Hogyan kell venni fajtiszta kutyát?
Sajnos meghalt a kutyuosm. Egy nagyon szép rottweiler keverék volt, 15 évet élt. Eddig nem nagyon voltam jártas a fajtiszta kutyáknál de most elkezdtem fürkészni az interneten úgyhogy valamennyi tudást azért felszedtem magamra, de van még pár kérdés amire nem kaptam választ.:
Mi az a kennel/kennelnév?
Hol érdemes keresni kutyusokat?
Eddig a wuuff*dog oldalt nézegettem és a jófog@son de utobbin a 100000ft fölöttieket amelyeknél garanciát és későbbi kapcsolattartást ad. Valami más alternatíva? Van pár elképzelésem fajtákkal kapcsolatban amiket keresek.: Akita, Husky, Golden retriver, berni pásztor, Németjuhász
Ezek a fajok mennyibe kerülnek? Illetve aki ért hozzá az írna nekem a nj-ok hátsó lábáról? (Olvastam pár rémhírt)
És ha a végén meglátogatnám a (remélhetőleg) tenyésztőt akkor ott miket kell kérdeznem és néznem?
Ha valamit kihagytam de egy magamfajta laikusnak érdemes tudni akkor azt is várom.
A faj - fajta kérdés tisztázása úgy olvasom, már megtörtént.
Nos, ami tudni érdemes:
- fajtatiszta kutyát csak tenyésztőtől szabad venni.
- a tenyésztő alapvető ismérvei: a kölyökhöz jár a törzskönyv (származási lap), a kölyköt 8 hetes kora után, minimum 2 db oltással, chippel ellátva, szerződéssel adja el.
- a kennelnevet már talán leírták, de azért pár szóban: a kennelnév adja ún. a kutya "családnevét", ami a törzskönyvében szerepel.
- alapvető, hogy a kutya szülei és felmenői, szűrve legyenek a fajtára jellemző örökletes betegségekre, mentes vagy majdnem mentes eredménnyel; a kutya szülei és felmenői rendelkezzenek tenyészszemlével, ahol a "tenyésztésre alkalmas" vagy "tenyésztésre javasolt" eredményt kapták.
- munkakutyák esetében, mint pl. német juhász, jó, ha rendelkeznek munkavizsgával is a szülők.
Tenyésztőknek legtöbbször van honlapja, nagyon ritkán hirdetnek jófogáson és hasonló helyeken. Manapság már sokszor fb oldaluk is van, vagy csak az.
Tenyésztőket pl. kiállításokon is megismerhetsz, ill. úgy keress rá pl. hogy "fajtanév+tenyésztő" vagy "fajtanév+kennel".
A fajtaválasztást alaposan járd körbe, mert a felsorolt fajták más-más nevelést, habitust igényelnek. Ne elsősorban a küllem vezéreljen, hanem ismerd meg a fajták igényeit, az akita pl. nehezen nevelhető, nem ajánlott kezdő kutyásnak. A huskynak hatalmas a mozgás, futásigénye. A német juhász sokoldalú munkakutya, nem csak sétálni, futni, hanem dolgozni kell vele, képzésre járni, ahol agyilag is foglalkoztatva van. Stb.
Fajtatiszta kutyák ára 100-120 ezertől kezdődik, a felső határ kb. a csillagos ég. Fajtától is, és párosítástól is függ az ár.
Én úgy gondolom neves tenyésztő semmilyen esetben nem hirdet jófogáson, mert azzal saját magát minősíti le. Ha valaki foglalást mond vissza, van akkora várólistája hogy a következő örömmel fogadja a kutyust. Egy igazán jó tenyésztőnél sokszor éveket várnak egy kiskutyára.
Akitákkal van tapasztalatom, sokkal drágább fajta mint azt sokan gondolnák. A kedvező árú kutyusok vérvonala gyakran nem egészséges, valamilyen genetikai rendellenességet hordoz. Akitában 300.000 Ft felett gondolkodnék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!