Berni pásztor meddig él, milyen az egészsége?
Nagyon tetszik a fajta... Puli mellé kéne egy nagyobb testű, kicsit nyugisabb kutya.
Az egyetlen bajom vele, hogy állítólag 6-8 évet él csak, ami nagyon kevés.
A pulink most 5 éves és csak úgy elrepült ez az idő, de tudom hogy még kétszer ennyi ideig fog élni és ez megnyugtató...
Ha 6 éves korában már meghalhat egy kutya, akkor már 3-4 éves korában gondolom jelen van az érzés, hogy “már túl vagyunk a felén”, “már csak 2 év”, stb.
Őszintén én nem értem, hogy minek olyan kutyafajtákat tenyészteni, melyek ennyire rövid életűek...
Vagy esetleg van rá esély, hogy 10-12 évet is él?
Az biztos, hogy én hajlandó vagyok akármennyit költeni tápra, meg rendesen mozgatom a kutyát, szóval ezen nem múlik.
Viszont, ha a berni tényleg csak ennyit él, akkor tudnátok ajánlani hasonló fajtát ami több ideig él?
Nekünk 2 bernink volt, mindkettő 7 évig élt. Egyik fel nem ismert vérmérgezésben (rengetegszer jártunk orvosnál) halt meg, a másik pedig diszpláziás volt.
A mostani bernink 4 éves, de nem lebeg felette a "pár év múlva meghalok" zászló. Semmi ilyen szomorkás érzésünk nincs vele kapcsolatban.
Az első kutyánk több kölyke is 10+ évet élt.
12-es ez elég durva...
Az én bernim 2,5 fél éves, minden nap 1 órát sétálunk a szabadban, ő rendesen futkározik, de itthon se lehet lelőni. Mindenre megtudtam tanítani, szenvedek már az új feladatok kitalálásával, mert annyira igényli...
Egy berni amúgy valahol a kettő között van, de semmiképpen nem jellemző a fajtára se a taníthatatlanság, se a rossz állóképesség.
16-os ezt elég szomorú olvasni :(
A berni egy kifejezetten jámbor, könnyen kezelhető fajta..
Rokonom bernije is éppen 10 éves múlt, amikor kullancs miatt beteg lett és meghalt.
De azt hozzátenném, hogy otthoni maradékot, csontokat, kenyeret meg coopos konzervet evett egész életében.
Szóval ha ő megélte így a 10-et, akkor egy jó tenyésztőtől való, prémium tápon nevelkedő Berni lazán még a 12-t is.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!