak egy gyerekkori családi barátom van, a kutyát állandóan békén kellett hagyni és nem lehetett kimondani azt hogy ölj mert állítólag ment volna neki..hátborzongató volt, nem ilyen staffit keresek. Azt hallottam, nagyon intelligensek, de kicsit makacsak, és sok türelem kell hozzájuk. A lakást szétszedik?
Ha németjuhász, akkor lehetséges, hogy feketét veszek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!