Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Holland juhász egy mentálisan...

Holland juhász egy mentálisan instabil embernek?

Figyelt kérdés

A lányomról lenne szó. Szociális és depressziós szorongása, illetve pánikbetegsége van. Viszont az állatokkal nagyon jól bánik, velük elfeledkezik minden rosszról. Van két cicája, imádja őket. Volt egy kutyája, még gyerekkorában kapta, szegény idős volt már és nemrég meghalt, azóta minden csak rosszabbodik. Már a pszichiáteréhez sem jár el. Beszéltem vele, szerinte jó ötlet, olyan szempontból, ahogy az előző kutyája is a legrosszabb napokon tartotta benne a lelket, segített a bajain. Viszont azt egyikünk sem tudja, mivel nem nagyon értünk a kutyákhoz(az előző menhelyes keverék volt, egy tökéletes kutya, soha semmi gond nem volt vele, csak sétáltatni kellett, meg szeretni), hogy egy ilyen kemény kezű gazdát igénylő fajta mennyire "venné komolyan" egy labilis ember parancsait. Mert igaz, hogy a kutyákkal mindig jól bánt, járt menhelyre is "terápiaként", de egy ilyen komoly munkakutya lehet, hogy nem nézné jó szemmel ezt a kettősséget, hogy vele normális, de ha épp nem a kutyára figyel, hirtelen "megbillen" a határozottsága.

Azért szeretnénk ezt a fajtát, mert régebben megmentett egy ilyen jellegű kutyát, de a mi menhelyesünk nagyon érzékeny volt hozzá és a másik folyton ledominálta, elnyomta, a mienk meg már félt tőle. Bár az felnőtt kutya volt, most egy kölyköt vennénk, plusz nincs már itt az idős kutyus.

Szóval szerintetek jó ötlet, vagy őrültség lenne? Segítene neki összekaparnia magát, vagy a kutya idővel átvenné az irányítást és veszélyessé válna?

#kutyafajta #holland juhász #mentálisan instabil
2020. jún. 21. 17:51
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:
75%
Fusson eleget... Egy hollanddal... Ez teljesen jó fizikai tréningre, de édes kevés! Ez egy kő kemény őv fajta. Utolsó, ha nem ismered a fajtát, talán ne írj róla!
2020. jún. 21. 22:17
 22/31 anonim ***** válasza:
83%

A 20-as retardàlt.

Nála csak a futás-farhát-birkóztatás létezik.

Nem kell rá figyelni.

2020. jún. 21. 22:59
 23/31 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek a választ.

Írtam, hogy a sok foglalkozás, mozgás nem akadály, én magától a jellemétől tartok kissé, hogy a labilis gazdáját nem veszi majd komolyan, annak ellenére, hogy a kutyákkal nagyon jól bánik.

Én szeretném egyébként, hogy védő ösztönű kutyánk legyen, mert sokat megy éjjel kint, a másik kutyussal is(nincs nagyon forgalom).

Amíg a kutyával van, addig minden bajáról megfeledkezik és olyankor elég határozott is. De amikor épp nem rá figyel, már megjelennek a félelmek. Nem tudom ezt hogy viselné az ilyen kemény jellemű kutya. De mondom, a kutyasuli, tanítások, foglalkozások nem akadály, sőt. De ezeket már leírtam. Megnézem azért a többi fajtát is.

Köszönöm még egyszer.

2020. jún. 22. 07:05
 24/31 anonim ***** válasza:
73%

De fog járni tréningekre? Fog a kutyával őv-zni? Fogja bírni a kudarcokat a kutyával való munka során, ha nem tudja eléggé kézben tartani?

A mozgás édes kevés!

2020. jún. 22. 08:25
 25/31 anonim ***** válasza:
81%

Nézd, szerintem te nem érted, amiről mi, munkakutyások beszélünk.

A foglalkozás nem annyi, hogy fifikének megtanítok három trükköt, és heti egyszer elmegyek vele suliba. Kőkeményen muszáj 4-6 órát dolgozni vele egy nap, mindig (hóban-fagyban-40 fokban is), kézben tartani az ösztönenergiáit és biztonságot nyújtani neki. Ez, ami felsoroltam, kő kemény idő, pénz és szakértelem mennyiség.

Mondom, nekünk hogy néz ki egy napunk/hetünk: hetfő agility, kedd engedelmes, szerda úszás/haverozás, csüt ő-v, Péntek úszás/haverozás/étterem (városi szoci), szombat reggel 8-12-ig jönnek a suliba - részben el vannak téve, részben összeengedésre jönnek be-részben engedelmes, vasárnap agility. És/vagy szombat vagy vasárnap versenynapok vannak.

Mindemellett kertes ház: reggel fél óra labda, délben egy óra séta + alapengedelmes gyakszi kint a szabadban, és 5-kor indulok velük a leírt foglalkozásokra, kb este 8-10 között érünk haza.

2 kutyára a tréning benzinktsg-vel együtt kb havi 60-80 ezer körül van nekem.

És minden egyes nap menni kell. Emberek közé, edzőhöz, ki a szabadba, úsztatni stb. Plusz azért a rengeteg idő, ami kocsikàzással telik.

Lesz a lányodnak erre pénze/ideje? Van egyáltalán jogsija?

Ott tud lenni fejben, ha a kutya rámegy egy macskára, akkor le tudja hívni? Nem hinném... ezek nem kiskutyulik, hanem szolgálti kutyák. Nem ajánlom ezt a fajtát. Ezerszer inkább show vonalas border, mudi, aussie, labrador, golden. Tanitgatni lehet ezeket is, de ha épp egy nap nem tudsz vele elmenni dolgozni, akkor nem fogja legyilkolni az első szembejövő ölebet, puszta felelbaráti szeretetből.

A munkakutyázás egy életforma. Stabil anyagi és szellemi háttér kell hozzá.

2020. jún. 22. 08:52
 26/31 anonim ***** válasza:
70%

25-ös, milyen fajta kutyával tartod ezt a rutint?

A kérdező lánya szerintem hobbisport kategóriás kutyát keres, nem pedig a kőkemény munkakutya típust. A hollandot el kell vetni, ez tény, de nekem ne mondja már senki, hogy bármilyen kutyával lehet sportolni, mert egy óriás/nagytestű kutyával, főleg ha olyan helyről van és bejátszanak egyes betegségek is, a lehetőségek eléggé limitáltak. És ismétlem, ez hobbisport.

Kérdező, a legtöbb nektek megfelelő kutya nem rendelkezik erős védőösztönnel, inkább szerezzetek be egy paprikasprayt és a lányod hordja magával. Én egyébként a helyetekben vetnék egy pillantást a show vonalas borderekre, ha a lányod tényleg akar és tud vele foglalkozni, akkor ők tényleg partnerek a legtöbb sportban. Mondjuk őrzővédőzni ne akarjon vele.

Egyébként van valamilyen sport, ami konkrétan tetszik neki? Jó lenne tudni, mit szeretne.

2020. jún. 22. 10:47
 27/31 anonim ***** válasza:
55%

25-ös vagyok: game pitbullom van.

A pitbullnak egy olyan vérvonala, amit kimondottan harcra tenyésztettek ki. Kisebb, szálkásabb, áramvonalasabb és gyorsabb, mint a többi típusa a pitnek/staffinak. Jellemre mali. Koromfekete, színizom és hombár-disznó feje van.

2020. jún. 22. 11:42
 28/31 anonim ***** válasza:
16%

Szeretném megkérdezni, attól, aki lepontozta az utolsó választ, hogy pontosan mi NEM volt benne hasznos.

Arra a kérdésre, hogy milyen kutyád van, arra megírva a fajtát, abban melyik rész volt a NEM hasznos?

Kíváncisan várom. Remélem nem csak anonimitásban vagik nyomkodni, hanem ki is fejtik, hogy mi a NEM hasznos. Ugye?!?!?!

2020. jún. 22. 16:00
 29/31 anonim ***** válasza:
73%

#29 a kérdező kérdéséhez mérten nem hasznos, persze te másnak a kérdésére válaszoltál. Lehet azért pontoztak le mert hogy jajj pitbull.

Szerintem engedd el a dolgot.

2020. jún. 22. 16:03
 30/31 anonim ***** válasza:
0%
Ja, a sok harci fifikés szarházi. :D napi fél órát andalogna felxin acsarkodó hárcipincsijevel, aztán azt hiszi magáról, hogy kutyatartó. :D pedig csak kis korcsa van :D a kutya az a pitbulltól felfele kezdodik :)
2020. jún. 22. 17:44
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!