Örökbeadnám a kiskutyám. Mit tegyek?
Csak menhelyre ne! A legtöbb kisállatnak ott nagyon rossz sorsa lesz.
Próbálj neki gazdit keresni, ismeretségi körben először, ha ez nem megy, akkor netes portálon.
Oltásai megvannak? Ha nincs, az baj, ha hiányzik neki, úgy add örökbe, hogy a gazdija vállalja, illetve ivartalaníttasd, 6 hónaposan már lehet.. ne szaporítsunk, így is sok árva van.
Nem volt felelős döntés, az biztos, de még mindig jobb szerető gazdát találni neki, mint utcára tenni.
Kölyök még, tehát aktív, valószínű, hogy ez alább fog hagyni.
Nevelni kell. Nem egyszerű, de lehet. Tanítani. Sok türelem.
Milyen fajta a kiskutya?
Én is tartottam panelban kutyát, voltak nehézségek, nem mondom, hogy nem okozott bosszúságot, de nagyon szerettem. 12 évet élt.
Nem baj, hogy nem fajtatiszta.
Csak azért kérdeztem, hogy nagyjából milyen lehet.
Intelligensnek mondhatók, könnyen taníthatók, viszont valóban energikusak.
Tudom, hogy sok foglalkozást igényel, de reggel és este biztos van 15 percet, hogy levidd a tömb elé egy rövid sétára vagy a dolgát végezni. Ez az idő még neked is jó lehet a levegőn.
Tanulás mellett is szerintem szakítható délután idő arra, hogy kicsit többet legyen kint. Ha le van fárasztva nyugodtabb is.
"még mindig jobb szerető gazdát találni neki, mint utcára tenni."
De utcára rakni tilos és törvénysértés! Menhely nem veszi be gazdától, annyira tele van mindegyik! Gyepin pedig gazda által leadott kutya azonnal altatható! Egy neveletlen, a kevés foglalkozás és elhanyagolás miatt frusztrált kamasz kutyáért pedig nem fognak tolongani!
De ha "örökbe is adnád" (bár ez nem örökbe adás, hanem egyszerű lepasszolás, eldobás), mégis mivel garantálnád, hogy jó helye lesz a következő 10-15 évben? Hogy nem tartják láncon-moslékon? Nem kötik ki egy fához és hagyják ott? Vagy ne adj isten, nem altatják le? Szerződést iratnál? Nyomon követnéd az életét sok éven át?
És ha rossz helyre passzoltad le, mit teszel? Ha az ismerősödék teljesen elhanyagolják? Már nem fog érdekelni, mert már nem a te dolgod lesz? Gondolom ez lesz, ha pár hónap után meguntad szerencsétlent.
(Na pont ezért nem való a tini csitrik 90%-nak az állat. Mert csak hisztiznek, de felelősség tudat, kötelességtudat már nincs bennük.)
Persze ha te alkalmatlan vagy a kutyatartásra, mindenképp keress neki másik helyet, egy jobb gazdát! Csak többé ne tarts állatot! Soha! Gyereket se kéne vállalnia az ilyennek.
Én 22 éves vagyok, végzős egyetemista, és részben átérzem a helyzeted. Nekem igazából nem azzal van a bajom, hogy a régi életem hiányzik, hanem rengetegszer azt éreztem (főleg mikor még kisebb volt, mostmár 1 éves), hogy nem jól csinálom. Szerintem a legjobban a szülés utáni depresszióhoz hasonlítható ez az érzés, mindent próbáltam a legjobban csinálni, mégis néha úgy éreztem, hogy nem megy és csak mindent elrontok. (Gondolok itt főleg a nevelésére.) Az én befogadott kutyusom durván hiperaktív, tényleg szószerint lefáraszthatatlan, pedig hétvégén mind a két napon kutyaiskolába járunk, utána pedig 15-20 kilómétereket túrázunk, hétköznap heti 1-2 alkalommal napköziben van, illetve minden este lent vagyunk vele 2 órát.
Alapvetően szerintem nem arra kell gondolnod, hogy nincs időd a régi hobbidra, hanem arra, hogy van egy új hobbid. Próbálj meg pozitívan hozzáállni, menj a barátaiddal kirándulni, vigyétek a kutyát, nagyon jól fogjátok magatokat érezni. Ráadásul a környékbeli kutyásokkal új barátságokat köthetsz. Lehet új hobbi akár dogdancing, vagy az agility, hidd el a mai világban rengeteg lehetőséged van kutyás hobbikra, minden csak hozzáállás kérdése. Nem biztos, hogy ragaszkodni kell a régi dolgokhoz, próbálj ki nyugodtan új dolgokat.
Hidd el, az én életem is teljesen megváltozott mióta kutyám van, de én ezt is nagyon élvezem. És pontosan tudom, hogy nagyon nehéz egy kölyök kutyával, de hidd el, szép lassan meg lesz az eredménye a rengeteg foglalkozásnak és időnek amit rászánsz, és a végén lesz egy csodálatos, okos kiskutyád, akinek csak is te vagy a mindene.
Szuleid nem tudjak vinni?
Unatkozo szomszedok nincsenek,akik viszik setalni? Jatszani?
Neked egy oreg kb 9-10 eves nagytestu szeles kutyat kellett volna orokbefogadni. Azok mar kevesebbet akarnak futni stb. Konnyebben tanul jutfalatra,nem pisi kakil a lakasba.
A kutyak meghatarozott energiaszinttel szuletnek. Felnottet kellett volna hoznod,oreget,akin latjatok,h nem energikus.
En se akartam lutrit,igy felnott kutyat kerestem a tenyesztoknel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!