Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Miért ad ki a kutyám „gurguláz...

Csicsky kérdése:

Miért ad ki a kutyám „gurgulázó“ hangot amikor vendég jön hozzám?

Figyelt kérdés
Van egy 5 éves máltai kutyusom. Ha valaki érkezik hozzám, akkor megáll előtte, a fejét magasra emeli és a száját „összecsücsörítve“ egy sajátságos gurgulázó hangot ad ki. A kérdésem az lenne, hogy mit akar ezzel a hanggal a kutyám kifejezni és hogyan nevezik a kutyánál ezt a fajta hangot?

2020. jún. 17. 10:44
 1/9 anonim ***** válasza:
67%
Az enyém más kutya vonyítására/szirénára szokott így reagálni. Én vonyításnak érzékelem, hívom amit csinál. Lehet, hogy védeni szeretne téged vagy az otthonodat az idegen elől.
2020. jún. 17. 12:15
 2/9 A kérdező kommentje:
Ő örül, ha valaki jön hozzám, mert úgy veszi, hogy azért jött, hogy vele foglalkozzon. Ő mindenkit örömmel fogad, csak azt nem tudom, hogy ezzel a sajátságos hanggal mit akar kifejezni. És ez nem vonyítás, a vonyítás az egészen más.
2020. jún. 17. 15:20
 3/9 anonim ***** válasza:
88%

Nekem is ezt csinálja a Cavalierem, de nem csak ha vendég jön. Szerintem írtó aranyos, ezért megtanítottam, hogy parancsszóra is csinálja :D . Felemeli a fejét, csücsörít és így morogva huhog.

Én azt gondolom, hogy ilyen módon próbál kommunikálni az emberrel. Ugye mi elég vokális élőlények vagyunk, ezt az állatok is észreveszik és próbálnak idomulni hozzá. A felnőtt macskák például csak az embernek nyávognak, egymással más hangokkal kommunikálnak. A beszédesebb kutyáknál is ez valami hasonló lehet, ezzel tulajdonképpen azt mondja, hogy "itt vagyok, figyelj rám".

Amikor hazajövök ezt csinálja, amíg meg nem simogatom, ha sokat állok a spájzajtó előtt akkor is elkezdi ezt a huhogást és közben az ajtó felé bólintgat, mert finomságot szeretne.

Ez lényegében egy ilyen figyelemfelkeltés szerintem, hogy foglalkozzunk vele.

A legtöbb kutya ilyenkor vinnyog, de van aki úgy csinál, mint amit te is észre vettél.

2020. jún. 17. 16:51
 4/9 A kérdező kommentje:
Esetleg nem tudja valaki, hogy erre mi a helyes szakkifejezés, mert se nem vonyítás, se nem csaholás, se nem ugatás, nyüszítés, morgás? Hogy nevezik ezt a fajta viselkedést, hangadást a kutyánál (ha nincsen erre magyar kifejezés, akkor lehet az angol megfelelője is)? De az is segítség lenne, ha valaki be tudna linkelni egy olyan videót, ahol ez föl van véve.
2020. jún. 17. 17:20
 5/9 anonim ***** válasza:
86%
Leírásod alapján még mindig vonyításnak hangzik (hiába pontozol te vagy valaki más le - #1 vagyok), neked kéne feltölteni egy videót, hogy lássuk, miről is van szó. #2, az enyém is ezt csinálja :D
2020. jún. 21. 21:19
 6/9 A kérdező kommentje:

#1:

Én nem pontoztalak le, már csak azért sem, mert gyakran megtörténik, hogy egy jó válaszolónak a lepontozásoknak köszönhetően elmegy a kedve a válaszadástól, aztán csak azok maradnak, akiknek meg mindegy, hogy miként értékelik őket. Így inkább mindenkit felpontozok a válaszaimnál.

Ami a vonyítást illeti: ezt a kifejezést nem erre a fajta hangra szokták használni, mert hiába írtam be a YouTube keresőjébe a kutyavonyítással kapcsolatos kifejezéseket, ez nem adott olyan találatot, ahol a kutya ezt a hangot adta volna ki. Most erre vagy más kifejezést szoktak használni, vagy ez nincs is külön megnevezve. De az is jó lenne, ha akadna egy olyan nyelv, amelyiknek erre van saját kifejezése. Már ezzel is előbbre lennék.

2020. jún. 22. 09:26
 7/9 anonim ***** válasza:
69%
Tök cuki lehet! Első kutyánk fiatalon nem tudott vonyítani (szirénás autókat tutult állandóan), elég hülye hangokat adott ki mire rájutt a technikájára. Imádtuk! 😁
2020. jún. 23. 09:14
 8/9 A kérdező kommentje:

Sikerült valahogy felvennem ezt a hangot, de szokta rendesebben is csinálni (így is két napig tartott, míg ezt valahogy kiprodukálta):

https://www.youtube.com/watch?v=7ouJM3dz9a4

Van erre a fajta kutyahangra konkrét megnevezés, ami csak erre vonatkozik?

2020. jún. 23. 16:10
 9/9 anonim ***** válasza:
36%
Ez vonyítás.
2020. jún. 23. 16:27

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!