Szerintem az osi tipusu kutyak, azokbol is a japan kutyafajtak (akita, shiba, shikoku, kai stb.). Miert? Azert, mert ijesztoen intelligensek, siman kijatsszak a szabalyrendszert es elkepszto modszereket tudnak kitalalni, ha valamit nagyon akarnak. En csodalom az intelligenciajukat.
Szerintem egy kutya nem attol lesz okos, hogy engedelmes jellem. A border collie szerintem kozel sincs olyan talalekony, mint egy shiba peldaul. Sok mindentol fugg ez, a bordernek eleteleme a gazdanak teljesiteni es egyutt dolgozni vele, egy akitanak nem, de ok pedig pont arra lettek kitenyesztve, hogy teljesen onalloan, a gazdajuk segitsege es iranyitasa nelkul is el tudjak latni a feladataikat. Szerintem ez elesebb eszre vall, de mondom rengeteg szempontbol lehetne ezt nezni. Neveles teren nyilvan egy nemetjuhaszt, bordert, stb. egyszerubb iranyitas ala venni, mint egy japan kutyat, de ha raerzel egy akita/shiba jellemere, ra tudsz hangolodni, akkor szerintem tokeletes tars az ember melle, nem log folyton a fenekedben es elvan anelkul is, hogy minden meg legyen neki mondva utasitasban. Az en kisoregem (hava-yorki mix) makacs, mint az osszver, nagyon nehez vele, emelle porgos is, de megis keves ilyen okos es ertelmes kutyaval volt dolgom. Barmikor feltalalja magat, ha akar valamit, segitseg nelkul is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!