Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Berni pásztor meddig él,...

Berni pásztor meddig él, milyen az egészsége?

Figyelt kérdés

Nagyon tetszik a fajta... Puli mellé kéne egy nagyobb testű, kicsit nyugisabb kutya.

Az egyetlen bajom vele, hogy állítólag 6-8 évet él csak, ami nagyon kevés.

A pulink most 5 éves és csak úgy elrepült ez az idő, de tudom hogy még kétszer ennyi ideig fog élni és ez megnyugtató...

Ha 6 éves korában már meghalhat egy kutya, akkor már 3-4 éves korában gondolom jelen van az érzés, hogy “már túl vagyunk a felén”, “már csak 2 év”, stb.

Őszintén én nem értem, hogy minek olyan kutyafajtákat tenyészteni, melyek ennyire rövid életűek...

Vagy esetleg van rá esély, hogy 10-12 évet is él?

Az biztos, hogy én hajlandó vagyok akármennyit költeni tápra, meg rendesen mozgatom a kutyát, szóval ezen nem múlik.

Viszont, ha a berni tényleg csak ennyit él, akkor tudnátok ajánlani hasonló fajtát ami több ideig él?

2021. jan. 7. 11:21
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
95%

A 6 év azért elég ritka, hogy olyan kevés ideig él.

Inkább ilyen 8-10 évnek mondanám az átlag életkorát.

2021. jan. 7. 11:33
 2/19 anonim ***** válasza:
1%
Minden kutya 10-15 evet el ... persze vannak kirivoan idos kutyak es kolykok is halhatnak meg, de nagy altalanossagban egyforma a kutyak elethosszusaga ... arrol nem is beszelve, minel idosebb a kutya, annal tobb vele torodni valo.
2021. jan. 7. 11:34
 3/19 anonim ***** válasza:
78%
Ha elfogadsz egy tanacsot: soha ne a halallal foglalkozz, hiszen semmi koze az elethez. Az elet a halal pillanataig tart ... tehat inkabb az elettel foglalkozz mindig, a halalba ugy sincs beleszolasod ellenben az eletet meg alakithatod ugy, hogy jo legyen a halal pillanataig.
2021. jan. 7. 11:37
 4/19 A kérdező kommentje:

#2. Nem. Általánosságban minél kisebb testű egy kutya, annál nagyobb az esély rá, hogy 15-16 évig élhet... Például a pulik, mudik, pumik gyakran megérik a 16-ot is.

A magas kutyák, hosszú lábakkal, azonban elég kevés ideig élnek.

Egy német dog, egy ír farkaskutya például jellemzően 6-7 évet él és 10 éves példány ritka mint a fehér holló. 15 éves meg egyszerűen nincs...

2021. jan. 7. 11:38
 5/19 anonim ***** válasza:
11%
Minden kutya, fajtától függetlenül 9-12 évet él minimum, ha előbb meghal annak komoly oka van.
2021. jan. 7. 11:41
 6/19 A kérdező kommentje:

#5. Beírod googlebe, hogy “berni pásztor” kiadja, hogy “Várható élettartam: 6 – 8 év”.

Persze nem azt mondom, hogy ez egy vitathatatlan forrás, igazából pont azért tettem fel a kérdést mert nem az...

Viszont az nettó hülyeség, hogy minden fajta ugyanannyit élhet.

Teljesen más a testfelépítése egy-egy kutyafajtának.

Ha extrém magas, a vérkeringési problémák miatt él keveset, ha meg mondjuk bull típusú, angol, vagy francia bulldog, akkor ezer más ok miatt.

2021. jan. 7. 11:48
 7/19 anonim ***** válasza:
95%

Nincs garancia a hosszú életre, de teljesen normális, ha 10-12 éves korig él egy berni.

Nézd meg a kennelek oldalán a nyugdíjas kutyák korát, vagy a már nem élő kutyák életkorát.

Az egészség sajnos már más kérdés. Nagytestű kutya, így a gerinctől a dp-n át a szívproblémáig sajnos minden jellemző a fajtára.

2021. jan. 7. 11:54
 8/19 anonim ***** válasza:
100%

Szia! Én bernis gazdi vagyok.

A fajta önmagában remek választás, de fontos hogy jó helyről vegyed, mert diszplázia veszélyeztetettek.

Valóban 6-8 éve ír a wiki, de az inkább 10-12 év.

Van egy ilyen mondás a köreinkben, hogy az első három év a kölyökkor, a második harmad idejében van egy csodás kutyád (3-6), és a harmadik harmadban (6-9) egy öreg kutyád van. 9 felett pedig minden év ajándék :)

Korábbi berni 10,5 évesen pusztult el.

2021. jan. 7. 12:01
 9/19 A kérdező kommentje:

#8. Köszi!

Hasznos, hogy leírtad a tapasztalatod...

Azt elárulod, hogy neked melyik kennelből volt a 10.5 éves kutyád, ha egyáltalán még aktív?

2021. jan. 7. 12:10
 10/19 anonim ***** válasza:
100%

Az a bernim, ha jól tudom, nem volt törzskönyve, legalábbis hozzánk már úgy került.

4-5 évesen hozta ki a szomszédunk egy menhelyről, ahova elviekben egy tenyésztő adta le, mert színhibás volt (gondolom szapinak neveznénk ma már) aztán hozzánk 1-2 év múlva került, mert a szomszédunknak sok volt a 3 kutya, a miénk pedig elpusztult.

A Bilber Ranch elég megosztó, de én inkább nem ajánlanám. Nekem is anno úgy adott egy kiskutyát, hogy tk nélkül ennyi, tk-val annyi...

Az Angyalosi kennelt követem Facebook-on, ő szimpatikusnak tűnik, illetve Venyim Gyöngye kennelből is láttam szép kutyusokat.

De a legjobb, ha valamelyik fajtacsoportban érdeklődsz.

(Pl. Bernipásztor kedvelők klubja! csoport facen)

2021. jan. 7. 12:21
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!