Hogyan buntessem a 3,5 hónapos kutyámat, ha szabályt
szeg, hogy soha többet ne legyen hozzá kedve?
1/16 A kérdező kommentje:
Vagy ne ugasson feleslegesen. Most kezdem vele a klikkerezest, azzal esetleg lehet valamelyiket orvosolni? Ezek nagyon bosszantoak.
Egy kutya tanítása nem annyi, hogy egyszer megbünteted és kész. Ved figyelembe azt is, hogy kölyök. Fokozatosan lehet lenevelni a szerintünk rossz szokásokról, és ránevelni arra, amit szeretnénk. Kell némi hozzáértés is, hogy tudj a kutya fejével gondolkodni: a kérdésedből nem az jön le, hogy ez megvan. Következésképpen: ha megvannak már a kötelező oltásai, akkor menj el vele egy kutyaoviba, ahol segítenek neked is megtanulni, hogyan olvasd a kölyök jelzéseit és hogyan tudod azok alapján helyesen nevelni. A klikkerezés sem csodaszer, ha valaki nem jól csinálja, ráadásul az kifejezetten jutalmazás, tehát ellentmond a kérdésednek. mondjuk tény, jobb módszer a helyes viselkedést jutalmazni, mint csak a rosszat büntetni.
2021. jan. 5. 15:58
3/16 A kérdező kommentje:
Jelenleg nincs Kutyaovi, már elmentem volna vele. Most tanulom, próbálom megérteni, de ezekkel felduhit. Bántani nem akarom.
Alakíts ki egy tiltószót. Pl. Ne, Nem, Elég, stb.
Majd amikor rosszat csinál, mondd el a tiltószót és fogd meg a grabancánál fogva. Nem kell rángatni, meg verni, de legyen tisztában azzal, hogy nem kívánt viselkedést produkált.
Ha tisztában van a tiltószóval, akkor megvan a megoldás.
2021. jan. 5. 16:10
5/16 A kérdező kommentje:
Utolsó, köszönöm szépen a tippet. Meg egy kérdés. Egy nap alatt be lehet kondicionálni a kutyát klikkerre? Már oda is jön, ha klikkelek, figyel ra, pedig ma kezdtük. Esti setanal már használhatom, ha húz, hogy magam mellé hívom és ha szépen jön klikkelek és kapja a jutalonfalatot, vagy még korai és kell pár nap?
Klikkerrel én még nem dolgoztam, nem tudom, hogyan működik - utolsó voltam.
2021. jan. 5. 16:22
Én dolgoztam klikkerrel, és könyörgöm, olvass utána rendesen, rengeteg anyag van fent a neten erről. Először kondicionálni kell és az nem egy nap! Fokozatosan lehet vele haladni, és eleinte még nem tanításra használod. Ha rosszul csinálod, csak összezavarod vele a kutyát.
2021. jan. 5. 16:27
8/16 A kérdező kommentje:
Igen, tudom, hogy az elején kondicionálni kell, pont ezért kérdezem. Ma kezdtük, mai nap többször is csináltam. Olvastam, hogy több nap, csak azért kérdeztem, hogy lehet e ma már vele akár tanítani is, mert szépen figyel rá. De akkor még néhány napig csak kondicionálom. Kérlek arra válaszoljon, aki válaszol, amit kérdezek.
Ne klikkerezz magadtol mert ha nem jol csinalod, csak elrontod a dolgokat es kesobb azzal is kell foglalkozni, hogy helyrehozzanak mindent amit elrontottal. Klikkerezes egy technika, elobb kutya nelkul erdemes begyakorolni az utemet es a mozdulatot. A klikkerezes nem csak arrol szol, hogy a hangra odafigyel a kutya. Klikkerezni meg kell tanulni!
Amugy mi az, hogy nincs ovi? Amerre en jarkalok kutyazni, mindenhol latom, hogy mukodnek a kutyaiskolak. Szoval szerintem talalhatnal iskolat ha akarnal.
2021. jan. 5. 18:00
Meg egy dolgot nem art tudnos: a kutyad kolyok ... fokozatosan kell tanitani es nem szabad sokat varni tole. Te is elobb megtanultad az egyszeregyet es csak utana jottek az egyenletek.
Kiskutya feje nagyjabol 8 honapos kora korul lesz erett a komolyabb tanulasra ... nem veletlenul odaig csak ovi van, ahol inkabb a masik kutyakkal szocializalodas a lenyeg, nem a precizseg.
2021. jan. 5. 18:03
Kapcsolódó kérdések: