Jogos ez a megbélyegzés?
Minap a kutyafuttatóban az egyik srácot megdicsértem, hogy milyen ügyes, hogy egy mentett kutyát így meg tudott nevelni (kb 8 hónapja van nála). Aztán elkezdtünk beszélni arról a többiekkel, hogy kinek honnan van a kutyája és mikor rám került a sor, én elmondtam, hogy tökre tisztelem azokat, akik mentenek, ám én jelenlegi helyzetem szerint nem lennék erre képes, mert alapvetően nem tartom magam egy túlzottan türelmes embernek, eléggé élénk vagyok, és emiatt is fizetek inkább egy törzskönyves, leinformálható kutyáért, amiről tudom, hogy stabil lesz az idegrendszere és könnyű lesz vele dolgozni, akár versenyeken is. (Ahogy tapasztaltam eddig, hiába nevel jól bárki egy kutyát, sajnos az idegrendszeri dolgokat nem lehet nagyon korrigálni, főleg a szaporítótelepről jövő kutyáknál, és sajnos így látszik a különbség, ez az, amivel én például gördülékenyen nem tudnék együtt élni - ezt magamban gondolom, ezt nem mondtam nekik). Na a lényeg, hogy azóta ki vagyok nézve, hogy fizessek akkor csak a kutyáért és azóta pedigrésnek hívnak. Pedig nem ítéltem el azokat, akik mentenek kutyát, sőt...
Igazából már bánom, hogy elmondtam nekik, vagy egyáltalán hozzászóltam a témához. Normális ez a megbélyegzés, illetve a vásárlás meg a mentés ekkora kontrasztja?
Kérdező, én egyetértek veled. Nekem jelenleg mentett staffim van, de korábban törzskönyvezett kutyáim voltak (más fajta), mert fontos volt, hogy az adott fajtának megfeleljenek mind küllemben, mind jellemben, viselkedésben. Aki ezért elítél, az nem ismeri a fajtatiszta (nem szaporítós!) kutyák "világát", szűklátókörű és ostoba.
Ne foglalkozz ezekkel az emberekkel.
Nem lehet általánosítani. Egy nagyon jó ismerősöm, egy fajtában nagyon elismert tenyésztőtől vett kutyát. Papírok, szűrések, minden ami kell. A kutya idegrendszere viszont finoman szólva is kuka.
A legfrissebben hozzánk került kutya, menhelyes, szapis, tele csupa rossz emlékkel, mégis ilyen stabil idegrendszerű kutyát én még az életben nem láttam.
Szóval ez sem fekete vagy fehér.
Sportra sport kutya kell! Lehet mentettekkel is dolgozni, én is ismerek olyan embert, aki mentett keverékkel kijutott az IMCA-ra, de tényleg komoly munkára sajnos 100-ból egy mentett lesz alkalmas.
Ez meg már a sötétzöld állatvédelem, hogy tenyésztőtől nem szabad kutyát venni. Hogy lennének jó kutyák, ha nem lenne egy komoly szelekció! És igen, meg kell nézni honnan vesz az ember kölyköt, de azért jócskán vannak igazi, jó tenyésztők!
Vannak jó tenyésztők, de legalább annyi rossz is. Tipikusan közismert fajtarontás a német juhász show vonal. Én nem a papírtól nevezek valakit tenyésztőnek, hanem hogy valóban úgy csinálja-e, ahogy azt helyes, etikus csinálni.
És vannak nagyon jó menhelyes kutyák is, ha nem lenne annyira negatív egyes körökben a megítélésük, jobb lehetne a helyzet.
Vannak olyan tevékenységek, amikhez elengedhetetlen, hogy a kutya 1000%-os legyen, például a vakvezetők, akiket már pici kölyökkorban erre szűrnek, és amelyik nem alkalmas az alomból (akármilyenek a szülők), azt nem is képzik ki. De erre nincs minden esetben szükség.
Amúgy meg lehet egy kölyök akármilyen díjnyertes szülők csemetéje, és lehet nagyon ígéretes, ha nem aknázzák ki megfelelően a képességeit, nem fejlesztik, magától nem lesz csodakutya, és lehet, hogy egy hátrányból indult tehetséges mentett jobb eredményeket ér el, mert foglalkoznak a tehetségével. Embereknél is van olyan, hogy gazdag családba született ember elkallódik, a szegény meg kitör, pedig elsőre esélytelennek tűnik, hiszen nincs annyira megtámogatva.
Kérdező, lehet, hogy nem akartál bántó lenni, mégis úgy jött le. Én nem mondom azt, hogy ne foglalkozz velük, mert ez így nem megoldás, csak kicsit jobban figyelj oda, hogy fogalmazol. Én minden kutyásnak megadom az esélyt, hogy jóban legyünk, nem számít, honnan van a kutyája, az egyik szomszédom kiállításra is jár, a kutyáink meg szeretnek bandázni, pedig az övé törzskönyves, az enyém meg mentett, sose volt ilyen nézeteltérés köztünk, mindketten szeretjük a kutyákat, mindegy, honnan van, neki más céljai vannak a kutyájával, mint nekem. De a lekezelő törzskönyves gazdikat kerülöm.
Hat kit érdekelnek..?
Igazi kutyas nem itel el ezert. Ez csak irigyseg.
En a nemetjuhasz szerelmese vagyok. Ahhoz hogy ne a szaporitokat tamogassam tenyesztotol kellett venni kutyat.
Van egy menhelyrol hozott is.
Eppugy imadom mindkettot. Hihetetlen okosak es mindig lesz menhelyes kutyam is. Teljesen masok..
De magadat emiatt ne erezd rosszul. Erzik ok magukat elegge.. Nem kell plussz egy rosszerzesu ember..
:D
Bekapcsolódnék azzal, hogy nekem is fajtatiszta, törzskönyves kutyám van, minden szűrés tökéletes, eredetileg én is versenyre szerettem volna menni vele, de inkább csak hobby szinten mozgunk benne (agility) a lényeg, hogy élvezzük. Lehet egyszer elmegyünk egy versenyre, nem tudom. A lényeg, hogy a tenyésztőnk nagyon híres, a legtöbben tőle vesznek kölyköt (már ha van, nem fedezetet állandóan.) ergo minden nagyon fas.za vele, mégis idegrendszeri gondok vannak a kutyámmal. Másnál is előfordult már ez, mivel sajnos inkább a küllemre ment rá a tenyésztő, meg persze a betegségekre, de az idegrendszerrel nem foglalkozott. Így utólag nem mondanám már, hogy profi...
Nem rajta múlt, de sikerült a kutyám rehabilitalni, igaz nem súlyos gond volt vele, de pl minden idegen férfitől rettegett, és volt olyan is, hogy támadni akart. Manapság ilyen már nincsen, simán elhalad az emberek mellett, a simogatást a mai napig nem türi idegenektől, de azt nem bánom. Már nem félek hogy megharap bárkit is, de ebben rengeteg munka van. Szerinted én gondoltam volna hogy ez lesz, hiszen tenyésztőtől vásároltam?
Mindazonáltal hülyeség hogy megbélyegeznek téged ezért, de úgy veszem észre ha valaki hangoztatja a törzskönyvet, az sértő. Nem szoktam én se hangoztatni, de nem tagadom le, ha kérdezik. Meg így is van itt is, aki emiatt kinéz engem is, de engem nem nagyon érdekel, rengeteg hely van ebben az országban, ahova eltudunk menni setalgatni, gyakorolni, labdazni, máshol is lehet barátokat keresni, szóval hidegen hagy.
Hagyjon téged is a sertés hidegen, te elmondtad a véleményed, amiben semmi sértő nem volt. Egyszerűen csak a saját igényeidnek megfelelő társat kerestél. Ennyiért felesleges megsértődni rád, de ha nekik ennyi kell, hát foszd meg a tarsasaguktol magad. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!