Ha mindenhol kötelező a póráz, hogy játszik, mozog eleget egy kutya?
Poraz nelkuli setaltatas alapfeltetele, hogy a gazni elorelatoan viselkedik:
-ha gyorsan kozeledik egy futo/kerekparos, akkor behivja a kutyát es megfogja amig a sportolo elhalad
-ha kirandulo/gombaszedo jon az uton, akkor is jobb magunkhoz hivni a kutyát
-ha ismeretlen kutyas kozeleg, akkor meg plane be kell hivni a kutyát es nem osszeengedni hiszen messzirol nem tudonk beavatkozni ha valami baj van
Szoval minden esetben amikor találkozol valakivel es el van engedve a kutya, akkor magunkhoz kell hivni a negylabu baratunkat es kesobb ujra el lehet engedni.
Meg persze szamitani kell vadon elo allatokra vagy koborlo kutyákra is, ilyenkor is csak akkor uralhatjuk a helyzetet ha a kutya kézben van.
Én az előző kutyámmal úgy sétáltam, hogy amíg kiértünk a forgalmas utakról, utcákról, addig pórázon volt, és amikor odaértünk a mezőre, akkor elengedtem. 20 méteres körzetemben volt mindig, első szóra visszajött. Haverommal sétáltattuk a kutyáinkat mindig, és sokszor előfordult hogy odajott hozzánk egy random kutya, mi meg ott álltunk vele 5 percet mire a gazdi utolérte a kutyát (bár olyan is volt, hogy kóbor kutya követett minket több utcán át). Úgy sosem engedném el a kutyám forgalmas területen, hogy nem 100%-osan behívható, mert magát is veszélyeztetné és másokat is. A mostani kutyám még nem teljesen behívható, ezért sehol nem engedem el. Az elmúlt 3 napban kétszer is megzavarták a sétánkat póráz nélküli kutyák. Az elsőnél egy idősebb nő mászkált egy füves placcon, egyik kezében cigi másikban telefon, egy kis fehér bichon meg mászkált össze vissza, de a nő azt se tudta merre. Szerencsére nem jött olyan közel, de megzavarta a sétát mert kizökkentette a kutyámat. Ha közelebb jött volna, beszólok a nőnek. Ma pedig egy kis beagle-juhász keverék futott oda hozzánk, nagyon cuki volt, játszott volna a kutyámmal, tényleg aranyos volt és mentek is tovább úgyhogy nem szóltam, de azért lehetne kicsit körültekintőbb sok gazda. Az egy dolog hogy mások sétáit zavarják, de vannak olyan kutyák akik aggresszívak és veszélyt jelentenek más kutyákra, tehát ha odaengedik a szabadon sétáló kutyájukat egy pórázon lévő aggresszívhoz, akkor veszélyeztetik az életét. Az a szerencse hogy ez fordítva elég ritka, aggresszív kutyákat nem szoktak elengedni, legalábbis én nem találkoztam még ilyennel.
Egy szó mint száz, akkor senki nem fog rádszólni, ha nem zavarsz másokat. Ha behívható a kutyád, akkor igazából olyan, mintha pórázon lenne, mert ugyanúgy ott marad melletted ha hívod.
Kérdező, egyfelől jogszabály kötelez a pórázhasználatra, más kérdés, hogy nem nagyon ellenőrzik, de a bírságon kívül nagyobb baj is lehet belőle, ha nem használsz pórázt ott, ahol kötelező.
Egy kezemen meg tudom számolni, hány behívható kutyát ismerek, pedig sok kutya él a környéken, ahol lakom, van, aki kutyaiskolába is jár(t), mégis alkalmi süket a kutyája.
Nekem mentett kutyám van, vannak dolgok, amiket más kutyáktól nem szeret, aki póráz nélkül sétáltatja a behívhatatlan kutyáját, az meg rám akad ki, ha az ő szemtelen kutyája odarohan az enyémhez, és az enyém nem fogadja kitörő örömmel, hanem rámordul.
Elkerített kutyafuttatóban lehet póráz nélkül a kutya, ott lehet más kutyákkal is bandázni, játszani, pont erre van kitalálva. Pórázon is le lehet fárasztani egy kutyát, mi pl. kirándulunk, teljesítménytúrázunk, futunk, feladatozunk, utána alszik, mint a kisangyal, reggel meg én ébresztem, mert még lustálkodna.
A kérdés jogos, én is gondolkodtam már rajta. A futtató megoldás lehet HA van a közelben. Sok helyen nincs. Más helyen pedig nem szabad (pontosabban az egyik jogszabály tiltja, a másik meg nem). Ez az elmélet. A gyakorlat az, hogy ki szoktak alakulni olyan helyek, ahol el szokták engedni a kutyákat, de ez nem szabályos. Apróság, de a behívás megtanításához egy bizonyos pont után el kell engedni a kutyát. Ha nem engedik el, nem tanulja meg, ha elengedik, mielőtt megtanulta volna, akkor viszont olyan kutyát engedtek el, amelyik még nem hívható be stabilan.
A másik ilyenfajta kérdés, hogy ha nem engedünk össze pórázon két kutyát és nincs futtató, akkor hogyan szocializálódjanak? Mert főleg egy nagyobb kutyától elvárás, hogy jól szocializált legyen.
Én nem merem elengedni a kutyámat, mert nem jön be 100ból 100szor.
8 méteres pórázzal szoktunk labdázni. Nézegettem 20 métereset is karácsonyra.
Néha focizunk, ha mindenki itthon van, a panelek közti keriteses foci pályán egy kicsit leeresztett focival, amit jól meg tud fogni.
Nincs kocsink, ezért nem tudom futtatóba vinni, mert csak a város másik végén van olyan, helyette heti 2 napon napköziben van. Reggel elviszik kocsival, amíg dolgozom, kutyákkal játszik és rohangál egész nap, este haza hozzák kocsival, és 2 napig alszik ezután. :)
Nagyon imád ott lenni, készülnek róla minden nap képek. Kicsit sajnálom, hogy nem tudok vele lenni, de legalább neki jó.
A kutya szar felszedés kritikus. Ráadásul rohadtul nem értem, hiszen a kutyások járnak arra napi többször, tehát jó eséllyel az fog először belelépni, aki otthagyta. Másodszor meg én...
Én felszedem, viszont utána csak a sima szemetesbe tudom dobni, pedig veszélyes hulladék lenne. Ha lenne a lakótelepen néhány kutya gumi gyűjtő, akkor én elvinném oda. Lehet, hogy valaki úgy gondolja, jobbat tesz, ha nem a sima szemét közé dobja, hanem hagyja a fűben.
Bár többség valószínűleg csak lusta felszedni.
"Én felszedem, viszont utána csak a sima szemetesbe tudom dobni, pedig veszélyes hulladék lenne. "
Nem veszélyes hulladék. Dobhatod a sima szemetesbe is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!