Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Honnan, hogyan szabad, illetve...

Honnan, hogyan szabad, illetve érdemes kutyát venni?

Figyelt kérdés

Egy ideje eldöntöttem, hogy szeretnék egy kutyát venni. Lakásba lenne, viszont lenne időm foglalkozni vele, erre való tekintettel nézelődtem.

A mopsz és illetve a francia bulldog volt a két nyerő, rég óta kedvelem ezeket a fajtákat, de sose jutottam el addig, hogy ténylegesen szeretnék egyet.

Tisztában vagyok vele, hogy a francia bulldog nagyon nem olcsó mulatság, legalábbis drágább mint a mopsz.

Rengeteg helyen próbáltam utána járni hogy honnan/hogyan érdemes, de nem igazán tudtam kijönni a rengeteg különféle válaszból.

Vagyonokat azért nem szeretnék költeni rá, mert számomra nem igazán tényező az, hogy az apja háromszoros díjnyertes kutya, illetve hogy a fajta összes jellegzetessége tökéletesen jellemző legyen rá (pl. mopsz farkában a két tökéletes kunkorodás, vagy homlokán a ráncok kiadják a kínai jeleket). Ne értsetek félre, nem azt mondom hogy ezek jelentéktelen dolgok, csak jelenleg nem vagyok egyetem mellett olyan anyagi helyzetben hogy ilyen részleteket meg tudjak fizetni. Az egyetlen dolog ami aggaszt, az a kutya egészsége. Nem lenne szívem azon spórolni, hogy ő majd egy életen át szenvedjen mert haszonéhes szaporítót fogok ki eladóként aki nemtörődöm módon foglalkozik ezzel. A kutya egészségét szem előtt tartva félek nem kennelből vásárolni.

A problémám viszont az, hogy kennelbe még mopszot sem valószínű hogy kapok 100 ezerért vagy alatta, frenchieről ne is beszéljünk. Annál többet sajnos viszont nem tudok érte kifizetni.

Fajtamentőket nézegettem, nem igazán találtam.

Számomra nem fontos a a szigorú fajtatisztaság, nem szeretném kevésbé a kutyát ha pl. nem tisztán mopsz vagy francia bulldog hanem valami más vonal is van benne, kinézetre viszont olyan.

Így marad a menhely, vagy magánszemély. Menhelytől azért félek, mert ugye ott elég esélyes, hogy egészségügyileg gyenge/nem szocializált kutya van, amivel első kutyás tulajként nem feltétlenül tudok megbírkózni.

A kérdésem az, amiben bizonytalan vagyok, hogy merjek e nézelődni magánszemélyeknél? Teszem azt egy családnak van egy szép mopsza, aminek lesz x kiskutyájuk, amit ők nem tudnak megtartani, így hát meghirdetik. Nem törzskönyvezetty tehát (ha jól értelmezem ezeket a szakszavakat) csak fajtatiszta jellegű. De viszont szép kiskutyusok egészséges szülőktől. Létezhet ilyen vagy csak én vagyok túl optimista? Láttam eladóakat 100 ezer körül, volt amin a hirdetésnél is látszott hogy egy igénytelen szaporító, egy olyat pedig sosem támogatnék, de voltak igényes hirdetések, szép kiskutyákkal, képpel az apáról és anyáról. Nyilván személyesen elmegyek, fény derül sok dologra, tényleg csak egyszeri kicsinyei születtek a szukának, vagy egy szaporító az illető, ott is eldől sokminden.

Annyi a kérdés viszont hogy szabad e ilyennel próbálkozni? Mennyi az esélye hogy egészséges kutyust fogok venni?

Nem vagyok szakértő a legkevésbé sem, tehát légyszi segító szándékkal válaszoljatok, nem kioktatás gyanánt, hisz én is tudom hogy ez egy hozzá nem értő ember perspektívája.

Kicsit hosszúra sikeredett, de köszi aki elolvasta, és mégnagyobb köszönet annak aki segít is válaszával :)

2020. dec. 14. 00:34
1 2 3
 1/26 anonim ***** válasza:
100%
2020. dec. 14. 00:41
 2/26 anonim ***** válasza:
77%

Tökmindegy hogy szaporítótól vagy magánszemélytől veszed, a magánszemély is szaporító ha lehoz egy almot. Te sem leszel sztárséf ha főzöl egy ebédet. Vagy jó lesz, vagy nem.

A magánszemély sem csináltat szűréseket a szülőknél, ahogy a szaporító sem, csak összerakja a szülőket bárminemű szaktudás nélkül.

Az ember vagy megadja az árát egy rendes tenyésztőnek, ha meg nem akarja vagy nem tudja, akkor marad a menhely, és egy akármilyen kutya. Mind ugyanolyan értékes és mind ugyanannyi szeretetet tud adni. Plusz a mentettek hálásabbak is.

A menhelyeken megfigyelik és kiismerik a kutyákat mielőtt örökbe adják, mindent elmondanak róluk. Hogy melyiknek milyen a személyisége és ha valamelyiknek van valami betegsége, arról is tájékoztatnak, már csak a kutya érdekében is.

2020. dec. 14. 00:44
 3/26 anonim ***** válasza:
90%

"Így marad a menhely, vagy magánszemély. Menhelytől azért félek, mert ugye ott elég esélyes, hogy egészségügyileg gyenge/nem szocializált kutya van, amivel első kutyás tulajként nem feltétlenül tudok megbírkózni."

Ám bár az eredeti kérdésre nem tudok válaszolni, de ez nem feltétlen igaz, mert ott is van olyan, hogy kölyökkutyák tömkelege van ott, így szerintem érdemes lenne körbe nézned a környező állatmenhelyek kínálatából, a legtöbben felszokták tölteni a netre is milyen kutyusok vannak, de egyszerűbb, ha elmész. Azt, hogy mopsz/bulldog félét mennyire fogsz találni kölyökként, nem tudom. Viszont ha találsz ilyet nagyobba, és problémák akadnának a viselkedésében, akkor például azt a pénzt, amit elköltöttél volna új kutyusra, eltudod a menhelyi kutyusra költeni úgy, hogy tanácsokat kérsz egy szakembertől.

Persze egyébként nem akarlak teljesen lebeszélni a vásárlásról, csak ötletnek írtam le, és lehet be se jönne, mert nem találsz menhelyen olyan kutyust, ami tetszik. :)

2020. dec. 14. 00:44
 4/26 anonim ***** válasza:
59%

Segitő szándékkal irom: MENHELYről hozz el egy mopszot vagy francia bulldogot. Fajtamentok is vannak.

Amit szaporitótól vennél, vagy akár tenyésztőtől, ugynúgy lehet antiszocializált vagy beteg.

Egy barátom mestrtenyésztőtől vett németjuhászt, a MEOE adta neki a cimet, és sikeresen vett egy génhibás diszpláziás, idegbeteg kölyköt, amiről 1,5 évesen derült ki, hogy fizikailag beteg, aztán pár hónappal később be is csavarodott. Visszakapta a pénzt, de a sirás a kedvenc miatt, Ismétlem, MEOE adta neki a tenyésztő nevét és cimét. Szóval inkább hozz el egy mentett kutyát. Ugyanakkora az esélyed jó kutyát kapni.

2020. dec. 14. 00:46
 5/26 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat.

Azt szűröm le hogy akkor érdemes lenne menhelyen körülnézni.

Akkor kábé ugyanolyan sanszos menhelyről egészséges kutyák kihozni mint szaporítótól venni?

Abszolút nem vagyok a menhelyi kutya ellen, csak abban kételkedtem, hogy mennyire találnék frenchie/mopsz jellegű kutyát, lehetőleg kölyökkutyust. Nem tudom mennyire elterjedt fajták ezek itthon, nem sokat láttam.

Szerintetek találnék ilyet menhelyen is?

2020. dec. 14. 01:00
 6/26 anonim ***** válasza:
89%

Életem összes kutyája mentett volt elvből, soha egyiknek sem volt semmi baja.

A mopsz nagyon gyakori, és a mopsz keverékek is, vannak bőven menhelyeken.

2020. dec. 14. 01:19
 7/26 anonim ***** válasza:
94%

Plusz infó a szaporítós vonalhoz: a "neten vannak képek anyuról-apuról jajdeszép" jellemzően mind kamukép. Vagyis anyu-apu létezik, talán meg is mutatják, de a te kutyád szülei nem ők lesznek, hanem az évi háromszori ellőgép a hátsó kerti ketrecből, akit nem fognak neked megmutatni.

Az ilyen "gazda összerakja a szomszéd kutyával" jellegű viszonylag ellenőrizhető kutya nem fog százezerbe kerülni, és a genetikai betegségek itt is befigyelhetnek, pláne, hogy beteges fajtákat néztél ki.

2020. dec. 14. 01:49
 8/26 anonim ***** válasza:
80%
Azért azt ne feledjük el, hogy a menhelyi kutyák nem a tenyésztőktől kerülnek oda, tehát az egészségük és az idegrendszerük ugyan úgy lutri.
2020. dec. 14. 06:27
 9/26 anonim válasza:
78%
Menhelyi állatok a leghálásabbak! Legyen az kutya, cica, bármi.
2020. dec. 14. 07:35
 10/26 anonim ***** válasza:
88%

Szerintem ilyen esetben érdemesebb lenne menhelyről egy szimpatikus keveréket hozni, vagy várni és spórolni egy fajtatiszta, felelős tenyésztőtől származó kutyára. Azt azért még hozzátenném, hogy mivel ezek divatfajták, tenyésztők között is nagyon meg kell nézni, hogy kitől veszed, mert jelen pillanatban a kennelnév kiváltása csak pénz kérdése, nagyon sokan tenyésztenek (főleg ugye divatfajtákat) a meoe égisze alatt, akik nem, hogy nem értenek hozzá, de még direktbe át is ejtenek a lovon. Szóval óvatosnak kell lenni. A másik meg, hogy ezek a fajták testfelépítésükből adódóan nem igazán tudnak száz százalékig egészségesek lenni, az állatorvosi költségeik és az egyéb dolgaik így is többe kerülnek, mint egy más kutyának.

[link]

Ezen az oldalon országosan tudsz menhelyi kutyusokat keresni, akikből remek társ válhat, nem feltétlenül traumatizált az összes. Első kutyásként alapból javasolt egy kutyaiskola felkeresése, és minden kutyát nevelni kell, mindegyikkel vannak problémák az elején. Egy kölyökkel meg sokszor nehezebb is saját meglátásom szerint. Ne ragaszkodj a kinézethez, egy jellemében hozzád illő kutyával sokkal egyszerűbb az élet, és úgyis a sajátodat fogod a legszebbnek látni, legyen bármilyen.

2020. dec. 14. 08:52
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!