Kutyások! A mai napon történt brutális kutyatámadás után sem gondoljátok úgy, hogy szükség lenne hazánkban egy, a nem kutyások védelméről szóló törvényre?
Már több helyen, többek között ezen a fórumon is megfogalmaztam azon álláspontomat, miszerint a kutyatartás mértéke átlépett egy olyan határt, amely már nem csak a békés társadalmi együttélést veszélyezteti, hanem közvetlenül az állampolgárok életét, ezt bizonyítja a mai napi brutális támadás is. És ez még csak egy a sok közül, a legtöbb kutyatámadás nem is kerül nyilvánosságra. A linkelt esettel kapcsolatban még azt is aggályosnak tartom, hogy a támadó állatot nem is végezték ki a helyszínen, hanem az Állatmentő Liga gondjaira bízták. Véleményem szerint egy ilyen állatot azonnal likvidálni kellene.
33/FType a message
18
Sajnálom a kutyát is, mert valóban áldozata annak, hogy nem jól tenyésztették (szaporították) és/vagy nevelték, de azért egy embert sokkal jobban sajnálok.
Szóval úgy gondolom, hogy nem külön a nem kutyásokat kell védeni, mert egy agresszív kutya - akár nevelésből adódóan, akár elcseszett szaporítás miatt, akár a kettő együtt - bárkire veszélyes, a saját gazdájára is.
Első körben jó volna, ha a már meglévő szabályokat tartatnák be. Én például haragszom azokra, akik póráz nélkül sétáltatják a kutyáikat. Nekem aktív kutyám van és pórázon is le tudom fárasztani kint, plusz otthon és körbekerített futiban. Jogszabályban is benne van, hogy közterületen kötelező a póráz, de senki nem tartatja be. Tudom, hogy örök vita ez még kutyások között is, nem is állok le másokat nevelni, nem vagyok jogosult arra, hogy bárkit is a jogszabály betartására utasítsak, inkább elkerülöm az ilyeneket.
Már a jelenlegi szabályok betartatásával is sokkal kevesebb ilyen probléma lenne.
"de azért egy embert sokkal jobban sajnálok"
Nem írtam, hogy jobban sajnálom a kutyát, csak azt, hogy ő is áldozata valaminek, most azzal, ha őt kiiktatnák, nem oldanák meg a fő problémát, nem állítják meg a szapit, a gazdája majd szerez egy másik faroknövelő kutyát fű alatt ócón...
22
Igen, teljesen igazad van. Pórázon kell a kutyákat sétáltatni. És ezt be kell tartani. Vagy tartatni. Nem tudom, melyik kutya szájkosár-köteles, de lefogadnám, azt sem tartják be.
22
Igen, egy agresszív kutya mindenkire agresszív.
"Nem tudom, melyik kutya szájkosár-köteles, de lefogadnám, azt sem tartják be."
Nem fajtafüggő, ez is benne van jogszabályban, a veszélyesnek nyilvánított egyedeknek kötelező a szájkosár, ezt pedig értelemszerűen az adott egyednél egyénileg vizsgálattal állapítják meg, a többi kutyának meg adott helyeken kötelező (pl. vonaton, buszon), segítőkutyáknak pedig ott sem kötelező, ahol a többinek igen (pl. vakvezetők, mozgássérülteket segítő kutyák, rendőrkutyáknak sem kötelező szolgálat közben).
De opcionálisan nem veszélyes kutyára is lehet szájkosarat tenni, ha például a gazdi úgy ítéli meg. Például én úgy neveltem arra az enyémet, hogy ne zabáljon fel az utcán eldobált szarságokat - mert lehet mérgező, tűvel szúrkált... stb -, hogy szájkosárral sétáltattam eleinte, így nem fért hozzá, és megszokta.
Köszi!
"Például én úgy neveltem arra az enyémet, hogy ne zabáljon fel az utcán eldobált szarságokat - mert lehet mérgező, tűvel szúrkált... stb -, hogy szájkosárral sétáltattam eleinte, így nem fért hozzá, és megszokta."
Ez nagyon jó ötlet!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!