Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Örököltünk egy kutyát. Hogyan...

Örököltünk egy kutyát. Hogyan tovább?

Figyelt kérdés

Házat vásároltunk, de a kennelben az előző tulajok "itt felejtették" a kutyát. Persze egyből hívtuk őket, először fel sem vették, majd amikor igen, akkor mondták, hogy őkmár külföldön vannak, adjuk be a kutyát menhelyre vagy amit akarunk. Pff..

Egy labrador keverék ivaros kan kutyi, olyan 3-4 éves lehet. Barátságos egyébként, de nagyon sok figyelmet igényelne, és nekünk van egy 1,5 és egy 4 éves lányunk, akik mellett nem biztos, hogy ezt megkapná 100%-osan, ugyankkor úgy érzem, hogy így is jó élete lehetne, vagyis jobb, mint menhelyen. Viszont szerintem a kennelben élte az életét, mert ha kiengedjük, akkor futkorászik, mindent szétrág, és iszonyat ellenséges más kutyákkal. Nyilván behívni nem tudjuk, nem mi vagyunk az igazi gazdái (még?). Igazából a kérdésem arra irányul, hogy egy 50-60 kg-os energizer kutyus ki tud-e ugrani a drótkerítésen, ha idegen kutyát lát? Ez a legnagyobb félelmem, mert a nap nagy részében egyedül vagyok a lányokkal, és féelk, hogy bajt csinál.

A párom szerint nem kéne megtartanunk, de nagyon sajnálom szegényt, hogy így túladtak rajta.

Szerintetek szabad még egy plussz "terhet" magunkra venni? Ti hogy döntenétek, és mi lenne a következő lépés?

2020. aug. 14. 21:46
1 2 3
 11/23 anonim válasza:
90%
*Azt kifelejtettem, hogy ha nem szeretnétek megtartani akkor akár kérhettek az állatorvostól is segítséget, hogy segítsen a kutyusnak gazdit találni, ő azért mégiscsak jobban ismerik a helyi állatvédőket.
2020. aug. 14. 22:45
 12/23 anonim ***** válasza:
94%

Ugyan nem így, de én is a nyakamba kaptam egy kidobott kutyust a meglévő mellé.

Első pillantásra megszerettem, ráadásul iszonyat jó kutya volt, de tudtam, hogy amint kezdődik az egyetem, nem lesz időm két kutyára.

Nekem az állatorvos azt mondta, hogy annak ellenére, hogy nincs chip a régi gazdáját 2 hétig keresnem kell hivatalosan, utána chippelhetik csak be.

Úgyhogy 2 hét próbaidőt kaptunk, és ez elegendő volt, hogy eltűnjön a rózsaszín köd, hogy jelenlegi élethelyzetemben sem anyagilag, sem időben nem tudok két kutyára elegendőt szánni, ráadásul nem is voltak egy hullámhosszon egymással.

Úgyhogy meghirdettem ingyen elvihetőre jófogáson (amiért itt most nem kell lepontozni, köszönöm) és egy rendkívül lelkiismeretes és jó családhoz került, együtt chippeltettünk az állatorvosnál és heti szinten beszámolnak a fejleményekről.

Azért írtam le ezt a kis történetet, hogy nem kell elkapkodni és menhely/maradjon végletekben gondolkodni.

Menhelyre biztosan nem adnám a helyetekben, onnan nagyon nehezen kerülne ki, plusz eleve be se vennék, maximum gyepire.

Adjatok magatoknak egy ultimátumot, hogy kiderüljön, belefér-e nektek egy kutyus vagy sem.

2020. aug. 14. 23:59
 13/23 anonim ***** válasza:
48%
OK, többet nem segítek itt senkinek. Leírtam mindent részletesen, erre egyedül én vagyok lehúzva. Undorító ez a toxikus közösség, akik minden jó választ lepontoznak!
2020. aug. 15. 00:01
 14/23 anonim ***** válasza:
29%

Kedves 13-as, azért lettél lepontozva szerintem (részemről félig hasznosat kaptál), mert pont azt a követendő végletet írtad le (ami számomra is követendő), amivel inkább csak elijesztetheted őket, hogy bevállalják a kutyát. Nem tudjuk, hogy milyen anyagi helyzetben van a kérdező, főleg, hogy most vásárolták az ingatlant és két gyerekük van. És amennyi gazdára váró kutya van, örüljünk, ha tényleg maradhat a kutya és be tud illeszkedni a családba.

Lehet a kutyának gagyi tápot vagy/és konzervet is venni és csak valami egyszerűbb Spot On rárakni havonta, és szerintem már így is többet tennének ezzel, mint nagyon sok "állattartó" az országban.

Abban teljesen igazad van, hogy rendes, odaadó gazdaként kéne ennyit költeni a kutyára, de sokan nem tehetik meg ezt. Én is költök ennyit a kutyámra méret/arány tekintetében, de azért, mert megtehetem, meg rettentően fontos számomra a kutyám.

Kedves kérdező: Ennél olcsóbban is fent tudnátok tartani a kutyát havonta a kezdeti kötelező dolgok (oltások, chip, ivartalanítás) után. :) Persze jobb, ha minőségibb dolgokat kap, de attól függően válasszatok, hogy mi fér nektek bele a keretbe. + Ivartalanítani mindenképpen el kellene vinni, mert akkor tényleg lenyugodhat várhatóan. És ez a kiskorú gyerekek miatt is fontos lenne.

Ha tényleg megpróbáljátok a család tagjává tenni, akkor nagyon köszönöm mások nevében is, hogy adtok neki egy esélyt! :)

2020. aug. 15. 01:44
 15/23 anonim ***** válasza:
52%

Követendő _véglet_ az, hogy oltást adunk a kutyának, védjük a leggyakoribb betegségek okozójától (férgek, kullancsok) és veszünk neki pórázt, nyakörvet??? Még a tápból is a legolcsóbbat írtam, amit még érdemes megvenni. Az oltások meg uram bocsá, ne az én hibám legyen már, hogy ilyen áruk van, de ha egyszer kötelező, akkor muszáj megvenni.

Különben direkt írtam, hogy ezek a minimumok, ha nem akarnak, akkor nem költenek rá többet, ennyi. Ami ezen túl van az lényegében elemózsiák, sportfelszerelések, játékok, fejlesztőeszközök, utazós kellékek.

2020. aug. 15. 02:01
 16/23 anonim ***** válasza:
45%

Én részemről a válaszodban a táp meg a kullancsvédelem ára volt probléma, amit sokan nem engedhetnek meg maguknak.

Az oltásos és féreghajtós részbe nem is kötöttem beléd, ha meg úgy vetted ki, akkor nem direkt volt, elnézést kérek érte.

Te is írod, hogy a "a legolcsóbbat írtam, amit még érdemes megvenni". Igen, de valakinek ez is sok...

Én is Nexgard Spectra-t adok a kutyámnak, de például az anyósom meg havonta 1000-1500 Ft-ot nem hajlandó kiadni egy Spot on-ra a kutyájának... Pedig ez tényleg legalább a minimum szándék lenne a kutyájának a védelmére... Aztán anno megvoltam lepődve, hogy a párom miért hitte azt, hogy a kutyák alapból bolhásak...

Szóval az általad írt minimumnál van azért lejjebb is, ami még fenntarthatónak mondható. :)

Hidd el, én tényleg egyet értek veled, hogy ezt így kell csinálni, mert én is így csinálom... De sokan nem tehetik meg.

2020. aug. 15. 02:15
 17/23 anonim ***** válasza:
80%

3-4 eves az meg fiatal,de mar nem tesz tonkre mindent. Megfelelo mozgatassal es jatekkal meg taplalassal(barf,van mit ragnia az etelen!!!) tokeletes csaladi kutya!! A labrador borzaszto lusta,nem ugrik at keritest. Gondolom megvan 3-4 meter a kerites?

A kisgyerekek szeretnek kutyaval jatszani. Nagyon nagy orom nekik is!! A 4 eves minden nap tudja fesulgerni a szoret,tanitani.

Ha a szomszedokat se zavarja,kesz fonyeremeny kutya! A kislanyok imadjak ezeket a dolgokat. Az en kutyam is ilyen testalkatu es a tenyeszto 5 eves kislanya sirt,amikor megvettuk tole felnotten. O volt a kedvenc kutyaja.

kb 30-40 kg egy labrador. Inkabb 30.

En orulnek neki.

2020. aug. 15. 04:36
 18/23 anonim ***** válasza:
64%

A helyi állatvédőket biztos felkeresném és tanácsot kérnék. Úgy tudom az állatelhagyást a törvény bünteti, így ezzel kapcsolatban is informálódnék, bíznék benne, hogyha ez másra nem, de arra elég, hogy több állatot ne felejtsétek itt-ott.

Végső soron, ha megtehetem megtartanám a kutyát (idő, energia, pénz), ha nem akkor másik gazdit keresnék neki.

2020. aug. 15. 06:49
 19/23 anonim ***** válasza:
59%

Az, hogy drága a kutyatartás, még jó hogy előre jelezzük!

Az egyáltalán nem felelős hozzáállás, hogy buzdítjuk a kérdezőt a megtartására, ha majd csak állandó feszültség-forrás lesz a kutya az anyagi kiadások miatt.

12-es voltam, annak a kutyának semmi baja nem volt, csak pár kullancs és egy középfülgyulladás, mégis 20.000-rel startoltunk az állatorvosnál. (Féreghajtás, kullancsok elleni védelem, fültisztítás, és még gyogyszerek a fülére) és amikor örökbefogadták, akkor az még 11.000 forint volt, hogy kapjon chipet, veszettségelleni oltást (kötelező) és kiskönyvet.

És még nem számoltam, a nyakörv, pórázt (egyet tönkretett) meg a tápot amit kapott.

Lehet, hogy egy kicsit drága az orvosunk, de a kutyatartásnak fontos része a pénz. Ezt a tényezőt is figyelembe kell venni, különben ugyanúgy egy elhanyagolt ebről beszélnénk, mint akit az előző gazdái otthagytak.

2020. aug. 15. 06:59
 20/23 anonim ***** válasza:
82%

Nekem 1,5 és 5 éves gyerekeim vannak, egyetlen lényeges kérdés merülne fel bennem: milyen a gyerekekkel? Ha velük barátságos, akkor megtartanám. Mi pont tavasszal fogadtunk örökbe kutyát, egy fiatal, kamasz kutyust, és nem bántam meg, nagyon jó, hogy van nekünk, szeretik a gyerekek, ő is imádja őket, nagyon jó kutya. Gondolom a gyerekekkel amúgy is sokat vagytok kint a levegőn, a kutyus játszhat veletek, amikor kimentek. Nálunk kinti-benti, úgyhogy bent is egész nap velünk van, simán jut rá idő. Esténként meg sétálunk egyet, ha apa is hazajött.

Írod, hogy most nagyon idétlen, és ugrál, ha kint van. Hidd el, ez azért van, mert állndóan be van zárva, és kihasználja a ritka alkalmakat. Sajnos anyámék is azt gondolják, hogy rendben van, ha a kutya állandóan kennelben van, napi max 1 óra sétával. Hát náluk is ilyen volt az összes kutya, hogy kiengedted, és nem lehetett tőle megmaradni, mert örült, hogy kint van, meg hogy velünk van végre, és igyekezett minél jobban kihasználni azt a kis időt. Ha viszont megszokja, hogy folyamatosan kint lehet, veletek lehet, akkor nem fog ennyire zsizsegni. Kinti játék közben meg lehet jutalomfalattal tanítgatni, szerintem gyorsan megtanulja majd az alapokat, és hálás, jó kutyus lesz. Fiatal még, és veletek mindenképpen jobb lesz neki, mint eddig volt, amit ő nagyon is tudni fog.

Szóval ha a gyerekekkel kijön, én megtartanám.

2020. aug. 15. 08:50
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!