Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Honnan, hogyan szabad, illetve...

Honnan, hogyan szabad, illetve érdemes kutyát venni?

Figyelt kérdés

Egy ideje eldöntöttem, hogy szeretnék egy kutyát venni. Lakásba lenne, viszont lenne időm foglalkozni vele, erre való tekintettel nézelődtem.

A mopsz és illetve a francia bulldog volt a két nyerő, rég óta kedvelem ezeket a fajtákat, de sose jutottam el addig, hogy ténylegesen szeretnék egyet.

Tisztában vagyok vele, hogy a francia bulldog nagyon nem olcsó mulatság, legalábbis drágább mint a mopsz.

Rengeteg helyen próbáltam utána járni hogy honnan/hogyan érdemes, de nem igazán tudtam kijönni a rengeteg különféle válaszból.

Vagyonokat azért nem szeretnék költeni rá, mert számomra nem igazán tényező az, hogy az apja háromszoros díjnyertes kutya, illetve hogy a fajta összes jellegzetessége tökéletesen jellemző legyen rá (pl. mopsz farkában a két tökéletes kunkorodás, vagy homlokán a ráncok kiadják a kínai jeleket). Ne értsetek félre, nem azt mondom hogy ezek jelentéktelen dolgok, csak jelenleg nem vagyok egyetem mellett olyan anyagi helyzetben hogy ilyen részleteket meg tudjak fizetni. Az egyetlen dolog ami aggaszt, az a kutya egészsége. Nem lenne szívem azon spórolni, hogy ő majd egy életen át szenvedjen mert haszonéhes szaporítót fogok ki eladóként aki nemtörődöm módon foglalkozik ezzel. A kutya egészségét szem előtt tartva félek nem kennelből vásárolni.

A problémám viszont az, hogy kennelbe még mopszot sem valószínű hogy kapok 100 ezerért vagy alatta, frenchieről ne is beszéljünk. Annál többet sajnos viszont nem tudok érte kifizetni.

Fajtamentőket nézegettem, nem igazán találtam.

Számomra nem fontos a a szigorú fajtatisztaság, nem szeretném kevésbé a kutyát ha pl. nem tisztán mopsz vagy francia bulldog hanem valami más vonal is van benne, kinézetre viszont olyan.

Így marad a menhely, vagy magánszemély. Menhelytől azért félek, mert ugye ott elég esélyes, hogy egészségügyileg gyenge/nem szocializált kutya van, amivel első kutyás tulajként nem feltétlenül tudok megbírkózni.

A kérdésem az, amiben bizonytalan vagyok, hogy merjek e nézelődni magánszemélyeknél? Teszem azt egy családnak van egy szép mopsza, aminek lesz x kiskutyájuk, amit ők nem tudnak megtartani, így hát meghirdetik. Nem törzskönyvezetty tehát (ha jól értelmezem ezeket a szakszavakat) csak fajtatiszta jellegű. De viszont szép kiskutyusok egészséges szülőktől. Létezhet ilyen vagy csak én vagyok túl optimista? Láttam eladóakat 100 ezer körül, volt amin a hirdetésnél is látszott hogy egy igénytelen szaporító, egy olyat pedig sosem támogatnék, de voltak igényes hirdetések, szép kiskutyákkal, képpel az apáról és anyáról. Nyilván személyesen elmegyek, fény derül sok dologra, tényleg csak egyszeri kicsinyei születtek a szukának, vagy egy szaporító az illető, ott is eldől sokminden.

Annyi a kérdés viszont hogy szabad e ilyennel próbálkozni? Mennyi az esélye hogy egészséges kutyust fogok venni?

Nem vagyok szakértő a legkevésbé sem, tehát légyszi segító szándékkal válaszoljatok, nem kioktatás gyanánt, hisz én is tudom hogy ez egy hozzá nem értő ember perspektívája.

Kicsit hosszúra sikeredett, de köszi aki elolvasta, és mégnagyobb köszönet annak aki segít is válaszával :)

2020. dec. 14. 00:34
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
94%

Most nincs 100.000nél több pénzed egy kutyára. Ez teljesen ok, de akkor miért MOST kell a kutya? Nem érne rá fél év múlva, mire összegyűjtesz még 100.000-et, hiszen úgyis a társad lesz tizen évig?

Miért a vételáron akarsz spórolni, amikor az állatorvosi költségek, meg a lelkiimeretfurdalásod sokkal nagyobb lesz, ha beteg kutyát sikerül vásárolnod? Mert legtöbb fajtánál nem tolom annyira a tenyésztőket, de a mopsz és a francia bulldog annyira beteges fajták, hogy még a tenyésztők is tele vannak allergiás és más problémás egyedekkel, ezért kell jól választani ott is. Akkor egy random szülőpár alomjáról meg ne is beszéljünk.

Vegyél JÓ tenyésztőtől x idő múlva, amikor lesz rá pénzed. Lehet soknak tűnik egyben a 150-250 ezer, de amikor nem kap majd levegőt a kutyád, meg feleennyibe fognk kerülni a gyógyszerei és gyógytápjai, nem tudom mivel jártál volna jobban.

Én a menhelyt nem javaslom, már csak azért sem, mert az ilyen fajtajellegű állatokra ÓRIÁSI a kereslet, egyszerre jelentkeznek 200-an egy kutyáért, sokszor feldolgozásra sem kerülnek a levelek, mire meg van a gazdi... (Tapasztalat). Érdemes csoportokba belépni, fajtacsopikba és esetleg magánszemélytől örökbefogadni.

De! Kezdő kutyásként nem feltétlenül jó ötlet egy felnőtt kutyát berögzült viselkedéssel, szokásokkal magadhoz venni, mert neked kell majd igazodnod hozzá, hiszen félsz majd határozott és erős kezű lenni.

Plusz a menhelyi kutyát 99%-ban szaporítósok, vagyis lehet ingyen lesz a kutya, de állatorvosi költségei tuti lesznek. (Persze, nem minden menhelyi kutyára igaz ez, de ne felejtkezzünk meg arról, hogy milyen fajtáról van szó)

- egy szó mint száz, mindenkinek más a véleménye, más a tapasztalata, egy csajszinak itt gyk-n rengeteg mopsza volt már, egyse tenyésztős még is kutyabajuk sem volt, és rendesen rácsodálkozott, hogy mennyire le van húzva itt egészségügyileg ez a fajta

- "szapis" kutya is lehet egészséges, ez nem szabály, hogy tuti baja lesz. Az esély nagyobb, de sosem 100% és elvben mindenki mocsmos undorító szaporító, aki tk nélkül ad el kölyöket, de aki a szukájára rá tesz egy kant, mert kiskutyázni akar, és aztán eladja őket, mert mit csináljon 6 kölyökkel, az nem egy maffiavezér, csak egy tájékozatlan, naiv ember. Elviekben ha mindenki csak menhelyről és tenyésztőtől venné kutyát, megszűnne a szaporító mint fogalom, viszont itt nem a kereslet miatt van kínálat, hanem a tájékozatlanság, és a rossz felfogás miatt. Tehát "szapitól" is vehetsz egészséges kutyát, és nem egy tk-s kutyát ismerek, aki diszpláziás (erre fogékony fajtából), allergiás, meg mindenféle szervi bajjal küszködik (ami nem fajtajellegből adódik) mindezekre súlyosan veszélyeztetett a fajta.

-> Gyűjts pénzt és vegyél tenyésztőtől

-> vagy fogadj örökbe menhelyeől KISKUTYÁT, de ne keresd a fajtát

2020. dec. 14. 09:59
 12/26 anonim ***** válasza:
100%

Ha ragaszkodsz ezekhez a fajtákhoz, inkább gyűjts tenyésztőre, és ne a vételáron spórolj. Sajnos ők betegeskedő, elrontott fajták, így nagyon nem mindegy honnan vannak.

Nem akarok senkit lebeszélni a mentett kutyákról, nekem is mentettem van, de nem ilyen jellegű, és egészséges, mint a makk, de az áltlad kinézett fajtákkal nem kísérleteznék.

Ha lebeszélhető vagy róluk, én javasolnám, hogy gondold át, mennyi kereted lenne rendszeresen a kutyára, és úgy válassz, hogy ebbe lehetőleg beleférj, ne az legyen, hogy 1-2 éven belül jön egy nagy egészségügyi kiadás, aztán a kutyának mennie kell, mert nem tudod kifizetni.

2020. dec. 14. 11:25
 13/26 anonim ***** válasza:
83%

Magánszemély = szaporító. Innentől kezdve, ha te nem tiszteled, szereted a fajtát, inkább ne tarts ilyen kutyát! (Se semmilyet!)

Igen, menhelyről nem biztos, hogy egészséges, jó kutyát kapsz. De onnan mentesz! Tenyésztőtől jó esélyjel jó kutyát kapsz, de az drága.

Viszont szaporítót pénzelve ezt támogatod. Mindegy milyen cuki-muki volt az eladó...

[link]

2020. dec. 14. 11:42
 14/26 anonim ***** válasza:
100%
MEOE már nincs, MEOESZ van...
2020. dec. 14. 12:39
 15/26 anonim ***** válasza:
92%

Bulldogban tudok segíteni.

Drága, és igen problémás. Tehát ha tenyésztőtől is veszed a kutyát, akkor is fel kell arra készülni, hogy gerinc illetve patellaprobléma. Ezek műtéti költsége alsó hangon is 200ezertől felfelé.

És akkor ott van még a szűk orrnyílás, a megnyúlt lágyszájpad, allergia. Ezekre sem ad egyik tenyésztő sem garanciát.

Kedves kis család szép kutyusokkal. Hagyjuk. Szapik ugyanúgy

Menhely. Menhelyre nem a tenyésztős kutyák kerülnek. Szóval igen, szapis kutyák, egészségügyileg bármire fel kell készülni, plusz ugye az ő batyujukban már lehet rossz tapasztalat, félelem bizalmatlanság.

Én azt javaslom, hogyha belefér, akkor próbáld ki az ideiglenes befogadást.

2020. dec. 14. 14:31
 16/26 A kérdező kommentje:

Akkor tegyük fel hogy a tenyésztőt/kennelt választom.

Ebben a témában is kicsit el vagyok tévedve:

Beírom netre hogy "mopsz kennel", kiad pár találatot aminek az oldalán igazából semmi érdemi információt nem találok, nemhogy árat, vagy képet a kiskutyáikról. Először is mi a különbség a kennel és tenyésztő közt? A tenyésztő magánszemély, aki otthon, akár másodállásként csinálja? Nem igazán tudtam rájönni a különbségre.

És mivel árakat nem tudtam, itt is ködös, hogy valójában mennyit kell kiadni rá. Itt szeretnék most személyes tapasztalatot attól akinek van, hogy ha vett mopsz kölyköt kennelből/tenyésztőtől, mennyiért vette?

Nyilván írták itt valakik, hogy 100-250e között, de azért ez elég nagy spektrum, hiszem ha 120 ezer mondjuk, az nem fájna igazán, azt meg tudom engedni, de 250-re már nem biztos hogy ezt mondanám.

Illetve akkor hogy is tudom felvenni velük a kapcsolatot? Debrecen környéki kennel/tenyésztő lenne jó, ha tud valaki. Vagy ez ismeretségi alapon működik? Mert mint mondtam volt ahol kapcsolatot/telószámot se találtam nem hogy árakat, és képeket az almokról.

2020. dec. 14. 19:09
 17/26 A kérdező kommentje:

A MyLittleGiant kennel oldalán találtam mopszokat, ár ott sincs, de legalább meg lehet nézni őket, a gond viszont az, hogy nagyon kevés ivartalanított van hobby célra. A zöme kiállításra/tenyészetre van feltéve, ami minőségibb vérvonal, szebb, fajtára jellemzőbb küllem, ergó sokkal drágábbak mint pl. az a kiskutya amit találtam ott hobby célra, ivartalanítva hirdetve.

Ja, mellesleg ez a kennel kb. az ország másik oldalán van, ezért kéne valami közelebbi.

2020. dec. 14. 19:14
 18/26 anonim ***** válasza:
100%

A tenyésztő az az ember aki üzemelteti a kennelt. Amolyan vállalkozó - cég jellegű a kapcsolat.

Árat nem írnak ki, telefonon kell érdeklődni, hogy mikor lesz alom, és milyen árkategoriában. Mivel almon belül is eltérhetnek az értékek.

Itt leírták, hogy hol találsz igazi tenyésztőket (MEOESZ, ha jól írom), ott listázva vannak a tenyésztők név, kennelnév, fajta, település szerint és elérhetőséget is kellene tudnod találni hozzájuk.

2020. dec. 14. 19:16
 19/26 anonim ***** válasza:
100%
Árat sehol nem fogsz találni, mert az esetek többségében kölykönként változó. Az ár amit megadtak attól függ milyen párosításról van szó. Neves szülök kölykei amik kiállítási célra vannak azok busás áron kelnek el, kevésbé nyertes szülök kölykei olcsóbbak. A tenyésztó vezeti a kennelt, ez a kettő dolog egybe tartozik. Érdemes Facebook-on keresni, sokan csak ott tevékenykednek mert egy saját oldal karbantartása időigényesebb. Helyben nem biztos hogy találni fogsz, lehet hogy utazni kell érte, mert nincs minden sarkon tenyésztő. Árat akkor kapsz, ha írsz nekik egy levelet, hogy te ez meg ez a személy vagy, ilyen körülmények mellé keresel kutyát, nem kiállítás a célod, csak hobby kutyatartás, ajánlaná-e neked a fajtát. Miután elkezdtek beszélgetni finoman rákérdezhetsz, hogy van-e a számodra megfelelő kölyök, esetleg foglalózni kell vagy várni, és hogy ha van akkor az ő tenyészetében mennyibe kerülne az adott kiskutya. A lényeg hogy ne az árra menj rá, mert megértem hogy fontos, de ne ez legyen az egyetlen ami érdekel, mert ez negatívan jön le a tenyésztőnek. Ha a beszélgetés után kiderül hogy túl drága, akkor sem kell feltétlen megvenned, de inkább ne az árra hivatkozz amikor lemondod a kölyköt. Én úgy írtam rá tenyésztőkre hogy tetszik a fajta, ilyen körülmények közé szeretném, de még nem aktuális csak érdeklődöm. Kedvesek voltak, megértettek, segítettek, az árat is megadták. Én azzal zártam le a beszélgetést, hogy a jövőben ha aktuális lesz a téma akkor ismét jelentkezem.
2020. dec. 14. 19:20
 20/26 anonim ***** válasza:
100%
Francia bulldoghoz egyébkébt a FRANCIA BULLDOG nevű fb csoportot ajánlom, ott csak tenyésztők vannak, szaporítót azonnal tiltanak. Készségesen segítenek és van egy listájuk kb az összes magyar tenyésztőről, van vagy 50 felsorolva ha nem több, csak van valami a közeledben ami megfelel.
2020. dec. 14. 19:23
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!