Javasolnátok panelkutyákat?
Amerikai bulldog.
Ha ketto van,akkor tudnak birkozni otthon (40 nm-en elunk belvarosban es tud ket ilyen bull birkozni) ,de futni mar jarni kell veluk heti 3-4-szeri rendszeresseggel 1-2 orat. Folyamatos futas,de futtatoba levo vagy reten futkarozni hagyni. Bicajjal vagy futva kell menni mellette.
Minel kisebb,annal hamarabb kifarad: pl csivava lenne jo,ha nem jarsz futni/bicajozni a kutyaval telen nyaron.
Köszönöm a válaszokat, de úgy látszik, nem voltam elég egyértelmű (pedig szerintem de) :D
Kifejezetten panelkutyára gondoltam, amibe a nagytestű kutyák nem tartoznak bele, amik kifejezetten szagosak, és kifejezetten hullajtják a szőrüket.
Bármennyit is van sétáltatva, egy nagytestű kutyát nem lenne szívem panelben tartani, nem beszélve arról, hogy az őt körülvevő tárgyakra sincs biztonsággal.
#5: nem írtam ilyet, hogy nagyobb méretűt szeretnék :) Példaként emlegettem a Bologneset, ami lényegesen nagyobb, mint egy csivava, de nem nagytestű.
#6: értem, megfogadom a magasröptű tanácsodat :D 🖕
#7: nem igazán szimpatikus (ilyen mopszra hajazó), de köszönöm, utánaolvasok :)
#8: igazából teljesen mindegy, nem vagyok lusta, időmből kitelik, ha mennie kell, menjen :D
#9: köszönöm, megnézem ezeket...és igen, tisztában vagyok vele, nem dísznövényt keresek... :D
#10: úgy tudom eléggé hullik a szőrük
#11: inkább csak bízom benne, hogy ezt nem gondoltad komolyan, és el sem olvastad a másfél soros leírásomat... :D Egy ekkora testű kutyának minimum egy szabad szobára van szüksége panelben amellett, hogy hangos, büdössé teszi a lakást, és borzasztóan hullajtja a szőrét.
Nekem biewer terrierem (yorkie) van. Az a jo ebben a fajtaban, hogy a “sima” yorkie-val ellentetben meg nem terjedt el annyira a szaporitok koreben, rengeteg remek tenyeszto van.
Szore nem hullik, de naponta fesulni kell. Semmi szaga sincs, raadasul nagyon okos, igenyli a foglalkozast, es nem egy beszari. 😄
9-es már elég sok fajtát javasolt, amik mind megfelelnek az igényeidnek, kicsik és nem hullik a szőrük. A "szagos" dolgot nem tudom hová tenni, egy ápolt kutya nem szagos, nem koszolja a lakást, az ápolatlan viszont tud büdös lenni legyen az bármilyen fajta, igen még egy bolognese is, szóval ennek köze sincs a mérethez.
Ha betegesen rend és tisztaságmániás vagy, akkor viszont tényleg csak a plüss kutya marad, egyrészt kölyökkorban rengeteget kell takarítani a kutyák után még ha olyan csodakutyád is lesz, aki első szóra tudni fogja, hogy semmit nem szabad szétszedni, akkor sem lesz szobatiszta varázsütésre. Másrészt ahhoz, hogy a kutyának teljes értékű élete legyen néha bizony be kell piszkolnia magát, játszania kell más kutyákkal, akiknek koszos a tappancskájuk, a nyálas szájukkal harapdálják a tiédet, kell neki parkokban fűben szaglászni, ahol az év nagy részében bizony azért sár van. Azt meg nem teheted meg vele minden egyes séta után, hogy bevágod a kádba és a feje búbjáig átmosod az egész kutyát fincsi illatos samponnal, ugyanis azzal csak totálisan tönkreteszed a szőrét, bőrét. Persze lehet egy betonon 10 perc alatt megtett kört sétának nevezni, lehet elzavarni a közeléből minden más kutyát, csak az ilyenekből lesznek a teljes kiegyensúlyozatlan, mentálisan labilis, póráz végén acsarkodó kis szörnyecskék, ami lehet bármennyire kellemetlen a gazdának, a kutya ezerszer jobban szenved közben. Szóval bármilyen kicsi is, attól még kutya és a séta, a kapcsolat a fajtársakkal alapvető szükséglete, ami közben bizony gyakrabban lesz koszos, mint nem.
Ha meg nem erről van szó és szívesen sétálsz is, akkor nem értem miért zárod ki élből a nagyobb testű kutyákat, annak ellenére, hogy sokukkal sokkal egyszerűbb, mint a makacs kis terrierekkel. Nekem szetterem van lakásban, én is tisztaságszerető ember vagyok, de semmi problémám nincs vele, mivel trimmelős fajta és megfelelően van etetve egyáltalán nem hullik a szőre, biztos vagyok benne, hogy nekem több hajszálam hullik egy nap a lakásban, mint neki szőre és ennek csak annyi az ára, hogy 2-3 havonta elviszem egy kozmetikushoz, itthon séta után áttörlöm alaposan a lábait és a hasát, szóval nem koszol bent, és megfelelő foglalkozás mellett nagyon nyugodt a lakásban. Ezzel nem azt mondom, hogy tarts szettert, sőt nem is javasolnám ilyen mentalitású embernek jó szívvel a szettert, csak arra próbálom felhívni a figyelmed, hogy teljesen téves elképzeléseid vannak a kutyákról és jó lenne kicsit tájékozódni, utánaolvasni, aztán az alapján fajtát választani, hogy melyik habitusa, jelleme áll hozzád közelebb, melyikre lenne elegendő időd és melyik szükségleteinek (séta, etetés stb.) kielégítése nem jelentene még terhet számodra, mert csak ezek alapján tudsz olyan kutyát választani, akivel tényleg örömként tudod megélni a kutyatartást. Ha neked az a legfontosabb, hogy a lakás mindig tökéletesen tiszta legyen, akkor viszont csak kínszenvedés, bármilyen fajtát is választasz.
És ha nem is érzed úgy, hidd el, hogy ez a válasz sokkal hasznosabb, mintha sorolnék neked még 4 bolognese-re hasonlító fajtát (elvégre ezt már előttem megtették), ugyanis jelenleg a lehető majdnem legrosszabb szempontok szerint igyekszel társat választani magadnak még legalább 10-15 évre.
15-ös azért a rövid szőrű és vedlős fajtáknak szokott némi kutyaszaguk lenni,ami nyilván csökkenthető megfelelő ápolás,kozmetika illetve táplálás mellett.
De ő konkrétan kistestűt szeretne,kevésbé hulló szőrűt,kevésbé kutyaszagút.
Nincs ezzel baj szerintem, kérdező legalább tisztában van vele mit szeretne. Nem jönnek olyan kérdések,hogy "már nem bírom a hulló szőrt takarítani,mit tegyek?" és hasonló.
Itt elég sokan felteszik a kérdést,hogy mopsz,francia bulldog és stb fajtával mit tegyenek nem bírják a szőrt. Nem néztek utána. Kérdező legalább utána kérdez,nem akar így járni.
Én is inkább az ilyesmi kutyákat szeretem. Csak mert némely ismerősöm brutál sokat szív a kutyaszőr takarítással. Én meg őszintén szólva nem szeretek takarítani. Az,hogy minden nap porszívózak vagy egy nap 2x is az nem.
Soft coated wheaten terriere-m lesz, 15-17 kg, nem hullik a szőrük,minimálisan csak, kutyaszaguk sincsen.
Van még egy havanese-m is. Neki sem hullik és kutyaszaga sincsen. Remek túra partner,barátságos,könnyen nevelhető.
Én inkább több időt fordítok szőrápolásra,mint takarításra :)
#17: úgy látom van, aki felfogja, mit szeretnék, és nem az egyenesen arányos emberutálat jön ki belőle... :) Megnézem majd az általad emlegetett kutyát is.
#15: nem, nem fogok nagytestű kutyát panelban tartani. Számtalan észérvem van ellene a gyakori sétáltatáson kívül amellett, hogy tapasztalatom is van a szomszédom által. Nehezen fér el, könnyen rombol, és nem tudom mennyire kell ahhoz kutyafannak, vagy szagintoleránsnak lenni, hogy valaki azt állítsa, hogy a kutyáknak nincs szaguk. A szomszédomnak bulldogja volt, de maga az alap kutyaszag olyan szinten beterítette a lakást, hogy a hányinger elkapott, amikor bementem. Az meg, hogy betegesen rend és tisztaságmániás vagyok-e, hát szerintem nem. Sőt. De ha van választási lehetőségem, miért csapjak le egy random kutyára csak azért, mert egyeseknek derogál az, hogy válogatni merek? :D
Ja, és amúgy volt már kutyám, Bolognese, innen tudom, milyen jellegűt szeretnék. És teljesen ellent mond az általad állítottakkal: sosem vágyott más kutyák társaságába, gyakorlatilag olyan volt, mint aki tisztában van vele, hogy ő sokkal többet ér annál, mint, hogy más kutyák seggét szagolgassa, vagy az övét szagolgassák. El volt szépen magának, meg nagy ívben kerülte a sarat/pocsolyát, mégis nyugodt, teljes értékű, kimagaslóan hosszú élete volt. Az ő választásakor is az volt a cél, hogy olyan kutya legyen, aminek nincs szaga, és nem hullajtja a szőrét, kifejezetten panelba való. Akkoriban valahogy egyszerűbb volt erre választ kapni.
#16: XD Látom, te vérbeli kutyás vagy, feltételezem "csivavás". De azt is látom, hogy a válaszod semmi hasznosat nem tartalmaz. Attól, hogy az ember szereti a kutyákat, nem jelenti azt, hogy mindegyiket kedveli, vagy nincs olyan, amit kifejezetten utál. Nem fogom szeretni azért a csivavákat, meg az egérkutyákat (sem a kopasz macskákat), mert a kifejezés szúrja a szemedet. Szokj hozzá, sajnos nem mindenki lehet olyan tökéletes, mint te :( Mellesleg, úgy látszik, legalább ezt sikerült megértetnem a válaszadókkal, hogy nem csivavát keresek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!