Hogyan tudtok egy dolog mellett dönteni, ha mindenki mást mond?
4 és fél hónapos a kutyám, barfozunk. Nagyon sokat olvastam utána, minden oldal azt írta hogy nagyon fontos szerepe van a csontoknak, és csont nélkül nem szabad barfozni. Illetve azt, hogy a legfontosabb a változatosság, és sokkal de sokkal jobb a kutyának a barf etetés, mint a táp. Mindenhol azt látom, hogy a táp a lusta gazdik etetési módszere, és hogy akit érdekli a kutyája az rászánja az időt, pénzt és energiát hogy barfozzon. Ma voltunk a dokinál, beszélgettünk, és azt mondta hogy nincs baj a barffal, de ő nem híve. Azt mondta, hogy a kutyának az a jó ha nem változatos az étrendje, mert az elronthatja a gyomrát, nem jó neki. Illetve azt, hogy a premium és szuperpremium tápokban semmi káros nincs, viszont olyan vitaminok vannak, amiket a barf étrendben nem kap meg. Azt is említette, hogy tojást és csontot ilyen korban ne adjunk neki, amit mi eddig naponta adtunk, mert külföldi oldalakon mindenhol azt írták, hogy ezek mehetnek. Szerinte lehet nagyon jó a barf, ha jól van csinálva, és azt mondta nem lát gondot a kutyával, nem sovány és nem is kövér, szépek a fogai, nincs vele baj. Azt mondta a mi döntésünk, lehet jól csinálni, de ő nem barf parti.
Nem tudom, mit csináljak. Ahány kutyatartó és ahány doki, annyi féle vélemény és én nem tudom, kinek higgyek. Az egyik doki esküszik a barfra és ajánlja, jobbnak tartja a tápnál, a másik meg nem híve és a tápot tartja jobbnak. Ti mi alapján döntöttetek?
Az alapján döntök, amiben hiszek. Én. Nem más. Úgy, ahogy Te is csinálod, hogy utána olvasol hiteles forrásokból, aztán egyszercsak kialakul egy véleményed, ami a sajátod (hiába nem vagy orvos) és amellett kiállsz ha látod, hogy az a jó a kutyádnak!
Ezek szerint már 2,5 hónapja barfoztok kb. Csináltass egy vérképet, nézd meg "belülről" is, hogy valóban minden rendben van-e! Szerintem csak így tudsz érdemben dönteni és mellékesen abszolút megértem a dilemmádat. Én is kölyköt nevelek és el sem tudom mondani, hogy az étkezésével kapcsolatban már mennyit olvastam, mennyit dilemmáztam és teszem ezt folyamatosan, mert nyilván a legjobban szeretném táplálni.
Le a kalappal az előtt is,aki főz a kutyájának! Olvastam itt gyakorin -lehet épp Te vagy az 8-as- hogy valaki minden reggel frissen főzi a (talán barna)rizses húst a kutyájának, ez annyiszor eszembe szokott jutni, hogy milyen fantasztikus...:) Mondjuk ilyen esetnél kíváncsi lennék mekkora a kutyus/mekkora a napi adag?
Mindenkinek jó táplálást kívánok, ki így ki úgy!:)
Az amstaff az anyatej utan rogton a nyershust meg husoscsontot eszi.... ugyh kicsit nevetseges,amit a dokid mond.
Erdekes modon a barfos kutyak izmosabbak meg tovabb birjak a sportolast is....
A barf nagyon aranyos etetési módszer hobbi, családi kutyáknak. Arra jó, hogy a kutya elheverésszen a kanapén vagy körbe kocogja a kertet.
De nem jó sportkutyáknak! Aki komolyabb fizikai terhelést ad a kutyájának, nem barfozik (illetve ez nem teljesen igaz, sajnos néhányan barfoznak)! Persze, a szőre nagyon szép csillogó lesz a kutyának, de az is biztos, hogy sántítani fog, hogy nem nem lesz rendben a fejlődése. Pláne kölyökkortól teljesen el lehet vele rontani a kutyát egy életre!
Egyébként csak egy példa: vannak olyan sportkutya tenyésztők, akik a szerződésbe beleírják, hogy megtiltják a barfot a tőlük vett kutyáknál. Ez sem véletlen!
Nagyon sok ilyen dilemma van, ekkor a megérzésekre kell hallgatni.
Én táppal etetek, jelenleg erre van keret, de nagyon szimpatikus a BARF (és a Prey is).
Nekem meg olyan nemzetközi sikereket elért sportkutyás ismerőseim vannak, akik barfoznak és bár sokan ellenzik, olyanok is vannak, akik reggel táppal, este hússal/belsőséggel(vagy fordítva) etetnek, a kutyáik pedig egészségesek és fittek-ők egyébként inkább tenyésztők.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!