Férges kölyökkutyát mennyi ideig kell elkülöníteni a gyerektől?
9 hetes Bichon havanese kutyusunkat 1 hete hoztuk el tenyésztőtől, egészségügyi kiskönyvvel, oltással és állítólag többször féregtelenítve. Az állatorvosunk javaslatára kapott féregtelenítőt tegnap, és éjszaka óriási fehér (szerintünk orsóféreg) távozott a kutyából, majd még egyszer egy kisebb darab napközben.
Mivel benti kutya, ezért én nem szeretném, ha a kisfiam elkapna tőle bármit is, ugyanis olvastam, hogy pont az orsóféreg nagyon veszélyes az emberre. :( Teljesen kivagyok... A kisfiammal már rengeteget voltunk kórházban a 9 éve alatt, azért is akartuk a kutyust, hogy feledtesse a sok rossz kórházi élményt, erre tessék...
A tenyésztő egy szaporító. Törzskönyv nélküli a kutya (nem írtad a felsorolásban), az sem biztos, hogy fajtatiszta.
Mindenképpen felhívnám, ugyanis a többi kölyök és a szuka is férges, azokat is kezelni kell.
Féreghajtva biztosan nem volt, az oltási könyvben lévő, elvileg az oltásokat beadó állatorvost hívd fel, valóban kapott-e a kölyök oltást vagy hamis az eü. papírja. A parvo pillanatok alatt elvisz egy kölyköt és a cipőtökkel is hazahozhatjátok neki. Ha kiderül, hogy hamis az eü. papírja, a teljes oltási sort ismételni kell (én - mivel egyértelmű, hogy a féreghajtás is kamu volt, már ezek után is úgy venném, hogy nincs egy darab oltása sem).
Hogy a kérdésre is válaszoljak: amíg ürül belőle féreg, ne engedd a kutya közelébe. A féregírtást egy hét múlva ismételni kell, ismét figyelni a székletét. Várhatóan két-három alkalomra lesz szükség.
Én visszavinném a kölyköt, tudom, hogy a gyereknek egy nagy csalódás, de hidd el, könnyebb lenne egy egészséges kutyával együtt tölteni 10-15 évet, mint egy időzített bombával.
Szerintem ezert nem kell a kutyát elkuloniteni, eleg ha nem nyalakszik a kutyával es a gyerek nem eszik bele a kutya edenyebe.
Nem olyan nagy kaland ha ferges a kiskutya, valojaban a legtobb kiskutya az.
Igaza van az elsonek, utana kene jarni, hogy milyen oltasokat kapott meg, mert ha semmit, na az gaz.
Es amugy nem, nem minden kiskutya ferges, foleg mivel 3 havonta illik fereghajtani a kutyakat, tehat ha a mama kutyanal ez megtortent, es a kolykoket par hetes korukban mar fereghajtjak, akkor nem lesznek fergesek.
Szerintem sem muszaj egyebkent elkuloniteni a kutyat, nem biztos, hogy elkapjatok, csak ne nyuljatok a szemetekbe, szatokba koszos kezzel. Illetve en felhivnam a haziorvost is, hogy a megelozes erdekeben lehet-e valamit szedni.
De ha ne adj isten elkapnatok, akkor fereghajtozni kell az egesz csaladot, aztan igazabol ennyi, nem halalos szerencsere, nem kell korhazba se kerulni vele, nyugi.
A féreghajtó a kifejlett férgeket öli meg. A petéknek meg kell idő, hogy kikeljenek. Ezért szokták kéthetente féreghajtani a kicsi kölyköket. Mivel egy hét múlva úgyis oltás lesz, eleve kap a kiskutya féreghajtót is előtte.
A kisfiadnak pedig meg kell tanulnia, ha a kiskutyával játszik, utána mosson kezet.
És a tenyésztő erre mit mondott?
Tk-es kutya?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!