Berni pásztor meddig él, milyen az egészsége?
Nagyon tetszik a fajta... Puli mellé kéne egy nagyobb testű, kicsit nyugisabb kutya.
Az egyetlen bajom vele, hogy állítólag 6-8 évet él csak, ami nagyon kevés.
A pulink most 5 éves és csak úgy elrepült ez az idő, de tudom hogy még kétszer ennyi ideig fog élni és ez megnyugtató...
Ha 6 éves korában már meghalhat egy kutya, akkor már 3-4 éves korában gondolom jelen van az érzés, hogy “már túl vagyunk a felén”, “már csak 2 év”, stb.
Őszintén én nem értem, hogy minek olyan kutyafajtákat tenyészteni, melyek ennyire rövid életűek...
Vagy esetleg van rá esély, hogy 10-12 évet is él?
Az biztos, hogy én hajlandó vagyok akármennyit költeni tápra, meg rendesen mozgatom a kutyát, szóval ezen nem múlik.
Viszont, ha a berni tényleg csak ennyit él, akkor tudnátok ajánlani hasonló fajtát ami több ideig él?
A 6 év azért elég ritka, hogy olyan kevés ideig él.
Inkább ilyen 8-10 évnek mondanám az átlag életkorát.
#2. Nem. Általánosságban minél kisebb testű egy kutya, annál nagyobb az esély rá, hogy 15-16 évig élhet... Például a pulik, mudik, pumik gyakran megérik a 16-ot is.
A magas kutyák, hosszú lábakkal, azonban elég kevés ideig élnek.
Egy német dog, egy ír farkaskutya például jellemzően 6-7 évet él és 10 éves példány ritka mint a fehér holló. 15 éves meg egyszerűen nincs...
#5. Beírod googlebe, hogy “berni pásztor” kiadja, hogy “Várható élettartam: 6 – 8 év”.
Persze nem azt mondom, hogy ez egy vitathatatlan forrás, igazából pont azért tettem fel a kérdést mert nem az...
Viszont az nettó hülyeség, hogy minden fajta ugyanannyit élhet.
Teljesen más a testfelépítése egy-egy kutyafajtának.
Ha extrém magas, a vérkeringési problémák miatt él keveset, ha meg mondjuk bull típusú, angol, vagy francia bulldog, akkor ezer más ok miatt.
Nincs garancia a hosszú életre, de teljesen normális, ha 10-12 éves korig él egy berni.
Nézd meg a kennelek oldalán a nyugdíjas kutyák korát, vagy a már nem élő kutyák életkorát.
Az egészség sajnos már más kérdés. Nagytestű kutya, így a gerinctől a dp-n át a szívproblémáig sajnos minden jellemző a fajtára.
Szia! Én bernis gazdi vagyok.
A fajta önmagában remek választás, de fontos hogy jó helyről vegyed, mert diszplázia veszélyeztetettek.
Valóban 6-8 éve ír a wiki, de az inkább 10-12 év.
Van egy ilyen mondás a köreinkben, hogy az első három év a kölyökkor, a második harmad idejében van egy csodás kutyád (3-6), és a harmadik harmadban (6-9) egy öreg kutyád van. 9 felett pedig minden év ajándék :)
Korábbi berni 10,5 évesen pusztult el.
#8. Köszi!
Hasznos, hogy leírtad a tapasztalatod...
Azt elárulod, hogy neked melyik kennelből volt a 10.5 éves kutyád, ha egyáltalán még aktív?
Az a bernim, ha jól tudom, nem volt törzskönyve, legalábbis hozzánk már úgy került.
4-5 évesen hozta ki a szomszédunk egy menhelyről, ahova elviekben egy tenyésztő adta le, mert színhibás volt (gondolom szapinak neveznénk ma már) aztán hozzánk 1-2 év múlva került, mert a szomszédunknak sok volt a 3 kutya, a miénk pedig elpusztult.
A Bilber Ranch elég megosztó, de én inkább nem ajánlanám. Nekem is anno úgy adott egy kiskutyát, hogy tk nélkül ennyi, tk-val annyi...
Az Angyalosi kennelt követem Facebook-on, ő szimpatikusnak tűnik, illetve Venyim Gyöngye kennelből is láttam szép kutyusokat.
De a legjobb, ha valamelyik fajtacsoportban érdeklődsz.
(Pl. Bernipásztor kedvelők klubja! csoport facen)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!