Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Hogyan kell venni fajtiszta...

Hogyan kell venni fajtiszta kutyát?

Figyelt kérdés

Sajnos meghalt a kutyuosm. Egy nagyon szép rottweiler keverék volt, 15 évet élt. Eddig nem nagyon voltam jártas a fajtiszta kutyáknál de most elkezdtem fürkészni az interneten úgyhogy valamennyi tudást azért felszedtem magamra, de van még pár kérdés amire nem kaptam választ.:

Mi az a kennel/kennelnév?

Hol érdemes keresni kutyusokat?

Eddig a wuuff*dog oldalt nézegettem és a jófog@son de utobbin a 100000ft fölöttieket amelyeknél garanciát és későbbi kapcsolattartást ad. Valami más alternatíva? Van pár elképzelésem fajtákkal kapcsolatban amiket keresek.: Akita, Husky, Golden retriver, berni pásztor, Németjuhász

Ezek a fajok mennyibe kerülnek? Illetve aki ért hozzá az írna nekem a nj-ok hátsó lábáról? (Olvastam pár rémhírt)

És ha a végén meglátogatnám a (remélhetőleg) tenyésztőt akkor ott miket kell kérdeznem és néznem?

Ha valamit kihagytam de egy magamfajta laikusnak érdemes tudni akkor azt is várom.

2019. márc. 6. 16:01
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
A legegyszerűbb megkeresed a fajta gondozó szervezetet, vagy legalább annak a facebook csoportját és elkezdesz ott ismerkedni, érdeklődni.
2019. márc. 6. 16:05
 2/13 anonim ***** válasza:
100%

A legkönnyebb út, ha belépsz fészbúkon azokba a csoportokba, amelyek ezekkel a fajtákkal foglalkoznak. Jó nagy taglétszámú csoportokat keress. Az emberek általában nagyon segítőkészek, ha a "saját" fajtájuk iránt érdeklődik valaki, tenyésztőt is biztosan fognak ajánlani.

Aztán már ezek alapján talán le tudod azt szűkíteni, hogy akita vagy berni pásztor pl., mert nagyon nem lehet egy lapon említeni a kettőt. :)

Ha ez is megvan, jöhet a tenyésztő megkeresése, mondjuk én ezt általában mindig emailben zongoráztam le. Leírod miért szeretnéd ezt a fajta kutyát, te mit tudsz neki biztosítani, mi az elképzelésed, mikor lesz nála alom blablabla.

Ha erre válaszol és szimpatikus, csupán akkor térj ki az ár kérdésére. Nem szokták szeretni, ha rögtön azzal kezded az e-mailt, hogy gutan tag, mennyibe kerül a kutya?

Amit a tenyésztő mindenképpen ad: Törzskönyv a kutyákhoz (nincs olyan, hogy kéred-e hozzá), garancia, és jogod van látni a szülők szűrési papírjait.

Valamit tuti kihagytam, de majd még kiegészítik mások.

2019. márc. 6. 16:18
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

100 ezer alatt ne nagyon számíts fajtatiszta kutyára tenyésztőtől, esetleg néhány magyar fajta lehet, ami olcsóbb.

Ha neked ez magas összeg, inkább a fajtamentőknél nézz szét.

2019. márc. 6. 16:19
 4/13 anonim ***** válasza:
92%

Szia

Ezek nem fajok, hanem fajták.

A faj a kutya. Fajta a németjuhász, roti, holding stb...

(Csak hogy nehogy ebből bajod származzon, mert a "tenyésztő" garantálja neked hogy a kutya FAJtiszta, majd kapod a fajtajellegu keveréket.

Csak nezelodj a neten, írd be keresőbe: golden retriever kennel Magyarország , és ki fog dobni párat

2019. márc. 6. 16:35
 5/13 anonim ***** válasza:
61%
Sok tudást azért nem sikerült felszedni. Első körben szerintem olvass utána, mi a különbség FAJ és FAJTA között.
2019. márc. 6. 16:53
 6/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm az építő hozzászolásokat. (enyhe irónia) Valóban elrontottam. Igen. Mint írtam tapasztalatlan vagyok e téren ezért is írtam ki a kérdést.
2019. márc. 6. 17:01
 7/13 A kérdező kommentje:
De jöttem felmondani a leckét, mostanra már tudom mi a különbség a kettő között. Ha valakivel ellenszenvet váltottam volna ezzel ki, remélem most már tiszta lappal folytathatjuk.
2019. márc. 6. 17:08
 8/13 anonim ***** válasza:
100%

A kennel annyit jelent, hogy kutyatenyésztő telep, hivatalosan csak az tenyészt fajtatiszta kutyát, aki a kenneljét bejegyezteti a MEOE-nél(Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete). Így a tenyésztő kötelezve van arra, hogy tenyészszemlére vigye és az örökletes fajtabetegségekre szűrje a kutyáit, majd bejelentse a születendő almot, aminek köszönhetően szinte biztosan egészséges és a standardnak megfelelő kiskutyák fognak születni, amire a tenyésztő az adás-vételi szerződésben garanciát is vállal, ami úgy működik kb. mint egy autó vásárlásánál, ha valamilyen öröklött betegség megjelenik a kutyánál, akkor vagy visszaadja a kölyök vételárát vagy fizeti a kezelési költségeket, ha igazán rendes, akkor mindkettőt megteszi.

Kiindulópontnak tényleg a fajtagondozó egyesülettel érdemes felvenni a kapcsolatot, az akita és a husky egyesületét itt találod: [link] és itt egy lista a többi elérhetőségéről: [link] . De a legjobb szerintem ha elmész kiállításokra és ott személyesen találkozol a tenyésztőkkel, megnézed, hogy kinek a kutyái tetszenek neked legjobban küllemre, melyik tenyésztő mentalitása szimpatikus neked és ott meg tudod érdeklődni, hogy ki mikorra tervez almot. A kiállítások időpontjait itt találod: [link] Azt azért nézd meg, hogy az általad választott fajták melyik fajtacsoportba tartoznak (itt: [link] ), mert nem minden kiállításon van az összes fajta. Ha nem tudsz kiállításra menni google-ben is sok találat van "husky kennel" "golden retriver kennel" stb. keresésre, aztán a honlapjaikon utána tudsz nézni, hogy milyen eredményei vannak a tenyésztő kutyáinak, mikor tervez almot, ilyesmik, ugyanis egy igazi tenyésztőnek általában van saját honlapja, az már legyen gyanús, ha csak facebookon van fent.

Jófogásról és társairól akkor se vegyél kutyát, ha drága, mert attól még simán lehet egy pofátlanabb szaporító, ráadásul a népszerű tenyésztők vagy akik különlegesebb fajtákkal foglalkoznak általában előjegyzést vesznek fel a kutyákra és ha megvan 10-12 jelentkező, csak akkor hozzák le az almot. De a népszerűbb fajtáknál is általában már a kölykök születése előtt megvannak a leendő gazdik, ezért érdemes minél előbb felvenni a kapcsolatot a tenyésztőkkel.

Az árak változóak kenneltől, párosítástól is függenek, sőt van aki azt csinálja, hogy a legígéretesebb, legszebb kutyáit drágábban adja, mint a kevésbé szép alomtestvéreit, amit viszont csak 6-7 hetes korban lehet már úgy jobban látni, szóval az ár nagyon változó, ezért én is azt tanácsolom, hogy az árról csak a legvégén kérdezz, sajnos ez valamiért amúgy is kényes pontja a tenyésztőknek, talán szeretnék, ha a leendő gazdinak "mindegy" lenne, hogy mennyit kell kifizetnie a kutyusért, ami persze azért szerintem se lehet teljesen így. A golden általánosságban nem olyan vészesen drága 120-150ezertől már lehet kapni, a husky és az akita népszerű, de különleges, ők inkább olyan 200ezertől kezdődnek, de mondom ez nagyon függ a tenyésztőtől is, ezért is érdemes többel felvenni a kapcsolatot.

Ha végül oda jutsz, hogy meglátogatod a tenyésztőt, akkor a szülők szűrési papírjait, törzskönyvét nézd meg (ha esetleg megkérdezi, hogy a kölyökhöz kérsz-e a törzskönyvet, akkor onnan tényleg menekülj, mert az csak szaporító lehet, a törzskönyv kiállítása 5000ft, egy százezres kiskutyánál nem egy összeg már), de ezen kívül azt is érdemes megnézni, hogy hol tartja a kutyákat, szűk ketrecekben vagy van tágas, gondozott területük, hogyan viselkednek a kutyái, mert a habitus bizonyos szinten öröklődik, ha az összes kutya őrjöng a kerítés mögött én olyan helyről biztosan nem hoznék kutyát.

A másik fontos dolog tisztázni a tenyésztővel, hogy neked milyen célra kell a kutya, egyre több fajtánál kezd szétválni a show és a munkavonal (a nj-nél már teljesen szét is vált), utóbbit csak akkor szokták javasolni, ha szeretnél valamit sportolni/ dolgozni is a kutyával. Szóval mikor találkozol a tenyésztővel legyenek nagyon konkrét elképzeléseid arról, hogy milyen jellemű, habitusú kutyát szeretnél, te mit tudsz neki nyújtani, mert általában a tenyésztők is szeretik felmérni, hogy kihez kerül a kutyájuk és ha nem tart megfelelőnek akkor dönthet úgy, hogy nem ad kutyát, bár ez csak nagyon szélsőséges esetekben szokott előfordulni, pl. ha valaki a 20nm-es panellakása 10. emeletére akar huskyt, vagy hogy saját példát mondjak az én tenyésztőm akkor beszélt le finoman egy anyukát a kutyavásárlásról, mikor látta, hogy nagyon félti tőle e kisgyerekét és ő is tart a felnőtt kutyáitól. Szóval általában nem szőrőznek nagyon a tenyésztők, de azért szeretik ha tisztában vagy a fajtával.

Aztán ha már kiválasztottad a tenyésztőt, megvan az alom, utána kérdezd meg, hogy mikor és mit esznek a kicsik, mert a legjobb ha az elején te is ugyanazzal és ugyanakkor eteted, mint a tenyésztőnél, illetve további tanácsot is kérhetsz az etetésében, mikor váltsatok felnőtt tápra, ilyesmi, aztán hogy mit használ élősködők ellen (nálunk pl. sok kutyája allergiás a scaliborra, így én inkább nem is kísérletezek vele, szóval ilyen szempontból is hasznos az ő tapasztalataira támaszkodni), kihez jár állatorvoshoz, meg igazából minden kérdéssel fordulhatsz hozzá, ami csak felmerül, én a mai napig tartom a tenyésztővel a kapcsolatot, még anno a kutyaiskolánkat is ő ajánlotta nekünk, szóval tényleg rengeteget tudnak segíteni, érdemes élni vele :)

Fú jó sok dolgot írtam, remélem hasznosat is és megtalálod az ideális kutyust, tenéysztő :) A faj-fajTA miatt szerintem fölösleges a rossz kedv, egyrészt, mert itt az 50%-nak ez a vesszőparipája, ha valaki kiír egy kutyás kérdést, másrészt meg így legalább tényleg nem tudnak átverni ezzel a jófogásos szaporítók.

2019. márc. 6. 17:13
 9/13 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm!
2019. márc. 6. 17:38
 10/13 anonim ***** válasza:
38%

A jófog@st felejtsd el. Onnan nem veszünk családtagot.

Mit tudnál nyújtani a kutyának?

Mennyit foglalkoznál vele?

Vinnéd suliba?

Kint, vagy bent tartanád?

Van elérhető állatorvos a közelben, felszerelt rendelővel?

Mivel etetnéd?

2019. márc. 6. 19:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!