Mit csinàljak, ha màr nem bírom elviselni a kutyàt?
Ez a történet januàrban kezdōdött. Az egyik rokonunkra ràjött az ötperc és vett két francia bulldogot, hogy majd ō viszi ki magàval külföldre és milyen jó lesz. Aztàn aznap amikor indult vissza, àtjött hozzànk, és közölte, hogy a nōstény kutyust nàlunk hagyja,törzskönyvvel, mindennel együtt, mert nem tudja most mindkettōt kivinni, oltàsok kellenek neki stb. de ha majd jön haza legközelebb akkor viszi. Addig vigyàzzunk rà, hàt nem akartunk nagyon, hiszen màr volt négy kutyànk és ōk màr összeszokott csapat, idōsebbek is, és nem terveztünk ötödiket. Végül arra jutottunk, hogy vigyàzunk rà, max egy hónap. Na de aztàn pàr hétre rà, a rokon közölte, hogy ō màr egy darabig nem jön haza, a kutya lehet a miénk, hugomnak adja, tudja, hogy neki úgyis tetszik ez a fajta. Ebbōl voltak vitàk, mert minden szempontból problémàs volt a dolog az elsō perctōl. De aztàn mit csinàljunk, kinek adjuk, màr megszokta itt, nem tehet róla, màr mi is kezdtük megszereti, màr egy csomót költöttünk rà, maradjon.
Nekünk nagyon sok kutyànk, rengetegféle àllatunk volt màr, de ez màs. Ez a kutya egy borzalom. És nem túlzok. Van sajàt fekhelye, ahol aludnia kellene. De nemhogy aludni, egyedül ott maradni nem képes. Amint egyedül marad rettenetes rikàcsolàsba kezd, olyanba, hogy a szomszéd a kertünk végébōl volt, hogy szólt, hogy csinàljunk vele valamit mert màr nem bírja. Ami létezik módszer mindent kipróbàltunk, nem segít. A kutya folyamatosan visít ha egyedül van, mindenki suli, meló napközben, délutàn kettō körülre vagyunk otthon, ha bent van a hàzban, ha kint az udvaron, ugyanaz. Az emberek akik arra jàrnak mind halljàk mit mūvel. A többi kutyàval nem lehet összeszoktatni, a màsik négy kutyànk között van 15, 7, 3 és 1 éves is és velük sosem volt ilyen baj. Ez képtelen megtanulni, hogy hova végezze a dolgàt, sajàt alma van, ezer féle pelenkàt próbàltunk, ezerféle helyhez szoktató sprayt, jutalomfalatos tanítàst, mindent ami a többinél mūködött, mindent amit olvastunk illetve ajànlottak. Sosem megy a pelenkàra, ha kint van, ott sem végzi el a dolgàt, inkàbb ha bejött keres egy szōnyeget és oda.. nem szabad semmit olyan helyen hagyni, hogy elérhesse, mert legyen az bàrmi, tönkreteszi. WC papírt leteker, viragokat lerànt és megesz, kisebb szekrényt felborít, kiszedi a gyógyszereket belōle, bepisil/kakil és a tiszta ruhàkat leràntja a szàrítóról,beleforgatja. A papírzsebkendōket, teafiltereket, WC kefét szétràgja. A sajàt hàzàt/kosaràt szétràgja. Eszi a bútorokat, a könyveket, a drótokat. Aludni nem tudunk tōle, mert ha a helyén hagyjuk visít de ha esetleg màr nem bírjuk és beengedjük a szobàba akkor képes az àgyba feljönni és oda végezni a dolgàt. Kint nem lehet hagyni az udvaron, mivel akkor a szomszédok bolondulnak meg. És ennek tetejében àllandóan én takarítok utàna én rendezem. Én érek haza mindig leghamarabb így az egész napi mocsok, amit csinàlt ezàltal az egész hàz takarítàsa ràm marad. Minden nap ugyanaz, min. másfél óra takarítàs de inkàbb több. Én fürdetem, én etetem, én hordom orvoshoz, én próbàlom tanítani màr amennyire lehet... És igen, a kutya nem tehet róla, de mi sem. Az összes eddigi àllatunk megtanulta a rendet eddig, és velük az élet teljesen màs volt, semmi gondunk nem volt soha velük/miattuk. De már elegem van.
Ebben a hàzban màr semmit nem lehet ettōl a kutyàtól, se aludni, se tanulni, se koncentràlni, se élni se semmit. Ma telt be a pohàr, mindenki elment aludni, ōt a helyére tettük, szokàsos cirkusz, de gondoltam mégegyszer kimegyek mosdóba, kiléptem az ajtón ràléptem egy adag fosra, màr elnézést a kifejezésért, megcsúsztam és beleültem. A màsik oldalon meg a pisibe tenyereltem.... Sajnàlom, mert tudom, hogy nem tehet róla, valahol biztosan szeretem is szegényt, de màr nem birom elviselni. Valaki tudna valami tanàcsot adni, hogy ilyen helyzetben mit lehetne csinàlni?
Köszönöm a sok vàlaszt, a ràdiós és a szàjkosaras dolgot megjàtszuk. Hàtha csodàt tesznek. Nagyon köszi nektek💕
Aztàn, hogy a törzskönyvével mi a helyzet én nem tudom, ōszintén nem is érdekelt. Leesett az àllam, mikor meghallottam, "csak 100e volt" hàt nem tudom. Nem is értek hozzà, kaptunk egy rakat papírt, meg minden lópikulàt hozzà, de ez nem jelent semmit. Nagyon tökjó, hogy van egy kutyànk akinek papírjai vannak, csak éppen azt nem tüntették fel rajta, hogy egy szörnyeteg szegény. Stitch-nek hívom, mert pont ugyanúgy néz ki és ugyanolyan rossz mint az az ūrlény a mesébōl.
Aztàn, azoknak is köszönöm, akik neveléssel kapcsolatos tanàcsokat írtak. De elhihetitek ha mondom, hogy mindent amit lehetett kipróbàltunk màr. Az összes oldalt, könyvet, fórumot végigbújtuk màr, hogy mi lehet a baja, de ilyen esettel mint a miénk nem talàlkoztunk sehol. Elsō perctōl szigorúan volt fogva, megvolt a sajàt helye. Nem engedtük be éjjelre nagyon sokàig hiszen a többi kutyànk is sírt eleinte, de pàr nap alatt megszoktàk. Gondoltuk most is így lesz. Csak hàt ameddig a többi kutya egy idō utàn abbahagyta, ez sohasem. Làmpaoltàs, fekvés 10kor és akkor ō onnantól kezdve Minden túlzàs nelkul reggelig uvolt. Hiàba szólunk rà kedvesen, hiàba szólunk erōteljesebben, hiàba kap az orràra, hiàba hagytunk neki ledlàmpàt égve, semmi nem hasznàl. Csak hàt az a helyzet, hogy mi is emberek vagyunk, aludnunk kell, szóval igen, megesett màr pàrszor, hogy nem bírtuk màr és beengedtük mert annyira elegünk volt. De ezt megelōzte sok minden, köztük több napos fülhallgatóval/füldugóval alvàs, teljes sötétségben, minden hang nélkül se TV semmi hogy ne hallja. De hàt semmi nem vàlt be. pelenkàról annyit, hogy bàr sokan mondjàk, hogy nem jó megoldàs, a két nagyobbik kutyànk is így kezdte, ōk is télen kerültek hozzànk, nem akartuk ōket minden pisilésnél kitenni, nehogy megfàzzanak. Egy trainer ismerōs mondta, hogy próbàljuk meg, hogyha elkezd a pelenkàra menni, akkor tegyük egyre kozelebb a pelust az ajtóhoz, fokozatosan , majd végül ki az udvarra, majd ha màr ràjött, hogy kint is lehet a dolgot végezni, akkor màr ne is tegyünk pelenkàt hanem figyeljuk az ajtót ha jelez, és rogton engedjuk ki. Így is csinàltuk, a màsik két kutyànàl ez olyan 1 hónapos folyamat volt és azóta teljesen szobatisztàk, nyaralni is voltak velünk, és mindig a szabadban végzik a dolgukat. Aztàn, lefàrasztàs. Le vagyunk mi fàradva tōle màr éppen eléggé. 😂 Tény, hogy nem szoktuk vinni sétàlni, mert hatalmas kert van, màs àllatok is vannak, kerítésnél jönnek-mennek, ha jàték van a többi kutyàval akkor vele is. De a sétàt megpróbàljuk bevezetni, ha lecseng ez a jàrvàny-karantén dolog. Hàtha a rendszeres séta segítene. Bàr nem tudom mennyit hasznàlna, mert közel van hozzànk a Tisza és mindig oda megyünk hétvégente a partra túràzni a kutyàkkal, olyankor mindenki kifutja magàt, ha jó idō van bemehetnek a folyóba is. Múltkor vittük ōt is, visszafelé úton màr nem tudott jönni a làbàn, hiàba csalogattuk mindennel, úgy el volt fàradva, hogy ölben vittük az autóig. Aludt is utàna pàr óràt, de az éjjeli cirkuszt attól szíves örömest megtartotta.
+ megpróbàlunk a tenyésztōvel vagy szaporítóval kitudja mostmàr melyik beszélni hàtha.
És aki azt írta, hogy kutyàra csak a sajàt otthonàban vigyàzunk...hàt igen. Ez egy olyan fàjdalmas lecke amit örökre megtanultunk.🤦🤦
+ igen, persze tudom, minden fajta màs, vannak rigolyàik, pl a boxer kutyànknak a viràgoskert volt a gyengéje sokàig. 😂 Mikor ōt elhoztuk figyelmeztettek is, hogy nem biztos, hogy konnyū lesz vele. Nem is volt eleinte, de össze sem lehet hasonlítani a mostani esettel... És nyilvàn, mi sem vagyunk tökéletesek, elkövetünk hibàkat nem is keveset biztosan, nem vagyunk trainerek, sem kutyadokik. Csak szimplàn egy csalàd akik szeretik az àllatokat és igyekeznek jól csinàlni a dolgokat.
Azért írtam ki ezt a kérdést, hogy hàtha tapasztalt màr valaki hasonlót és van valami bennfentes trükkje/infója ami a segítségünkre lehetne. Mert egyelōre a csodàlatos kutyadoki meghívàsàra nincs kapacitàs. 😂
Pedig lehet ō is sírva menekülne tōlünk.
Várj, nem is fizet nektek a tartásért, és a károkért? (a takarítószert nem ingyen adják, pláne most)
Én azonnal elajándékoznám. Ha rinyál, akkor rinyált volna korábban.
eszed ágába se jusson egy Brachicephal fajtára szájkosarat adni! Az egy dolog hogy nem fog rágni, de inni se, ráadásul ugyan nem lesz károtok belőle, de a kutya ugyanolyan frusztrált lesz,sőt. A problémát nem elfojtani, hanem megoldani kellene.
A séta kell! Tökmindegy mekkora az az udvar, minden kutyának kell az új inger és a fárasztás. Több ponton hibáztatok, legalább mostmár próbáljátok meg jól csinálni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!